ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ αυτές τις ειδήσεις οι οποίες δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία προκαλούν μία ευχάριστη έκπληξη, διότι βλέπεις ότι τα έθνη, η μόνη ασφαλής κοιτίδα δημοκρατίας και το πλέον αυθεντικό κύτταρο πολιτισμού, ανθίστανται. Από την άλλη δημιουργείται πικρία, διότι αυθορμήτως κάνεις σύγκριση με τη χώρα σου και σκέπτεσαι τι θα γίνει αν η κυβέρνηση αναλάβει ανάλογη πρωτοβουλία.

Ο λόγος για την απόφαση της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, να προστατεύσει την ιταλική γλώσσα, απαγορεύοντας τη χρήση αγγλικών λέξεων όχι μόνο στα δημόσια έγγραφα αλλά θέτοντας σχετικούς περιορισμούς και στον ιδιωτικό τομέα.


ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ;

Μεταξύ άλλων η χρήση αγγλικών ή άλλων ξένων λέξεων σε επίσημες περιστάσεις -δημόσια εκδήλωση, επικοινωνία κ.λπ.- θα επιφέρει επιβολή προστίμου έως και 100.000 ευρώ… Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, επειδή η υιοθέτηση αγγλικών (κυρίως) λέξεων έχει φθάσει σε βαθμό που «εξευτελίζει και ταπεινώνει» την ιταλική γλώσσα, θα απαγορευθεί η χρήση τους στην επίσημη επικοινωνία του κράτους σε κάθε επίπεδο της διοίκησης (ούτε καν ονόματα…), ενώ όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή γραπτή και προφορική γνώση ιταλικών.

Η απαγόρευση δεν περιορίζεται στα επίσημα έγγραφα, αλλά ακόμα και οι ξένες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ιταλία οφείλουν να έχουν όλα τα εσωτερικά και μη έγγραφά τους, από κανονισμούς μέχρι οδηγίες χρήσης, στην ιταλική γλώσσα. Μερικά πράγματα δεν είναι τυχαία. Η Ιταλία, φορέας όπως και εμείς ενός αρχαίου και μάλιστα όχι απλώς συγγενούς μας αλλά ελληνογενούς πολιτισμού, δεν είναι χωρίς λόγο μία υπολογίσιμη δύναμη και ένα ισχυρό κράτος. Αποδεικνύει ότι, παρά τα προβλήματα και τη σχεδόν εγγενή πολιτική αστάθεια, έχει βάθος και ιστορικά αντανακλαστικά.

ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ελληνική και ρωμαϊκή σοφία αντιλαμβάνεται ότι άλωση της γλώσσας σημαίνει άλωση καθολική. «Δεν πρόκειται απλώς για θέμα μόδας, καθώς οι μόδες περνούν, αλλά η αγγλομανία έχει επιπτώσεις στην κοινωνία στο σύνολό της», αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Αναρωτιέται κάποιος τι θα γίνει αν η ελληνική κυβέρνηση αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Θα αφιονιστούν οι γνωστοί του εθνο-αποδομητικού συρφετού και θα επιστρατεύσουν τις γνωστές φθαρμένες ατάκες περί «φασισμού».

Η κυβέρνηση όμως που αντί να απολογείται στη διανοητική χωματερή απαντήσει ότι «δεν είμαστε εμείς φασίστες αλλά εσείς ανθέλληνες και μισείτε οτιδήποτε ελληνικό» θα κερδίσει τις εκλογές μόνον από αυτό.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 4/04/2023