Έλεγαν παλαιότερα οι βετεράνοι της πολιτικής, πως όσο δύσκολο είναι να διαχειρίζεται ένας ηγέτης μιαν ήττα άλλο τόσο δύσκολο ζήτημα είναι να διαχειρίζεται μία νίκη. Η εμπειρία έχει δείξει με την πάροδο των ετών ,ότι αυτή είναι όντως η αλήθεια. Γι αυτό και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστωθεί το πώς θα διαχειριστούν τα εκλογικά ποσοστά τους οι νικητές και οι ηττημένοι της 26ηςΜαϊου έως τη μάχη της 7ης Ιουλίου. Όλο το παιχνίδι θα παιχθεί γύρω απ’ το προεκλογικό «κλίμα» που θα θελήσει να επιβάλει η κάθε πλευρά με τα «όπλα» και την τακτική που θα χρησιμοποιήσει στα κοινωνικά πεδία.

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ξεκινήσει τον αγώνα με γρήγορες επιθέσεις και δυνατά κτυπήματα για να «αποτελειώσει» τον τραυματισμένο αντίπαλο ή μπορεί να επιλέξει την τακτική της «ήρεμης δύναμης» που δεν ξοδεύει άσκοπα δυνάμεις, που δεν παρασύρεται σε «καβγάδες» και με μεθοδευμένες κινήσεις εξουθενώνει αργά τον κουρασμένο αντίπαλο. Ψύχραιμη και «μεγαλοπρεπής» απέναντι σε ήδη ηττημένο αντίπαλο πρέπει να εμφανιστεί στη μάχη του Ιουλίου η ηγεσία της ΝΔ, υποστηρίζουν στελέχη του κόμματος, τα οποία εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας θα είναι εκ των πραγμάτων σε μειονεκτική θέση εξαιτίας των μεγάλων απωλειών του στο πεδίο της μάχης των ευρωεκλογών. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ,πάντως, ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να εμφανιστεί έμπλεος αυτοπεποίθησης μεν, αλλά όχι με το αλαζονικό ύφος του «σίγουρου νικητή».

Όμως, οι επιλογές της ΝΔ δεν μπορεί και να μην υπολογίσουν τη δύναμη των όπλων του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα του κ. Τσίπρα είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και δεν έχει επιλογή άλλη απ’ το κινηθεί επιθετικά με όλες τις δυνάμεις του σε ανοικτό πεδίο εναντίον της ΝΔ. Στόχος η ηχηρή «καταγγελία» του κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ως ψυχρού νεοφιλελεύθερου διεκδικητή της εξουσίας, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες για «γαλάζια» νίκη με κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Όπως υποστηρίζεται στα παρασκήνια του κυβερνώντος κόμματος, ο ηττημένος της 26ης Μαΐου, κ. Τσίπρας, θα επιδιώξει και μία «συμπλοκή» του με τον αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο να τον παρασύρει σε προσωπική «μονομαχία» για σκληρή αναμέτρηση «αριστεράς-δεξιάς».

Εκτιμάται, όμως, ότι η δουλειά του κ. Τσίπρα θα είναι πολύ δύσκολη σε τούτη τη μάχη, καθώς η «λάμψη» του και το χαμόγελο της αυτοπεποίθησης δεν θα αποτελούν αυτή τη φορά στοιχεία του «επικοινωνιακού» εξοπλισμού του, ούτε η «ορμή» του θα γοητεύει μεγάλα ακροατήρια, ούτε θα μπορεί να υπολογίσει σε κέρδη ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, αν υιοθετήσει ύφος «νταή» στις επιθέσεις του.

Όλα δείχνουν, ότι αν η διαχείριση της «γαλάζιας» νίκης απαιτεί «προσοχή» και ψύχραιμο νου, χωρίς ίχνη πολιτικής αλαζονείας απ’ τον κ.Μητσοτάκη, η διαχείριση της ήττας της 26ης Μαϊου θα είναι για τον κ. Αλέξη Τσίπρα μια εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι και οδυνηρή δοκιμασία. Στις 7 Ιουλίου μπορεί να μην κριθεί μόνο το ύψος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και το μέλλον της κτυπημένης απ’ το μαγιάτικο εκλογικό κεραυνό, πολύχρωμης «Ριζοσπαστικής Αριστεράς» και τοθ ίδιου του αρχηγού της.