Όλα αυτά που παρακολουθούµε να συµβαίνουν αυτή την περίοδο στην Ουκρανία είναι το πρώτο ντόµινο ενός Γ’ Παγκόσµιου Πολέµου, µε ιδιαίτερα έντονη την οικονοµική πλευρά του. Ολα όσα ζούµε ταιριάζουν απόλυτα στη γραµµή του Ζµπίγκνιου Μπρζεζίνσκι: «Η Νέα Παγκόσµια Τάξη υπό την ηγεµονία των ΗΠΑ πρέπει να δηµιουργηθεί ενάντια στη Ρωσία, σε βάρος της Ρωσίας, πάνω στα συντρίµµια της Ρωσίας». Μια δήλωση που δείχνει ότι το θέµα της προστασίας των Ουκρανών από τους ∆υτικούς, αλλά και της προστασίας των ρωσόφωνων από τους Ρώσους, είναι η αφορµή για κάτι µεγαλύτερο. Η σύγκρουση έχει οικονοµικά αίτια, αλλά και ιδεολογικά. Εκεί όπου ο πλανήτης κινούνταν µε µία κεντρική ιδεολογία, όπως είχε διαµορφωθεί από τις δυτικές Μεγάλες ∆υνάµεις και ακολουθούσαν οι υπόλοιπες σαν να ήταν µονόδροµος, οι δεύτερες άρχισαν να ισχυροποιούνται. Τα ρωσικά τανκς µπορεί σε πρώτη φάση να σταµατήσουν στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας, αλλά κάποια στιγµή η σύγκρουση και η αναταραχή θα φθάσουν στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως η Κίνα. ∆υστυχώς, τα οικονοµικά και ιδεολογικά προβλήµατα δεν έχουν σύνορα.

Το βαθύ πρόβληµα το αποκάλυψαν τα λόγια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη διπλωµατική Σύνοδο Κορυφής στην Αττάλεια, την Πέµπτη 17 Μαρτίου 2022. «Θα λύσουµε το πρόβληµα (σ.σ.: των οικονοµικών κυρώσεων) και η λύση θα είναι να µην εξαρτώµαστε πλέον από τους ∆υτικούς εταίρους µας, είτε πρόκειται για κυβερνήσεις είτε για εταιρείες που λειτουργούν ως εργαλεία δυτικής πολιτικής επίθεσης κατά της Ρωσίας, αντί να επιδιώκουν τα συµφέροντα των επιχειρήσεών τους», ανέφερε αρχικά. Ξεκαθάρισε, µάλιστα, ότι δεν θα µείνουν σε αυτό, αλλά «θα φροντίσουµε να µη βρεθούµε ποτέ ξανά σε παρόµοια κατάσταση και ούτε κάποιος “θείος Σαµ” ούτε οποιοσδήποτε άλλος να µπορεί να λάβει αποφάσεις που στοχεύουν στην καταστροφή της οικονοµίας µας. Θα βρούµε έναν τρόπο να εξαλείψουµε αυτή την εξάρτηση. Επρεπε να το είχαµε κάνει εδώ και πολύ καιρό». Ολες αυτές οι διαδικασίες που «ψήνονταν» από καιρό αρχίζουν να δροµολογούνται και σιγάσιγά αποκαλύπτονται οι βασικές γραµµές του νέου πολυπολικού κόσµου. Οπως έγραψε διακεκριµένος Ευρωπαίος νοµικός στη γερµανική «Suddeutsche Zeitung» προσφάτως: «Τα µέτρα-κυρώσεις της ∆ύσης θα γίνουν µπούµερανγκ στην ευρωπαϊκή οικονοµία».

Η ∆ύση ξεκίνησε έναν παγκόσµιο οικονοµικό πόλεµο πυροβολώντας τα πόδια της, ιδίως αυτά της Ευρώπης. Αν συνεχιστεί αυτός ο πόλεµος, οι εµπορικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν θα εξελιχθούν σε νοµισµατικές επιθέσεις. Ο λόγος είναι ότι η Ρωσία -ο 3ος µεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσµο και ο µεγαλύτερος εξαγωγέας της παγκόσµιας αγοράς, µε κύριο πελάτη την Ευρώπη- και η Κίνα -ο µεγαλύτερος εξαγωγέας στην παγκόσµια αγορά και κάτοχος τρισεκατοµµυρίων δολαρίων και αµερικανικών οµολόγων- συµφώνησαν ήδη να σχεδιάσουν τον µηχανισµό για ένα ανεξάρτητο χρηµατοπιστωτικό και νοµισµατικό σύστηµα που θα παρακάµπτει τις συναλλαγές σε δολάρια. Και αν συνυπολογίσουµε και τη συνεργασία µε τις άλλες χώρες των BRICS, που ελέγχουν ένα τεράστιο τµήµα των αγορών στις εξαγωγές και τη µεταποίηση και δείχνουν πρόθυµες να προτιµήσουν ένα εναλλακτικό νόµισµα ως προς το δολάριο, το τελευταίο θα καταρρεύσει. Ηδη είναι αυξανόµενη η χρήση των κρυπτονοµισµάτων από αυτές. Οπως φάνηκε και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι χώρες που αρνήθηκαν να καταδικάσουν τη Ρωσία και να εφαρµόσουν τις αµερικανικές κυρώσεις αποτελούν τα 2/3 πληθυσµιακά του πλανήτη και ανάµεσά τους είναι όλες οι εκτός ∆ύσης πυρηνικές δυνάµεις.

Η σηµερινή κρίση του 2021-2022 είναι µια λογική συνέχεια των επεκτατικών πολιτικών που έχει ακολουθήσει το ΝΑΤΟ από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, όπως έχουν επισηµάνει από καιρό πολλοί καθηγητές ∆ιεθνούς ∆ικαίου και διεθνών σχέσεων, µεταξύ των οποίων οι Ρίτσαρντ Φαλκ, Τζον Μερσχάιµερ, Στίβεν Κίνζερ και Φράνσις Μπόιλ. Η προσέγγιση του ΝΑΤΟ υλοποιεί τον ισχυρισµό των ΗΠΑ ότι έχουν την «αποστολή» να εξαγάγουν το κοινωνικοοικονοµικό τους µοντέλο σε άλλες χώρες, χωρίς να υπολογίσουν τις προτιµήσεις των κυρίαρχων κρατών και την αυτοδιάθεση των λαών. Το «Σιδηρούν Παραπέτασµα» των δεκαετιών του 1940 και του 1950 σχεδιάστηκε φαινοµενικά για να αποµονώσει τη Ρωσία από τη ∆υτική Ευρώπη, για να κρατήσει απέξω την κοµµουνιστική ιδεολογία και τη στρατιωτική διείσδυση. Ενώ η Κίνα και η Ρωσία έχουν γίνει καπιταλιστικές οικονοµίες και δεν θεωρούνται πλέον «απειλή για τον καπιταλισµό», η συµµαχία Κίνας - Ρωσίας υπό τον Οργανισµό Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) αποτελεί ένα «ανταγωνιστικό καπιταλιστικό µπλοκ» που υπονοµεύει την οικονοµική ηγεµονία των ΗΠΑ.

Τον Μάιο του 2014 εισήχθη στη Γερουσία των ΗΠΑ η «Russian Aggression Prevention Act» (Πράξη για την Αποτροπή Επίθεσης από πλευράς Ρωσίας - RΑPΑ), που ζητούσε τη στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Ευρώπης και των κρατών της Βαλτικής και την τοποθέτηση στρατευµάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο κατώφλι της Ρωσίας. Παράλληλα, µε το πλάνο τους «Στροφή στην Ασία» παρότρυναν τους συµµάχους, όπως την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα, να απειλήσουν και να αποµονώσουν την Κίνα, σε µια διαδικασία «στρατιωτικής περικύκλωσής» της. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την πολιτική του για ένα πρώτο πυρηνικό χτύπηµα κατά της Ρωσικής Οµοσπονδίας ως απάντηση στην υποτιθέµενη επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, φέρνοντας την ανθρωπότητα πιο κοντά σε έναν Γ’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Το φαινόµενο του ΝΑΤΟ πλέον θυµίζει ένα είδος καλβινιστικής θρησκείας (αυτά τα δόγµατα που θεµελίωσαν τον καπιταλισµό), µε «εκλεκτούς» πιστούς τις αποχαυνωµένες µάζες της ∆ύσης, το «false flag» δόγµα του «ό,τι είναι δικό µου είναι δικό µου, ό,τι είναι δικό σου είναι διαπραγµατεύσιµο» και τους ενσωµατωµένους «αποστόλους» του µέσα από τα µίντια να το διαδίδουν οληµερίς, απειλώντας όλο τον κόσµο: «Ή είστε µαζί µας ή εναντίον µας». Οταν βλέπουµε το ΝΑΤΟ ως θρησκεία, µπορούµε να κατανοήσουµε καλύτερα τους «ανθρωπιστικούς» πολέµους στην Ευρώπη, τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Μέση Ανατολή, τη Συρία και όσα συµβαίνουν σήµερα στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ βασίζεται στο δόγµα του «εξαιρετισµού», το οποίο εφαρµόζουν οι Ηνωµένες Πολιτείες για περισσότερους από δύο αιώνες. Η ιδέα του «εξαιρετισµού» συνίσταται στο ότι η ιστορία των Ηνωµένων Πολιτειών είναι εκ των πραγµάτων διαφορετική από αυτήν των άλλων εθνών και την κάνει ανώτερη από αυτά. Σύµφωνα µε το δόγµα αυτό, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι και οι δύο υπεράνω του ∆ιεθνούς ∆ικαίου, ακόµα και υπεράνω του φυσικού ∆ικαίου.

Ο «εξαιρετισµός» είναι µια άλλη έκφραση του ρωµαϊκού συνθήµατος «quod licet lovi, non licet bovi» («Αυτό που είναι νόµιµο για τον ∆ία δεν επιτρέπεται στο βόδι»), δηλαδή αυτό που µπορεί να κάνει ο ∆ίας σίγουρα δεν επιτρέπεται για κοινούς θνητούς σαν εµάς. Εµείς είµαστε οι «µπόβι», τα βοοειδή. Το ΝΑΤΟ, η τέλεια θρησκεία για νταήδες και πολεµοχαρείς, είναι µια αντανάκλαση του ιµπεριαλισµού του 21ου αιώνα, παρόµοια µε τη νεοαποικιοκρατία. ∆εν προκαλεί και απειλεί µόνο γεωπολιτικούς αντιπάλους, αλλά λεηλατεί και εκµεταλλεύεται τα δικά του κράτη-µέλη προς όφελος του στρατιωτικο-βιοµηχανικού συµπλέγµατος. Θα πρέπει, όµως, να είναι προφανές σε όλους ότι η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στον διάλογο και στην κατανόηση των απόψεων όλων των ανθρώπινων όντων που ζουν στην ήπειρο. Στο ιδιόµορφο λεξικό του ΝΑΤΟ, η «έγχρωµη επανάσταση» είναι ουσιαστικά ένα πραξικόπηµα, η δηµοκρατία είναι συνακόλουθη µε τον καζινο-καπιταλισµό, η ανθρωπιστική παρέµβαση συνεπάγεται «αλλαγή καθεστώτος», «κράτος ∆ικαίου» σηµαίνει τους κανόνες µας, o «υπ’ αριθµόν 1 Σατανάς» είναι ο Πούτιν και ο «υπ’ αριθµόν 2» είναι ο Σι Τζινπίνγκ...
- Περιεχόµενο εκποµπής µου στον «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 FM µε τον συνεργάτη µου Λεωνίδα Αποσκίτη.

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 11 Μαρτίου 2023