Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι μόνο η παράταξη των μεγάλων ιστορικών επιλογών του παρελθόντος. Είναι το μεγάλο ευρωπαικό κεντροδεξιό κόμμα που συνθέτει δυνάμεις από το φιλελεύθερο κέντρο μέχρι την πατριωτική δεξιά και πορεύεται διαχρονικά με αυστηρή την αίσθηση του καθήκοντος και της ιστορικής ευθύνης. Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, αποτέλεσε το ανάχωμα στον λαικισμό, αντιστάθηκε με αξιοπρέπεια στις σειρήνες της απάτης. Προτίμησε τις δυσάρεστες αλήθειες από τα ευχάριστα ψέματα. Σήμερα η πολιτική της δικαιώνεται.

Ξεκινήσαμε πέρυσι ένα μεγάλο και δύσκολο δρόμο με την Συμφωνία Αλήθειας. Μιλήσαμε με ειλικρίνεια και αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και για την ανάγκη να συμφωνήσουμε σε δεδομένα και αλήθειες. Η πατρίδα μας έχει αξιόλογο εργατικό δυναμικό, δυναμικούς επιχειρηματίες, νέα γενιά υψηλής μόρφωσης και εξειδίκευσης. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν τις αριστερές ιδεοληψίες και να δούμε καθαρά τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Από την κρίση θα βγούμε με τις δικές μας δυνάμεις. Θα τα καταφέρουμε μόνο αν θέσουμε ως προτεραιότητα την αύξηση του παραγόμενου πλούτου. Και αυτό θα το πετύχουμε μέσω της αύξησης του βαθμού της ελευθερίας των πολιτών, της ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, της μετατροπής του κράτους από τροχοπέδη σε καταλύτη ανάπτυξης. Με μεταρρυθμίσεις δομών και υπηρεσιών, με ενίσχυση της ασφάλειας ως προϋπόθεση ευημερίας, και της αλληλεγγύης ως προϋπόθεση κοινωνικής συνοχής. Η υιοθέτηση και η εφαρμογή ενός δικού μας μεταρρυθμιστικού προγράμματος, που θα ξεπερνά κατά πολύ τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις επιβάλλεται από την πραγματικότητα. Αυτό το πρόγραμμα επεξεργαζόμαστε τον τελευταίο χρόνο και θα παρουσιάσουμε στο Συνέδριο του Δεκεμβρίου.

Το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων, είναι ο προορισμός μιας μακράς πορείας, με σταθμούς τα επτά θεματικά προσυνέδριά μας. Είναι αποτέλεσμα ζυμώσεων με όλους τους ανθρώπους της παραγωγικής Ελλάδας, ανθρώπων περήφανων που θέλουν να δουν τον τόπο μας να στέκεται στα πόδια του ως ισότιμος εταίρος των Ευρωπαίων και όχι ως επαίτης και φτωχός συγγενής.

Σε όλη αυτή την πορεία ανοίξαμε τις πόρτες της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία: καλέσαμε ανθρώπους εκτός κομματικού μηχανισμού, ακούσαμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, τα θύματα της κρίσης, μιλήσαμε με την γενιά του brain drain, συζητήσαμε με ανθρώπους της αγοράς, των επιχειρήσεων, των Πανεπιστημίων. Εκμεταλλευόμενοι τα social media και τις δυνατότητες του διαδικτύου, ήρθαμε σε επαφή με χιλιάδες συμπολίτες μας που μπόλιασαν με τις απόψεις τους τον προγραμματικό μας λόγο. Τον επόμενο μήνα θα εξειδικεύσουμε τις θέσεις μας και θα παρουσιάσουμε τον οδικό χάρτη εξόδου από την Ελλάδα των επιδομάτων φτώχειας.

Τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τρία χρόνια χαμένα για την πατρίδα μας. Ολες οι θυσίες των πολιτών πριν το 2015, χάθηκαν μέσα στις αυταπάτες και τους ερασιτεχνισμούς μαθητευόμενων μάγων. Το κόστος που πληρώνουμε είναι βαρύ: δύο αχρείαστα μνημόνια, νέα μέτρα λιτότητας, υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, στασιμότητα και διαρκής φτωχοποίηση, κυνισμός και ψέμα. Αξίζουμε περισσότερα, μπορούμε καλύτερα.