Δεν πρόλαβε να συμπληρωθεί μια εβδομάδα από τις δημόσιες αναφορές του Γιάννη Αλαφούζου περί «ύπαρξης παραρτημάτων στο ελληνικό ποδόσφαιρο» και η αποκάλυψη του Λεωνίδα Βόκολου για τους λόγους που δεν χρησιμοποιήθηκε ο Σωτήρης Τσιλούλης στο παιχνίδι της Λαμίας με την ΑΕΚ, ήρθε να ρίξει ακόμη περισσότερο «δηλητηριασμένο» νερό στο μύλο της καχυποψίας της ποδοσφαιρικής μας κοινωνίας.

Και επειδή όπως συνηθίζεται ως λαός της ίντριγκας δεν χρειάζεται παρά μία… σπίθα για να πλέξουμε στο μυαλό μας θεωρίες συνομωσίας, δεν χρειάζονταν και πολλά για να μετατραπεί ξαφνικά η «υπόθεση Τσιλούλη» στο πιο must θέμα συζήτησης του Σαββατοκύριακου στη Super League.

Τα δεδομένα της μεταγραφής του Τσιλούλη στην ΑΕΚ

Προτού, λοιπόν, προχωρήσουμε σε ανάλυση εικασιών, ας απαριθμήσουμε τα αδιάψευστα δεδομένα της ιστορίας. Όπως διαβεβαιώνουν οι τρεις πρωταγωνιστές (ΑΕΚ, Λαμία, Τσιλούλης) η συμφωνία για τη μεταγραφή του 29χρονου άσου στην «Ένωση» έχει οριστικοποιηθεί από τα τέλη Ιανουαρίου. Μέχρι εδώ όλα καλά!

Τίποτα παράνομο, αλλά και τίποτα ανήθικο. Όπως δίνει τη δυνατότητα η νομοθεσία, μια ομάδα και ένας ποδοσφαιριστής που μένει ελεύθερος έφτασαν σε συμφωνία στο τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος συμβολαίου του αθλητή.

Τι κάνουν, λοιπόν, εκείνη τη στιγμή οι διοικήσεις ΑΕΚ και Λαμίας; Αντί να ανακοινώσουν τη μεταγραφή επιλέγουν το δρόμο της μυστικοπάθειας. Όπως το πράττουν οι περισσότερες ελληνικές ομάδες σε ανάλογες περιπτώσεις. Κι όταν εσύ ο ίδιος αποσιωπάς μια πραγματικότητα ή αποκρύπτεις ένα γεγονός, δίνεις αυτομάτως το δικαίωμα να γεννηθούν σενάρια συνομωσίας, ανεξαρτήτως αν αυτά έχουν βάση ή όχι.

Ο Τσιλούλης, η Λαμία και τα playoffs της Super League

Τι μπορούσαν να έχουν κάνει Λαμία, ΑΕΚ, αλλά και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής; Οι «κυανόλευκοι» όχι μόνο να ανακοινώσουν πρώτοι απ’ όλους τη μεταγραφή, αλλά να διαφημίσουν και την εκτόξευση ενός ποδοσφαιριστή που εντάχθηκε για πρώτη φορά στο δυναμικό της ομάδας σε ηλικία μόλις 20 ετών.

Η ΑΕΚ να ανακοινώσει την περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού της κορμού (με έναν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του φετινού θαύματος της ομάδας του Βόκολου) και ο ίδιος ο παίκτης να ευχαριστήσει δημόσια τη Λαμία και να υποσχεθεί ότι μέχρι το τέλος της σεζόν θα τιμήσει σε όλα τα παιχνίδια τη φανέλα που φορά. Ακόμη και σε αυτά (κυρίως σε αυτά) απέναντι στην επόμενη του ομάδα. Τόσο απλά, τόσο όμορφα, τόσο έντιμα.

Επιλέγοντας το δρόμο της σιωπής οι τρεις πλευρές κατάφεραν: 1) Να φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Λεωνίδα Βόκολο αφήνοντας ανενημέρωτο για ένα μήνα τον Έλληνα τεχνικό και να «υποχρεώσουν» ουσιαστικά τον αναμορφωτή της Λαμίας να πρέπει να «απολογηθεί» στους δημοσιογράφους για την ξαφνική απουσία του Τσιλούλη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czdnga83jhih)

2) Να γεμίσουν σκιές τη συνέχεια της αγωνιστικής παρουσίας του Σωτήρη Τσιλούλη στη Λαμία, σε μια σεζόν που οι «κυανόλευκοι» της Φθιώτιδας ενδέχεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου, συμμετέχοντας στα playoffs της Super League. Θα παίξει για παράδειγμα στα επόμενα παιχνίδια κόντρα στην ΑΕΚ ο Έλληνας άσος; Υπάρχει κάποια άτυπη συμφωνία να μην το πράξει; Κι αν δεν αγωνιστεί εκεί, θα δεχτεί να παίζει κανονικά στους αγώνες με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, άρα θα συμπεριφέρεται από φέτος ως ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ φορώντας τη φανέλα της Λαμίας;

Μια συζήτηση που δεν θα έπρεπε καν να υφίσταται, αλλά που πολλαπλασιάζει τη δεδομένη εδώ και πολλά χρόνια καχυποψία στο ελληνικό ποδόσφαιρο και συντηρεί μια συζήτηση που «δηλητηριάζει» ακόμη και σκέψεις υγιών φιλάθλων. Γιατί; Διότι οι ίδιες οι ελληνικές ομάδες συντηρούν αυτό το καθεστώς του «ποδοσφαιρικού σκοταδισμού» βαδίζοντας στο μονοπάτι των… σκιών και όχι σε αυτό της ειλικρίνειας!

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".