Η κυβέρνηση πανηγυρίζει και ελπίζει. Πανηγυρίζει γιατί έκλεισε την πρώτη αξιολόγηση με ένα χρόνο καθυστέρηση και κρατά ανοικτή με ένα χρόνο καθυστέρηση τη δεύτερη αξιολόγηση. Πανηγυρίζει γιατί κατάφερε το κλείσιμο της αξιολόγησης να συμπέσει με τον εκλογικό κύκλο σε μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες.

Το ελληνικό πρόβλημα μπήκε στην ευρωπαϊκή προεκλογική ατζέντα με την εμπειρία να αποδεικνύει ότι μόνο χαμένοι μπορούμε να βγούμε από την όλη ιστορία.

Η κυβέρνηση ελπίζει. Ελπίζει ότι η ανάκαμψη είναι κοντά. Η πραγματικότητα την διαψεύδει πανηγυρικά. Το 2016 έκλεισε με μηδενική ανάπτυξη. Το τραπεζικό σύστημα αιμορραγεί. Από την αρχή του χρόνου έχουμε εκροές 4,2 δις ευρώ. Το ίδιο χρονικό διάστημα είχαμε 1,63 δις ευρώ νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο.

Τα περιθώρια για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι στενεύουν. Οι επενδύσεις έχουν παγώσει. Η κυβέρνηση ανακάλυψε αρχαία και δάσος στο Ελληνικό. Τον Ιανουάριο χάθηκαν 30.000 θέσεις μισθωτής εργασίας, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 15ετίας.

Οι ευέλικτες μορφές εργασίας κυριαρχούν για πρώτη φορά. Εξακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι εισπράττουν αμοιβές κάτω των 400 ευρώ. Σήμερα δέκα εργαζόμενοι με τις εισφορές τους πληρώνουν ένα συνταξιούχο. Τρέχουμε προς τον γκρεμό φωνάζοντας αέρα!

Η κυβέρνηση δίνει μάχη οπισθοφυλακών, προσπαθώντας να ικανοποιήσει το δικό της στενά κομματικό κοινό. Την ίδια στιγμή χάνει την πραγματική μάχη, που αφορά τα προβλήματα και την καθημερινότητα. Κανείς πλέον δεν πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υπηρετήσει αυτό που χρειάζεται η χώρα μας: μεταρρυθμίσεις για ένα κράτος φιλικό στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις, άνοιγμα στις δυνάμεις της αγοράς, ιδιωτικοποιήσεις.

Για παράδειγμα στον αγροτικό τομέα η πολιτική μας πρέπει να επικεντρωθεί στοχευμένα σε όλη την αλυσίδα της αγροτικής παραγωγής και σε προϊόντα που έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα. Από τον μικρό κτηνοτρόφο με κίνητρα να αυξήσει την παραγωγή του, στις συνέργιες μικρών παραγωγών που θα τους επιτρέψουν να εκμεταλλευτούν τις οικονομίες κλίμακας και να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές και χρηματοδότηση.

Τους μεγάλους συνεταιρισμούς με την εισαγωγή συμβουλευτικού marketing για να ενσωματώσουν καινοτομία, στην παραγωγή τους, ακόμα και στις μεγάλες βιομηχανίες με ενίσχυση της τυποποίησης, της μεταποίησης, και των εξαγωγών.

Η χώρα μας μπορεί να τα καταφέρει. Οι Έλληνες προκόβουν παντού στον κόσμο σε περιβάλλοντα ελεύθερα από ιδεοληψίες και μαγικές συνταγές. Απαραίτητη προϋπόθεση για επιστροφή στην ανάπτυξη και στην ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι η πολιτική αλλαγή κα η πίστη στην Ελλάδα της δημιουργίας και της παραγωγής. Αυτή την Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία θα την υπηρετήσει με όλες της τις δυνάμεις. Ο τόπος μας αξίζει περισσότερα.