Αύριο είναι μία κρίσιμη ημέρα για την ελληνική εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου. Είναι ημέρα απολογίας του Φρέντη Μπελέρη στη γνωστή στημένη δίκη με τη χαλκευμένη κατηγορία από το καθεστώς Ράμα, προκειμένου να εκπέσει του αξιώματός του ως εκλεγμένου δήμαρχου Χειμάρρας, δίχως καν να μπορέσει ποτέ να ορκιστεί. Εκτός απροόπτου θα ανακοινωθεί η ποινή. Η απόφαση είναι προειλημμένη, διότι πρόκειται για πολιτική δίωξη με στόχο την αρπαγή της Χειμάρρας, προκειμένου να αξιοποιηθούν τουριστικά τα φιλέτα αλλά και να εξυπηρετηθεί ο πάγιος στόχος της συνεχιζόμενης εθνοκάθαρσης χαμηλής έντασης της μειονότητας, που ακολουθείται αδιαλείπτως απ’ όλα τα αλβανικά καθεστώτα και κυβερνήσεις. Το κατηγορητήριο είναι διάτρητο, και αυτό έχει αποδειχθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς όλα τα στοιχεία έχουν καταπέσει ως κατασκευασμένα το ένα μετά το άλλο.

Τώρα προστίθεται κι άλλη παράμετρος. Μία εκ των δικαστών είχε κατηγορηθεί για πλαστογραφία στην Ελλάδα το 2002 και είχε απελαθεί. Συγκεκριμένα είχε πλαστογραφήσει έγγραφο εισόδου επιχειρώντας να παρουσιαστεί ως ομογενής Βορειοηπειρώτισσα, προκειμένου να εξασφαλίσει τα ανάλογα προνόμια. Η πλαστογραφία είχε εντοπιστεί κατά την προσπάθεια εισόδου της από την Κακαβιά και της είχε απαγορευτεί η είσοδος για 12 χρόνια στον χώρο Σένγκεν. Η συγκεκριμένη το 2019 προσπάθησε να ενταχθεί στο δικαστικό σώμα κατά της διαφθοράς στην Αλβανία, αίτημα που απορρίφθηκε όμως από τη διεθνή επιτροπή που εξετάζει τα αντίστοιχα αιτήματα στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της Αλβανίας στον τομέα της Δικαιοσύνης με τα ευρωπαϊκώς ισχύοντα, επειδή τα στοιχεία της είχαν καταγραφεί όταν αποπειράθηκε την πλαστογραφία. Ωστόσο προσέφυγε ζητώντας αναίρεση της απόφασης σε δεύτερο βαθμό, όπου το αίτημα της εξετάστηκε από αλβανική επιτροπή, η οποία βέβαια τη δικαίωσε, και έτσι πήρε τη θέση που ήθελε. Το πόσο αμερόληπτη μπορεί να είναι, έχοντας χρέος προς την κυβέρνηση Ράμα για την πολιτική παρέμβαση που προφανώς υπήρξε και έχοντας επίσης συγκεκριμένα αισθήματα κατά της Ελλάδος για την ιστορία με την πλαστογραφία, μπορεί ο καθένας το καταλάβει.

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει εγκαίρως όλα αυτά, να λάβει από την αρχή όλης αυτής της στημένης ιστορίας τα ενδεδειγμένα μέτρα και να στείλει σαφή μηνύματα. Εξέπεμπε αμφισημία λέγοντας ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας υπό την αίρεση ότι θα συμμορφωθεί, και αυτό εξελήφθη ως αδυναμία ή απροθυμία της Αθήνας να υπερασπιστεί την υπόθεση. Στο πρόσωπο του Φρέντη Μπελέρη δοκιμάζεται η αποφασιστικότητα του ελληνικού κράτους να προστατεύσει τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Ενδεχόμενη αποτυχία μας θα σημάνει διπλωματική και γεωπολιτική ήττα με προεκτάσεις πολύ ευρύτερες από την καταδίκη του ίδιου του κ. Μπελέρη.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή