Ο προβληµατισµός που επικρατεί σε µια µερίδα βουλευτών και κυβερνητικών παραγόντων της Ν.∆. σχετικά µε το πολυσυζητηµένο νοµοσχέδιο της κυβέρνησης για τη νοµιµοποίηση των γάµων των οµόφυλων ζευγαριών φαίνεται από τις δηλώσεις στις οποίες προχώρησαν στα «Π» µια σειρά εξ αυτών, δίνοντας ένα πρώτο στίγµα των σχετικών ζυµώσεων. Σηµειωτέον ότι µπορεί ο πρωθυπουργός λίγα 24ωρα µετά τις εθνικές εκλογές να δήλωνε ότι «η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιµη και ώριµη» σε ό,τι αφορά τα δικαιώµατα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ωστόσο ο σκεπτικισµός µε τον οποίο αντιµετωπίζει το θέµα ένα σηµαντικό κοµµάτι παραδοσιακών ψηφοφόρων της Ν.∆. ενισχύει περαιτέρω τις τάσεις διαφοροποίησης κοµµατικών στελεχών.

Μάκης Βορίδης: "∆εν θα τεθούν ζητήµατα πειθαρχίας"

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος δήλωσε αρνητικός στη θεσµοθέτηση του γάµου των οµόφυλων ζευγαριών, εκτιµώντας ότι η επιλογή που θα κάνει ο πρωθυπουργός είναι ότι θα επιτρέψει στους βουλευτές της Ν.∆. να εκφραστούν κατά συνείδηση και δεν θα τεθούν ζητήµατα πειθαρχίας. Ωστόσο, ερωτηθείς αν θα παραιτηθεί εφόσον δεν ισχύει ψήφος κατά συνείδηση για τα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου, τόνισε ότι «στα ζητήµατα της συνειδήσεως δεν µπορώ να κάνω πίσω. Αν κάποιος µου πει ότι πρέπει να το κάνεις υποχρεωτικά αυτό, δεν µπορώ να το κάνω αυτό».

Θάνος Πλεύρης: "∆ιαφωνώ µε τον γάµο και µε την τεκνοθεσία"

Ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας ∆ηµοκρατίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θάνος Πλεύρης, δηλώνει στα «Π» για το θέµα: «Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι εντός της τετραετίας θα ρυθµίσει το θέµα της ισότητας στον γάµο, οπότε και θα γίνει εκτενώς η συζήτηση και θα αναπτυχθούν τα επιχειρήµατα. Προσωπικά, έχω εκφραστεί ότι διαφωνώ τόσο µε τον γάµο όσο και µε την τεκνοθεσία των οµόφυλων ζευγαριών και στο πλαίσιο της ψήφου κατά συνείδηση προτίθεµαι να πράξω ανάλογα».

Γιάννης Κεφαλογιάννης: "∆εν προτίθεµαι να το ψηφίσω"

Ο υφυπουργός Εθνικής Αµυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, το 2015 είχε καταψηφίσει το σύµφωνο συµβίωσης και προτίθεται να πράξει το ίδιο όσον αφορά το σχέδιο νόµου για τη νοµιµοποίηση του γάµου των οµόφυλων ζευγαριών. «∆εν νοµίζω να µπει κοµµατική πειθαρχία. Είναι προσωπική µου εκτίµηση, διότι σε ένα πιο έλασσον ζήτηµα, το οποίο ήταν το σύµφωνο, ο πρωθυπουργός -τότε ήταν πρόεδρος της Ν.∆.- το είχε αφήσει ελεύθερο. Επί της αρχής προτίθεµαι να κάνω το ίδιο. ∆εν προτίθεµαι να το ψηφίσω. Είναι θέµα συνειδησιακό», αναφέρει.

Νότης Μηταράκης: "Είναι κοινωνικό και όχι πολιτικό θέµα"

Ο βουλευτής Χίου και πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης συντάσσεται µε τις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη: «Ελπίζω ότι θα υπάρχει δυνατότητα ψήφου κατά συνείδηση, όπως έγινε και µε το σύµφωνο συµβίωσης. Εγώ είχα ψηφίσει “όχι”. Είναι ένα κοινωνικό και όχι πολιτικό θέµα. Στα κοινωνικά θέµατα οι βουλευτές κατά παράδοση ψηφίζουν κατά συνείδηση».

Ενστάσεις και προβληµατισµός από εκπροσώπους της περιφέρειας

Αρνητικός στη θεσµοθέτηση του γάµου και της τεκνοθεσίας για τα οµόφυλα ζευγάρια εµφανίζεται επίσης στα «Π» ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, αλλά και ο βουλευτής Αρτας Γιώργος Στύλιος, ενώ στην ίδια κατεύθυνση µε αυτή του 2015, όταν καταψήφισαν το σύµφωνο συµβίωσης, εµµένουν ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας και ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος. Στο ίδιο πνεύµα, αντίθετος µε τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών είναι ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσοµάλλης και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου, ενώ µεταξύ των προβληµατισµένων «γαλάζιων» βουλευτών σχετικά µε το ζήτηµα εµφανίζεται ο Κώστας Βλάσης, ο οποίος θα διατυπώσει τη θέση του όταν έρθει το νοµοσχέδιο στη Βουλή και µπορεί να διαµορφώσει άποψη επί των διατάξεών του. Τη θέση του για το ζήτηµα κατόπιν της έλευσης του νοµοσχεδίου στη Βουλή αναµένεται να εκφράσει και ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.∆. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος ήταν ένας εκ των οποίων είχαν καταψηφίσει επί της αρχής και των άρθρων το νοµοσχέδιο για το σύµφωνο συµβίωσης των οµόφυλων ζευγαριών τον ∆εκέµβριο του 2015.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά