Είναι αλήθεια ότι ο λαός μας κατά καιρούς κάνει λάθη, αλλά και κατά καιρούς δείχνει δείγματα απίστευτης ωριμότητας. Αυτό έγινε και χθες με την ψήφο του. Παραχώρησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την αυτοδυναμία που ζητούσε και είχε θέσει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση μιας επιτυχημένης πορείας που ξεκίνησε το 2019 και συνεχίστηκε μέσα στη δίνη διεθνών κρίσεων. Οι Έλληνες έκριναν και ψήφισαν θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανανεώνοντας και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη τους προς τη ΝΔ και σε μια σειρά από στελέχη της, που το προηγούμενο διάστημα, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, κατάφεραν να κρατήσουν όρθια την Ελλάδα και να την καταστήσουν παράδειγμα προς μίμηση στην Ευρώπη.

Ο λαός υπερψήφισε τον ρεαλισμό και τη λογική και καταψήφισε τον λαϊκισμό και την καταστροφολογία. Αποφάσισε να αφήσει πίσω το χθες και να προχωρήσει μπροστά. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη είναι η εμπιστοσύνη του λαού τόσο λιγότερη είναι και η ανοχή που επιδεικνύει. Ο λαός ό,τι ζήτησαν η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τούς το έδωσε και μάλιστα απλόχερα. Τους έδωσε μια πλειοψηφία που όμοιά της δεν έχει κανένα άλλο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη. Από εδώ και πέρα είναι χρέος της ΝΔ να τιμήσει αυτή την εμπιστοσύνη περιορίζοντας λάθη και παραλείψεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει με τον πιο σαφή τρόπο ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί αλαζονικές συμπεριφορές. Και έστειλε το μήνυμα: «Όσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη που εναποθέτουν οι πολίτες στις πλάτες μας τόσο έχουμε υποχρέωση να είμαστε σεμνοί, να πατάμε γερά στα πόδια, να ακούμε την κοινωνία και να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά για να λύνουμε τα προβλήματα».

Ήδη υπάρχει μια τετραετής εμπειρία σε δουλειά και σε στελέχη, που, λογικά, για να προχωρήσει η κυβέρνηση χωρίς υστερήσεις, θα αξιοποιήσει ανάλογα ο πρωθυπουργός. Και φυσικά έχει το συνταγματικό δικαίωμα όποιος δεν ανταποκρίνεται -χωρίς να είναι απαραίτητος ένας ευρύς ανασχηματισμός- κατά περίπτωση, να απομακρύνεται. Πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι αυτή την τετραετία οι λέξεις «περίοδος χάριτος» και «ανοχή» θα είναι άγνωστες για τον λαό. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σταθερά, τολμηρά, μπροστά!

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 26/6