Είναι η μέρα που οι πολλοί δεν θέλουν να θυμούνται και οι λίγοι όταν τη θυμούνται την αντιμετωπίζουν με ανάμικτα συναισθήματα. Σαν σήμερα λοιπόν πριν από έξι χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε στις εκλογές που προκάλεσε αιφνιδίως αρνούμενος να υποστηρίξει την επιλογή της ΝΔ στο πρόσωπο του Σταύρου Δήμα.  Ο Αλ. Τσίπρας κέρδισε με διαφορά  9 μονάδων  (36,34% έναντι 27,81%)   τον  Αντώνη Σαμαρά  αλλά η "πρώτη φορά  αριστερά" δεν ήταν ακριβώς αριστερά αφού για να κυβερνήσει απαιτούνταν η συμμετοχή των ΑΝΕΛ (4,75%)  του Π. Καμμένου, ενός ευκαιριακού μορφώματος  που χαρακτηρίστηκε ακροδεξιό από τους επικεφαλής της ΕΕ.
Το ατύχημα γης ιστορίας επαναλήφθηκε 9 μήνες αργότερα, μετά  την ψήφιση του 3ου μνημονίου και βαρύνει πλέον τους ηττημένους πρωταγωνιστές του καθώς η Ελλάδα κατάφερε να ξανασταθεί στα πόδια της.
Τεχνηέντως αποσιωπάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνησε με τη συνωμοσιολογική  «ακροδεξιά»  και πως αυτή η αριστερά, είτε κομμουνιστική λέγεται, είτε ευρωπαϊκή, είτε ευρω – σκεπτιστική ,είτε οτιδήποτε χαρακτηρίζεται ως προοδευτικό δεν έχει καμία σχέση με τις συνταγματικές και πολιτικές διαδικασίες.