Η συνέντευξη του Πάπα Φραγκίσκου, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλια, σε ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, με την ευκαιρία της 11ης επετείου από την ανάρρησή του στην Αγία Έδρα, που είχε συμφωνηθεί να μεταδοθεί στις 20 Μαρτίου, αλλά αποσπάσματα διέρρευσαν αρκετές ημέρες πριν, επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι σωστά το αλάθητο έχει απορριφθεί από όλες τις άλλες χριστιανικές ομολογίες, της Ορθοδοξίας -πρώτηςσυμπεριλαμβανομένης.

Διότι δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες που ο προκαθήμενος της Αγίας Έδρας μιλούσε «για επανάληψη στην Ουκρανία της ιστορίας της εξόντωσης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους ναζί δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως Εβραίων». Και γι’ αυτό το «κάρφωμα», ευνόητη ήταν η οργίλη αντίδραση της Μόσχας, η οποία εκδηλώθηκε διά του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και της εκπροσώπου της ρωσικής διπλωματίας, Μαρίας Ζαχάροβα, που είχαν τονίσει ότι τα σχόλια του ποντίφικα είναι ακατανόητα και βεβαίως καθόλου χριστιανικά, διότι διαπνέονται από καθαρή ρωσοφοβία και συνειδητή διαστρέβλωση!

Ο Πάπας Φραγκίσκος όμως δεν πτοήθηκε και συνέχισε από άμβωνος αλλά και με κάθε πρόσφορο τρόπο τη στήριξη του αμυνόμενου ουκρανικού λαού. Μάλιστα σε ανοικτή επιστολή του με τη συμπλήρωση εννέα μηνών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξήρε τη στάση του ευγενικού αλλά μαρτυρικού ουκρανικού λαού, ο οποίος κατά τη γνώμη του μπορεί να υποφέρει, να πενθεί και να κλαίει, αλλά αγωνίζεται και ελπίζει! Και ξαφνικά τις τελευταίες εβδομάδες ο Πάπας Φραγκίσκος «άλλαξε τροπάριο»! Από το «ευλογημένος ο ερχόμενος» έφτασε στο «σταύρωσον αυτόν». Γιατί και η Δύση έχει ευθύνες για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αφού «το ΝΑΤΟ επί δεκαετίες γαύγιζε στην πόρτα της Ρωσίας και διευκόλυνε το ξέσπασμα της ρωσικής οργής». Μετά από αυτό, ευνόητη είναι στο λεξιλόγιό του η λέξη διαπραγμάτευση, η οποία, όπως έλεγε, είναι λέξη θάρρους, να έχει αντικαταστήσει το αντιρωσικό κατηγορητήριο!

Και βεβαίως, όπως υποστηρίζει τώρα, ισχυρότερος είναι εκείνος που αναγνωρίζει την κατάσταση, σκέφτεται τον λαό και έχει το θάρρος να σηκώσει λευκή σημαία, πριν αισθανθεί ντροπή από τους αμέτρητους νεκρούς, τους οποίους ούτε καν θα καταμετρήσει! Διότι, όπως υποστηρίζει, όταν βλέπεις ότι έχεις ηττηθεί, πρέπει να έχεις το θάρρος να διαπραγματευτείς. Μπορεί να ντρέπεσαι, αλλά -αναρωτιέται ο ποντίφικας- με πόσους θανάτους ισοφαρίζεται αυτή η ντροπή; Όλα αυτά όμως ερμηνεύονται από τη Δύση όχι ως έκκληση για ειρήνη, αλλά για περισσότερη βία. Ίσως ακόμη μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του Ρώσου προέδρου, λένε και κάποιοι θερμόαιμοι, δεν θα αποκλείεται και μία γονυκλισία του Πάπα στον επανεκλεγέντα με 87% Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν!