Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας «θητεία αποτελεσματικότητας» τη νέα θητεία της.

Για να το επιτύχει αυτό όμως προϋπόθεση είναι τουλάχιστον τρεις παράγοντες: Πρώτον, να θεσμοθετηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, αλλά ταυτόχρονα θα απαλλάσσει πολίτες και αγορά από γραφειοκρατικά βάρη, με παράλληλη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεύτερον, να προχωρήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Οι προβλέψεις της Τραπέζης της Ελλάδος για ανάπτυξη 2,2% το 2023, 3% το 2024 και 2,7% το 2025 δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει μπει σε διατηρήσιμη πορεία ανάπτυξης. Πρόκειται για ανάπτυξη που δεν στηρίζεται, όπως παλαιότερα, στην κατανάλωση, αλλά σε επενδύσεις και στην εξωστρέφεια. Έτσι θα επιτευχθούν και η μείωση της ανεργίας κάτω του 10% το 2025 και ο στόχος για αύξηση του βασικού μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ, έως το τέλος της τετραετίας.

Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να τιθασευθεί το τέρας του πληθωρισμού, ο οποίος, στα τρόφιμα τρέχει με 11,6%, απομυζώντας το εισόδημα των αδυνάμων. Η παράταση στο «Καλάθι του νοικοκυριού» μέχρι το τέλος του έτους, η ενίσχυση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών και των αγροτών, όπως επίσης και η αύξηση του επιδόματος ενοικίου στα 1.500 ευρώ για 50.000 φοιτητές είναι μέτρα που ανακουφίζουν σε έναν βαθμό.

Πρόκειται, όμως, ουσιαστικά για πυροσβεστικού χαρακτήρα παρεμβάσεις. Τρίτον, να ασχοληθεί με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών: Να ενισχύσει την ασφάλειά τους. Μόνο από την αποδέσμευση αστυνομικών από πάρεργα θα αποδεσμεύσει περί τα 5.000 στελέχη της ΕΛΑΣ. Να επεκταθούν οι ψηφιακές συναλλαγές. Το gov.gr πρέπει να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες δράσεις των πολιτών. Να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο. Δεν είναι δυνατόν κτήματα του Δημοσίου να μην έχουν δηλωθεί! Να ενισχυθεί η οικογένεια για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό. Να αυξηθεί το επίδομα μητρότητας και να διπλασιαστεί, τουλάχιστον, ο χρόνος καταβολής του. Να ενισχυθεί περαιτέρω η ανέγερση κοινωνικών κατοικιών και να αυξηθούν οι επιδοτούμενες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Να ενισχυθεί η Υγεία. Οι 10.000 προσλήψεις υγειονομικών, με τις 1.000 εξ αυτών στο ΕΚΑΒ, να γίνουν άμεσα και να επαναδιατυπωθεί ο υγειονομικός χάρτης της χώρας. Δεν νοείται να υπάρχουν νομοί με τρία νοσοκομεία που υπολειτουργούν.

Στην παιδεία, το ολοήμερο σχολείο να λειτουργεί τουλάχιστον μέχρις τις 5.30 μ.μ., ώστε η Παιδεία να υπηρετεί τον στόχο για αντιμετώπιση του δημογραφικού. Να συνδεθεί η εκπαίδευση με την αγορά. Στον αγροτικό τομέα να δοθούν κίνητρα για αύξηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Στην οικονομία, μείωση περαιτέρω της φορολογίας και κυρίως η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, έστω και σταδιακά μέχρι το τέλος της τετραετίας, αλλά και ρυθμίσεις χρεών χωρίς αποκλεισμούς. Στην πρώτη τετραετία στόχος ήταν η οικονομική ανάκαμψη. Στη δεύτερη, στόχος πρέπει να είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Οι αποφάσεις της θα κρίνονται καθημερινά από επτά κόμματα στη Βουλή και από 10.000.000 πολίτες.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 5/7