Οι επισημάνσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για τις προεκλογικές υποσχέσεις των κομμάτων θα πρέπει να προβληματίσουν κάθε σκεπτόμενο πολίτη.

Ο κ. Στουρνάρας με την Ενδιάμεση Έκθεση έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς τα κόμματα, συνιστώντας τους να αποφύγουν την προεκλογική πλειοδοσία ώστε να μην υπονομευθεί η πρόοδος που επετεύχθη την τελευταία δεκαετία και να διαφυλαχθεί η δημοσιονομική αξιοπιστία της Ελλάδας. Το ζήτημα των προεκλογικών υποσχέσεων των κομμάτων αποτέλεσε ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε όλα τα κόμματα να υποβάλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα προγράμματά τους για να κοστολογηθούν και να διαπιστώσουν οι ψηφοφόροι ποιων οι υποσχέσεις είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες και ποιων απλά προεκλογικά «θα» μιας άλλης εποχής. Μακάρι η πρόταση να γίνει αποδεκτή, ειδικά αν πάμε σε δεύτερες εκλογές.

Από την  προσέγγιση όμως που έχει γίνει μέχρι σήμερα, η κριτική της ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχυρή. Μάλιστα από ό,τι φαίνεται η ΝΔ, ατύπως, έχει φροντίσει να πάρει μια πρώτη εκτίμηση για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από πηγές του Γενικού Λογιστηρίου, γεγονός που ο κ. Δραγασάκης επέμεινε ότι είναι αντιθεσμικό. Και ίσως να έχει δίκιο, αλλά τι έχει σημασία, ο τύπος ή η ουσία; Είναι σαν να συλλαμβάνει ένας αστυνομικός κάποιον την ώρα που «κλέπτει οπώρας» και ο κλέφτης φωνάζει ότι ο αστυνομικός ήταν εκτός υπηρεσίας, άρα η σύλληψή του είναι μη… θεσμική.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλα μνημόνια και πειραματισμούς. Με δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια πρέπει να πορευτούμε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων και με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς περιορισμούς, που να οδηγούν σε πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ από το 2024 και μετά, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζει ο λαός τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των προγραμμάτων των κομμάτων. Για αυτό η πρόταση Μητσοτάκη για θεσμική αξιολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων έχει πρόσθετη αξία.

Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το συνολικό κόστος των μέτρων που προβλέπονται ανέρχεται σε 9,1 δισ. ευρώ (1,3 δισ. ευρώ το 2024, 2 δισ. ευρώ το 2025, 2,5 δισ. ευρώ το 2026 και 3,3 δισ. ευρώ το 2027). Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει εξωπραγματικό και παραπέμπει στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που αποδείχθηκε προεκλογική απάτη. Το συνολικό κόστος του ανέρχεται σε περίπου 21 δισ. ευρώ ετησίως (περίπου 83 δισ. στην τετραετία), κόστος μόνιμο, που βαίνει αυξανόμενο τα επόμενα έτη.

Ο δημοσιονομικός χώρος που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ για το 2024 και 2 δισ. ευρώ το 2025... Ο κ. Στουρνάρας όμως κάνει και κάποιες άλλες επισημάνσεις. Όπως αναφέρει, οι διαφαινόμενες δυσκολίες στον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές, μαζί με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό και μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, είναι μεταξύ των βασικών κινδύνων με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία το 2023.

Όλα αυτά καθιστούν την ανάγκη πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας επιτακτικότερη. Και τη σταθερότητα αυτή μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να τη διασφαλίσει.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 14/5