Εκνευρισμό προκάλεσε στη Ρωσική Εκκλησία η δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, όπου ο προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας προέτρεψε τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, που έχει υποστηρίξει τον πόλεμο, να μην γίνει το «παπαδοπαίδι» του Πούτιν.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία «απάντησε» την Τετάρτη στον Πάπα Φραγκίσκο, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποίησε λάθος τόνο, προειδοποιώντας το Βατικανό ότι τέτοια σχόλια θα έβλαπταν τον διάλογο μεταξύ των εκκλησιών.

Η Ρωσική Εκκλησία τόνισε επίσης ότι είναι λυπηρό το γεγονός πως ενάμιση μήνα μετά την απευθείας συνομιλία του Φραγκίσκου με τον Κύριλλο, ο Πάπας υιοθέτησε έναν τέτοιο τόνο.

«Ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε έναν λανθασμένο τόνο για να μεταφέρει το περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας», δήλωσε το Πατριαρχείο της Μόσχας, αν και δεν ανέφερε ρητά το σχόλιο για το «παπαδοπαίδι».

«Τέτοιες δηλώσεις είναι απίθανο να συμβάλουν στην εγκαθίδρυση ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα απαραίτητος αυτή τη στιγμή» συμλήρωσε η ανακοίνωση του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Σημειώνεται ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος, στενός σύμμαχος του Πούτιν, βλέπει τον πόλεμο σαν μια «ασπίδα» απέναντι στη Δύση που θεωρεί παρακμιακή, ιδίως όσον αφορά την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας.