Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, δεν έχει ακόμη διευκρινίσει τι σκοπεύει να κάνει σχετικά με την οριστική κατάργηση από τη ΝΔ της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και για τις αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 €, ενώ ήδη έχει προαναγγείλει αύξηση του φόρου μερισμάτων στο οικονομικό του πρόγραμμα!

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην Κουμουνδούρου, μίλησε για «ανοησίες ΣΥΡΙΖΑ» και «οικονομικό πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε πτώχευση». Σίγουρα, πάντως, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι… πρόγραμμα-λάστιχο. Όταν παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ πέρυσι τον Σεπτέμβριο, άγγιζε τα 46,7 δισ. ευρώ και -μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη- ως διά μαγείας ανέβηκε στα 82,8 δισ. ευρώ!

Παράλληλα, ο Αλέξης Μητρόπουλος αποκαλύπτει στην «Α» ότι, παρά τις εξαγγελίες Τσίπρα, «οι δύο νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ, ν. 4389/2016 και ν. 4512/2018, εμποδίζουν την κρατικοποίηση της ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας, αν δεν το εγκρίνουν οι δανειστές»!

Με φόρα στον τοίχο

«Μας πάνε κατευθείαν για τέταρτο μνημόνιο», τονίζουν οι ειδικοί για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κοστολογεί η ΝΔ σε περίπου 82 δισ. ευρώ. Η εύλογη ερώτηση των φορολογούμενων πολιτών και των λοιπών κομμάτων είναι «πού θα βρουν τόσα λεφτά με τέτοιες υποσχέσεις;».

Η κίνηση Μητσοτάκη να ανεβάσει τον πήχυ των μισθών στα 950 ευρώ για τον κατώτατο και τα 1.500 € στον μέσο μισθό, μέσω μείωσης 30% στα τεκμήρια, με αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 € και των μόνιμων αυξήσεων στις συντάξεις, έφερε οικονομική περιδίνηση στον ΣΥΡΙΖΑ…

Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε τον εαυτό του, καταθέτοντας ένα σχέδιο που κοστίζει 83 δισ. ευρώ (!) , δηλαδή, σχεδόν 40 δισ. ευρώ παραπάνω από το ήδη εξωφρενικό πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη το περασμένο φθινόπωρο».

Ούτε ευρώ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφής: «Δεν είναι μόνον ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος θέλει να αντικαταστήσουμε τα ευρώ μας με τη ‘’Δήμητρα’’, το νέο μας νόμισμα, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, με τον οποίο ο κ. Τσίπρας θέλει να συνεργαστεί και να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας».

Ωστόσο, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πάσχει και σε νομικό επίπεδο. Κάνει αναφορά σε κρατικοποίηση της ΔΕΗ και μίας τράπεζας… «Αυτό», υπογραμμίζει ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, «σκοντάφτει σε δύο ψηφισμένους από την κυβέρνηση Τσίπρα νόμους, τους 4389/2016 και 4512/2018, που δεν επιτρέπουν την κρατικοποίηση, αν δεν το εγκρίνουν οι δανειστές!».

Τα θετικά μέτρα της ΝΔ

Σύμφωνα με το σχέδιο Μητσοτάκη, η αύξηση του μέσου μισθού θα «τρέξει» πιο γρήγορα από την αύξηση του κατώτατου. Η αύξηση θα προκύψει κατά ένα τμήμα της από την αύξηση του κατώτατου, που θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους μισθούς, και το υπόλοιπο από την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα αυξάνεται κατά περίπου 0,4-0,5%. Συνεπώς, αν υποθέσουμε πως η αύξηση του 21,8% στην 4ετία μοιραστεί εξίσου ανά έτος, δεδομένου ότι έχουμε κάθε χρόνο διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, τότε για τα έτη 2024, 2025, 2026 και 2027 θα έχουμε τα εξής:

1. Ετήσια αύξηση:

  • Κατώτατου μισθού κατά 42,5 ευρώ (5,44%).
  • Μέσου μισθού μέσω του spillover effect (διάχυση της αύξησης του κατώτατου μισθού): 32 ευρώ (2,72%).
2. Σωρευτική αύξηση:

  • Κατώτατος μισθός: 21,8% σε μια 4ετία.
  • Μέσος μισθός λόγω αύξησης κατώτατου: 10,88% ή 128 ευρώ.
3. Απομένουν άλλα 196 ευρώ ή 16,6%, που πρέπει να έρθουν από την ανάπτυξη.

Άρα:

  • Από την αύξηση του κατώτατου μισθού ο μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 128 ευρώ ή 10,88%, ενώ
  • Από την ανάπτυξη της οικονομίας και τη στενότητα της αγοράς εργασίας (έλλειψη εργατικού δυναμικού) θα πρέπει να αυξηθεί παράλληλα κατά 196 ευρώ ή 16,6%.

Πίνακας: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 4/5