Φαίνονται απίστευτοι και οι λόγοι και οι επιπτώσεις αυτής της ανθρώπινης παράνοιας, διότι έχουμε ως θλιβερό απολογισμό των πυρκαγιών στη χώρα μας το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου ότι 470.000 στρέμματα γης και αναρίθμητες κτιριακές εγκαταστάσεις έγιναν παρανάλωμα του πυρός, ευτυχώς χωρίς να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Όπως θρηνήσαμε από εκείνη τη φονική δασική πυρκαγιά στις 23 Ιουλίου του 2018, με τους 104 νεκρούς και τους 58 επιζώντες με σοβαρά εγκαύματα. Πρόκειται για την πυρκαγιά στον Νέο Βουτζά, το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι και η οποία έχει καταχωρισθεί ως η φονικότερη δασική πυρκαγιά στην ελληνική ιστορία και η 2η εγκληματική κυβερνητική αδράνεια παγκοσμίως τον 21ο αιώνα.

Τώρα, το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, αλλά 470.000 στρέμματα δασών και αγροτικών περιουσιών έχουν γίνει στάχτη, όταν από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν καταγραφεί 550.000 καμένα στρέμματα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους περιβαλλοντικούς -και όχι μόνο- λόγους. Συγκεκριμένα, στην Κέρκυρα 21.700 στρέμματα, στο Αίγιο 12.000, στα Δερβενοχώρια 19.600, στον Κουβαρά 117.000, στην Κάρυστο 19.600, στη Νέα Αγχίαλο 36.000 και στη Ρόδο 176.500. Και η ειλικρινής παραδοχή των ίδιων των εμπρηστών έγκειται στην επιπολαιότητα εκτίμησης των καιρικών συνθηκών και στην άγνοια του κινδύνου. Όμως, κάποιοι από τους ίδιους τους εμπρηστές αποκάλυψαν ότι απολαμβάνουν να ανάβουν φωτιές και να προκαλούν πυρκαγιές! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 20χρονου, ο οποίος ενέχεται στη φωτιά στο Δήλεσι. Ομολόγησε ότι έβαλε φωτιές σε 41 κάδους απορριμμάτων, από τους οποίους μεταδόθηκαν οι πυρκαγιές και -όπως παραδέχτηκε- το διασκέδασε βλέποντας να γιγαντώνονται οι φλόγες! Αλλά ανάμεσα στους άλλους 117 συντοπίτες μας, που ενέχονται σε εμπρησμούς, υπάρχουν και μερικοί που καλόβλεπαν δημόσιες δασικές εκτάσεις δίπλα στις αγροτικές περιουσίες τους!

Ύστερα από όλα αυτά, επιβάλλεται να ανοίξει η συζήτηση για αναθεώρηση του υφιστάμενου μοντέλου δασοπροστασίας, διότι ο υπάρχων μηχανισμός, κατά τους ειδικούς, εκτός του ότι είναι αναποτελεσματικός, φαίνεται ότι είναι και ιδιαίτερα δαπανηρός. Και η αναμενόμενη κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει και αύξηση της συχνότητας και της εντάσεως των πυρκαγιών στο άμεσο μέλλον. Επομένως, κατά τους ειδικούς, θα καταστεί υποχρεωτική η σύσταση ενός νέου φορέα που θα έχει την ευθύνη τουλάχιστον της πρόληψης και της καταστολής των δασικών πυρκαγιών, αν όχι και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων. Που σημαίνει ότι δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο! Γιατί με τις πυρκαγιές δεν παίζουμε!

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»