Αφενός, όπως πριν από τρία χρόνια, ολοκληρώθηκε δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, αφετέρου στην παρούσα συγκυρία, όπως και το 2014, υπάρχουν οι προϋποθέσεις εξόδου της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης, τα οποία θα αντικατασταθούν με την προληπτική γραμμή στήριξης του ESM.

Βέβαια, το ερώτημα είναι γιατί χρειάστηκαν τρία χρόνια, ένα νέο, σκληρό μνημόνιο (με αλλεπάλληλες επικαιροποιήσεις) και μέτρα πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων για να επιστρέψουμε στο ίδιο σημείο.

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, ο πρωθυπουργός με διαδοχικές συνεντεύξεις του (Alpha, «Guardian») προσπάθησε να δώσει απαντήσεις. Επιχείρησε για πολλοστή φορά να δικαιολογήσει την άγνοια που οδήγησε στις λάθος επιλογές του πρώτου εξαμήνου του 2015. Επίσης, προσπάθησε να διαχωρίσει αυτούς που μπορεί να χαρακτηριστούν «ψεύτες» (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) από τους «κλέφτες» (προηγούμενες κυβερνήσεις), αλλά και να αποδημήσει τον άλλοτε στενό του συνεργάτη Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είχε όραμα να ξαναφέρει στη ζωή των κάπως μεγαλυτέρων τα μαγικά... χαρτάκια από τη Monopoly.

Μέσα από τα λόγια, αλλά, κυρίως, από τις πράξεις του κ. Τσίπρα, προκύπτει πως τα «μαθήματα εξουσίας» που έλαβε όλο αυτό το ταραγμένο διάστημα έπιασαν τόπο.

Μπορεί να μας στοίχισε λίγο παραπάνω, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και οι (πρώην ριζοσπάστες της Αριστεράς) σύντροφοί του, όπως οι κύριοι Τσακαλώτος, Παπαδημούλης, Βούτσης κ.ά., μαγεύτηκαν από τη γοητεία των αγορών και γνωρίζουν πλέον πώς θα οδηγήσουν τη χώρα «εκτός μνημονίων».

Οχι, είναι σίγουρο ότι δεν θα ακολουθήσουν τη συνταγή Σαμαρά, ο οποίος τον Μάιο του 2014 άρχισε ξαφνικά να... σκίζει μνημόνια σε ομιλία του στην Πλατεία Συντάγματος.

Θα πράξουν το ακριβώς αντίθετο. Οπως έκλεισαν τη δεύτερη αξιολόγηση (με μέτρα έως και το 2021), θα κλείσουν και την τρίτη, ώστε να φθάσουν στο καλοκαίρι του 2018 και να διαπραγματευτούν συμφωνία για παροχή προληπτικής γραμμής στήριξης.

Θα είναι εξαιρετικά εύκολο να «πουλήσουν» επικοινωνιακά την έξοδο από τα μνημόνια, παρότι η αποδοχή της προληπτικής στήριξης συνδέεται με την υπογραφή νέου μνημονίου, σύμφωνα με το καταστατικό του ESM.

Πλέον, έχουν βρει το μυστικό. Τα μνημόνια δεν τα σκίζεις. Τα υπογράφεις, το ένα μετά το άλλο.