Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 θα μείνουν στην ιστορία ως οι πρώτοι αγώνες στους οποίους οι Ολυμπιονίκες θα εισπράξουν χρήματα. Όχι γιατί το αφεντικό τρελάθηκε και μοιράζει δολάρια. Το Παρίσι γράφει ιστορία και ο πρόεδρος της World Athletics, Σεμπάστιν Κόε, πρωτοπορεί. Πόσο αθώα είναι όμως η κίνηση του Βρετανού να πληρώσει τους Ολυμπιονίκες και ποια σχέση έχει με τις εκλογές της ΔΟΕ τον Μάρτιο του 2025 στην Ελλάδα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 θα έχουν και προεκτάσεις σε διοικητικό επίπεδο. Όσα συμβούν στο Παρίσι θα παίξουν τον ρόλο τους στις επικείμενες εκλογές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής -κατά πάσα πιθανότητα στην Πύλο με ορκωμοσία των εκλεγέντων στην Αρχαία Ολυμπία-, στις οποίες ο Κόε αναμένεται να είναι υποψήφιος.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, πριμ και Τόμας Μπαχ

Το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 συνδυάζονται με τη ριζοσπαστική κίνηση πριμοδότησης των Ολυμπιονικών έρχεται σε αντιδιαστολή με ένα ευαίσθητο για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή θέμα, το γεγονός ότι στην 128χρονη ιστορία των Αγώνων δεν πλήρωσε ποτέ τα αστέρια της διοργάνωσης.

Sebastian Coe ( former president London 2012  ) asked about Paris Olympic Games @ Paris 5 april 2024

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της World Athletics, Σεμπάστιαν Κόε, δεν συνομίλησε πριν από τη σχετική ανακοίνωση με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, δεν έχει περάσει απαρατήρητο και φυσικά είναι αυτό που σχολιάζεται στους διαδρόμους της Λωζάννης.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 και το Ολυμπιακό πνεύμα

Κάποιοι έσπευσαν να ρωτήσουν τον Κόε εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 και η πληρωμή των 50.000 δολαρίων για κάθε χρυσό μετάλλιο στον στίβο θα μπορούσε να βλάψει το Ολυμπιακό πνεύμα. Φυσικά, ο Κόε απάντησε αρνητικά. Άλλωστε, για τους κορυφαίους αθλητές έχουν προλάβει άλλοι. Οι χορηγοί φροντίζουν να αγωνίζονται με φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς εδώ και δεκαετίες, ενώ το 60% των εσόδων των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών δίνεται επίσης ως μπόνους στους αθλητές.

Sebastian Coe Interview at World Indoor Athletics Championships

Είναι, λοιπόν, μια ριζοσπαστική χειρονομία, όμως ο εμπνευστής της ή οι εμπνευστές της βλέπουν πολύ μακριά από το Παρίσι και συγκεκριμένα έως τις επί μεσσηνιακού εδάφους εκλογές της ΔΟΕ τον Μάρτη του 2025. Ο Σεμπάστιαν Κόε αναμένεται να είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και φαίνεται πως έχει ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα του.