Ένας αιώνας ΑΕΚ! 100 χρόνια γεμάτα από στιγμές χαράς, λύπης, συγκίνησης. Μια "κιτρινόμαυρη" αιωνιότητα η οποία αγκαλιάζει εκατοντάδες χιλιάδες φιλάθλους που ζουν και αναπνεούν για τα τρία αγαπημένα γράμματα της ζωής τους. Πάμε στο μακρινό 1924. Δύο χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Κωνσταντινουπολίτες θέλησαν να ιδρύσουν ένα σωματείο που θα θύμιζε τις χαμένες πατρίδες, τον διωγμό και τον προσφυγικό ελληνισμό.

Έμβλημα ο Δικέφαλος Αετός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Και έγινε πράξη. Στο κατάστημα αθλητικών ειδών του Κωνσταντίνου Δημόπουλου και των αδερφών Αιμίλιου και Μενελάου Ιωνά στην Οδό Βερανζέρου 24 στις 13 Απριλίου του 1924. Τα parapolitika.gr με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων του συλλόγου, έψαξαν και έμαθαν τι απέγινε το ιστορικό αυτό κτίριο στο οποίο ιδρύθηκε η "Ένωση". Τι βρίσκεται στην θέση του και τι υπάρχει στην γειτονιά που γράφτηκε για πάντα ιστορία...

Τι είναι σήμερα το ιστορικό κτίριο στο οποίο ιδρύθηκε η ΑΕΚ

100 χρόνια πίσω στην οδό Βερανζέρου 24 στην Αθήνα βρισκόταν το κατάστημα αθλητικών ειδών του Κωνσταντίνου Δημόπουλου και των αδερφών Αιμίλιου και Μενελάου Ιωνά. Εκεί ιδρύθηκε η ΑΕΚ. Εκεί πήραν σάρκα και οστά τα όνειρα. Το καταστατικό υπέγραφαν πάνω από σαράντα μέλη της Κωνσταντινουπολίτικης κοινότητας της Αθήνας. Πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ ήταν ο δημοσιογράφος, και μετέπειτα βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση Βενιζέλου, Κώστας Σπανούδης.

Έναν αιώνα μετά, το κατάστημα αθλητικών ειδών δεν υπάρχει. Τα parapolitika.gr επισκέφτηκαν την οδό Βερανζέρου 24 προκειμένου να ανακαλύψουν το τι υπάρχει στη θέση του ιστορικού κτιρίου και τα αποκαλυπτήρια... ήρθαν. Στη θέση του πλέον εδρεύει το αστυνομικό τμήμα Ομονοίας. Αν ήξερε κάποιος ότι κάποτε, εκεί που δουλεύουν ιδρύθηκε η ΑΕΚ; Οχι. Και ρωτήθηκαν αρκετοί. Ένας βέβαια αποκάλυψε ότι κάτι έχει πάρει το αυτί του...

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0i7vg0and2x)

Η γειτονιά στην οποία γράφτηκε η πιο όμορφη "κιτρινόμαυρη" ιστορία

Πολλοί ρωτήθηκαν. Μιλάμε για έναν αιώνα πίσω. Σχεδόν κανείς δεν γνώριζε ότι το αστυνομικό τμήμα Ομονοίας ήταν κάποτε το μέρος που γεννήθηκε μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες ομάδες της Ελλάδος. Στην γειτονιά υπάρχει... ζωή. Δίπλα βρίσκεται ένα ξενοδοχείο ενώ απέναντι διάφορα μαγαζιά με καφέ, γλυκά και ένα κατάστημα με ξηρούς καρπούς. Ο ιδιοκτήτης πολλά χρόνια στην γειτονιά όμως όχι τόσα για να ξέρει τι βρισκόταν πριν από έναν αιώνα απέναντι από το μαγαζί του. Παρ' όλα αυτά είχε στην κατοχή του μια φωτογραφία από τα... παλιά που έδειχνε τα απέναντι κτίρια. Ποιος να του το έλεγε ότι κάποτε θα ξεκινούσε από τα μέρη του η πιο όμορφη "κιτρινόμαυρη" ιστορία.

Ένα κατάστημα με γλυκά κάθε επιλογής, που σερβίρει καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους δεν είχε ακριβώς την... απάντηση του "ναι" όμως υπήρξε κάτι! Συνομιλήσαμε με έναν εκ των ανθρώπων που εργάζονται και αποκάλυψε ότι κάτι έχει ακουστά. Η γειτονιά εξάλλου έχει κάποια μαγαζιά που βρίσκονται για πολλά χρόνια εκεί και ίσως από στόμα σε... στόμα η πληροφορία να είναι καλά κρυμμένη αλλά να υπάρχει. Η απορία πολλών ετών ωστόσο λύθηκε! Φροντίσαμε να δώσουμε "φως" και να ανακαλύψουμε την πληροφορία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την σπουδαία ιστορίας της ΑΕΚ.