Αν είχαν ζητήσει από τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών να τετραγωνίσουν τον κύκλο μάλλον θα τα είχαν καταφέρει καλύτερα γιατί με τις αξίες των ακινήτων αδυνατούν να βρουν λύση. Και κάθε τρεις και λίγο έχουμε άλλο ένα κακοπαιγμένο επεισόδιο του γνωστού σίριαλ.

Πλέον στο ΥΠΟΙΚ έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στους εκτιμητές ακινήτων. Όμως κατά την πρώτη φάση επιλογής, μόνο ένας στους τρεις πιστοποιημένους εκτιμητές δήλωσε συμμετοχή στην όλη διαδικασία. Μοιραία δεν εξασφαλίστηκε ο απαιτούμενος αριθμός εκτιμητών για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης και 2.694 περιοχές (δήμοι και κοινότητες). Ακόμη όμως κι αν καλυφθούν όλες οι περιοχές, υπάρχει ένα μυστικό. Οι εισηγήσεις των εκτιμητών δεν θα είναι δεσμευτικές για το υπουργείο Οικονομικών.

Και αν, όπως λέει η κοινή λογική, οι εκτιμητές εισηγηθούν αυξήσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές με «φθηνές» τιμές ζώνης και σημαντικές μειώσεις στις ακριβές περιοχές (όπου οι εμπορικές είναι χαμηλότερες από τις αντικειμενικές), θα υπάρχει η δυνατότητα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου να επιστρατεύσει πολιτικά κριτήρια προκειμένου να λάβει (αν προλάβει μέχρι τέλη Μαρτίου) τις αποφάσεις της.

Ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση για τα φθηνότερα ακίνητα της χώρας. Από την άλλη, επειδή η συνολική φορολογητέα ύλη δεν μπορεί παρά να μειωθεί αναμένεται ότι θα υπάρξουν απώλειες και στην εισπρακτική απόδοση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος έχει ήδη ληφθεί η απόφαση. Θα αυξηθούν οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου και τα βάρη θα μοιραστούν μεταξύ των 500.000 ιδιοκτητών που εμφανίζουν ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.