Το Euro 2024 πλησιάζει, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 ακολουθούν και στις δύο διοργανώσεις υπάρχει ένας κοινός φόβος. Αυτός της τρομοκρατίας.  Ο ISIS έκανε και πάλι την εμφάνισή του στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και κυριαρχεί στις ιστοσελίδες για το Παρίσι 2024 και τη Γερμανία, την ώρα που η Μέση Ανατολή συνεχίζει να φλέγεται με όσα συμβαίνουν σε Παλαιστίνη και Ισραήλ, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποτελεί μια ακόμα πηγή έντασης.  Το ερώτημα που φυσικά τίθεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πόσο ασφαλή είναι τα γήπεδα σε Γερμανία και Γαλλία και οι χώροι στους οποίους οι διοργανωτές προγραμματίζουν τα διάφορα events.

Ως οικοδεσπότης του επερχόμενου Euro 2024, το οποίο θα διεξαχθεί σε δέκα πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, η Γερμανία θα μπορούσε να γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων. Μόνο στο Βερολίνο αναμένονται 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οποιοδήποτε γεγονός αυτού του μεγέθους απαιτεί έναν περίπλοκο σχεδιασμό σε θέματα ασφάλειας. Τα στάδια, καθώς και οι αμέτρητοι χώροι προβολής αγώνων για το κοινό και γενικά οι χώροι συγκέντρωσης φιλάθλων και εκτός των γηπέδων, είναι προφανές ότι αποτελούν πιθανούς στόχους για κάθε μορφή εγκλήματος. Στον χουλιγκανισμό που αποτελεί πάντα μια απειλή με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι διοργανωτές κυρίως ποδοσφαιρικών events, έχει προστεθεί εδώ και χρόνια η τρομοκρατία που μάλιστα έρχεται να διαταράξει την ηρεμία των αγώνων με τις διάφορες μορφές της. Πέρα από τον κίνδυνο που ακούει στο ISIS ή οποιονδήποτε που μπορεί να προσχεδιάζει μια βίαιη ενέργεια, πλέον οι αρχές ετοιμάζονται για έναν άλλο είδος τρομοκρατίας, αυτό των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Euro 2024 και Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 αντιμετωπίζουν την απειλή της τρομοκρατίας 

Με τους ίδιους ακριβώς κινδύνους έρχονται αντιμέτωποι και οι Γάλλοι. Ο μεγάλος φόβος έχει να κάνει με την τελετή έναρξης, καθώς για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες αυτή θα διεξαχθεί σε ανοιχτό χώρο, συγκεκριμένα στις όχθες του Σηκουάνα. Ο φόβος οδήγησε στην μείωση του αριθμού των θεατών που επρόκειτο αρχικά να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Προηγήθηκε ειδικό αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, προφανώς κατόπιν ενημέρωσής του από τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφορίων και τις αστυνομικές αρχές.

2024 Olympic Games: How is Paris preparing? | AFP

Ο έλεγχος του πλήθους άλλωστε σε μια τόσο μεγάλη έκταση είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Ο αρχικός προγραμματισμός των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, προέβλεπε ότι περίπου 600.000 θεατές θα παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης, η οποία είναι προγραμματισμένη στις 26 Ιουλίου.  Πριν από περίπου ένα μήνα αποφασίστηκε ο αριθμός αυτό να μειωθεί αισθητά. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, είπε ότι περίπου 326.000 θα είναι οι άνθρωποι που θα δουν ζωντανά την τελετή, με τον Γαλλικό Τύπο να αφήνει ανοιχτό παράθυρο για περεταίρω μείωση τους αριθμού των θεατών.

Euro 2024 και Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 και συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας

Τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Γάλλοι θεωρούν ότι και στις δύο διοργανώσεις «η κύρια απειλή είναι η ισλαμιστική τρομοκρατία». ΟΙ δύο χώρες έχουν ξεκινήσει ήδη τη μεταξύ τους συνεργασία ενάντια στην τρομοκρατία.

Πρόσφατα η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, μιλώντας στη Handelsblatt ανέφερε ότι «οι γερμανικές αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται σε υπηρεσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και η γαλλική αστυνομία στο Euro στη Γερμανία». Παράλληλα αφού αναφέρθηκε στην «προστασία κατά των ισλαμιστών και άλλων δυνητικών τρομοκρατών μέχρι την ασφάλεια των δικτύων μας έναντι επιθέσεων στον κυβερνοχώρο», ανακοίνωσε εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα.

Η Γαλλία αύξησε τα επίπεδα συναγερμού κατά της τρομοκρατίας μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα στις 23 Μαρτίου. Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε τότε ότι το παρακλάδι του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους που ονομάζεται «ISIS-K», το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Μόσχα, «προσπάθησε επίσης να διαπράξει αρκετές ενέργειες» σε γαλλικό έδαφος.

Στην πραγματικότητα, Γερμανοί και Γάλλοι συμφωνούν εδώ και καιρό ότι η μεγάλη απειλή είναι ο ανταγωνιστής των Ταλιμπάν: το Ισλαμικό Κράτος του ΧορασάνISIS-K) που λέγεται ότι έχει περίπου 6.000 «μαχητές», και απόλυτα αδιαφανείς δομές. Ακόμα και ο αρχηγός της οργάνωσης δεν μπορεί να εντοπιστεί με σαφήνεια. Τον περασμένο Ιανουάριο μέλη της τρομοκρατικής ομάδας πραγματοποίησαν μια αιματηρή επίθεση στο Ιράν, σκοτώνοντας 84 άτομα. Πριν από τα Χριστούγεννα η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε στον ιστότοπό της ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας έχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ισλαμιστική οργάνωση ήθελε να διαπράξει πολλές επιθέσεις στην Ευρώπη, πιθανότατα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων. Πλέον αυτό που έχει αλλάξει και προκαλεί τη συνεργασία Γερμανίας, Γαλλίας και άλλων χωρών είναι οι στόχοι.

Euro 2024 και Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, συνδρομή από 35 χώρες και 18.000 στρατιώτες

Η τελετή έναρξης θεωρείται η μεγαλύτερη πρόκληση όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Περισσότερα από 45.000 μέλη του προσωπικού ασφαλείας θα αναπτυχθούν εκείνη την ημέρα στο κέντρο του Παρισιού. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει ότι η Γαλλία ήταν έτοιμη να μεταφέρει την τελετή έναρξης σε άλλη τοποθεσία, εάν το απαιτήσουν συνθήκες σχετικές με την ασφάλεια. «Προφανώς είμαστε σε συνεχή επαφή με τους διοργανωτές των Αγώνων», έχει αναφέρει και ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς, προσθέτοντας: «Έχουμε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στις αρχές για να διασφαλίσουν ότι αυτοί οι Αγώνες είναι ασφαλείς». Ο προϋπολογισμό για την ασφάλεια στους Αγώνες ανέρχεται σε 320 εκατομμύρια ευρώ . «Ενεργοποιούμαι όλους τους πόρους που απαιτούνται, προκειμένου 45.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να είναι επί ποδός την ημέρα διεξαγωγής της τελετής έναρξης, ενώ για όλες τις υπόλοιπες ημέρες θα συμβεί το ίδιο με 35.000 μέλη. Κάθε μέρα, επί 24 ώρες την ημέρα», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής των Αγώνων, Κριστόφ Ντουμπί. Περίπου 18.000 Γάλλοι στρατιώτες αναμένεται επίσης να ενεργοποιηθούν, ενώ αίτημα σε 45 χώρες για στρατιωτική και αστυνομική συνδρομή έχει σταλεί από τους Γάλλους. Ήδη 35 από αυτές, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα και με ποιο τρόπο, φέρονται να  έχουν απαντήσει θετικά.

Euro 2024 συνοριακοί έλεγχοι και απαγόρευση των drones

To Euro 2024 θα αρχίσει στις 24 Ιουνίου και όσο πλησιάζουμε προς αυτή την ημερομηνία, είναι δεδομένο ότι οι Γερμανοί θα θέτουν σε εφαρμογή όλο και πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Οι συνοριακοί έλεγχοι θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα λόγω της αναμενόμενη εισροής 2,7 εκατομμυρίων φιλάθλων προκειμένου να βρεθούν στα γήπεδα και την εκτιμώμενη παρουσία 12 εκατομμυρίων θεατών σε εκδηλώσεις δημόσιας προβολής. Η Γερμανία εφαρμόζει ούτως ή άλλως  αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους στα σύνορά της με την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Αυστρία και την Ελβετία, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση των συμμοριών λαθρεμπορίας μεταναστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι  σε αντίθεση με τους Γάλλους που ετοιμάζονται για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι Γερμανοί γνωστοποιούν πολύ λιγότερες λεπτομέρειες που αφορούν τα μέτρα ασφαλείας που πρόκειται να λάβουν και τις συνεργασίες που έχουν με άλλες χώρες. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις. Τις ημέρες των αγώνων θα απαγορεύσουν ακόμα και τα drones. «Τα drones γίνονται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα», δήλωσε ο Αντρέας Ροσκόπφ, επικεφαλής του ομοσπονδιακής αστυνομικής ένωσης της Γερμανίας - στη γερμανική εφημερίδα BILD και προέβλεψε: «Μια καθολική, πανεθνική απαγόρευση πτήσεων για drones σε ολόκληρη τη Γερμανία θα πρέπει να ισχύει πριν, κατά τη διάρκεια και λίγο μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα».

Euro 2024 και Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 και σύμμαχος ασφαλείας η τεχνητή νοημοσύνη

Στις 3 και στις 5 Μαρτίου οι Depeche Mode βρέθηκαν στην Accor Arena για δύο συναυλίες στο Παρίσι. ΟΙ διάσημη electro pop πάντα από τη Μεγάλη Βρετανία αποζημίωσε τους θαυμαστές της και έδωσε την ευκαιρία στους Γάλλους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να κάνουν μια πρόβα ασφαλείας. Συγκεκριμένα η Γαλλία δοκίμασε την τεχνολογία επιτήρησης βίντεο που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, μια μέθοδο που θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Γάλλοι χαρακτήρισαν την άσκηση στη διάρκεια των συναυλιών των Depeche Mode αυτή, ως άκρως επιτυχημένη. Προφανώς η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι παρούσα και στα ζητήματα ασφαλείας που αφορούν το Euro 2024, παρά το γεγονός ότι οι εσωστρεφείς σε αυτά τα θέματα Γερμανοί δεν είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί.

Οι Γάλλοι πάντως χρειάστηκε να νομοθετήσουν σχετικά. Πέρασαν έναν νόμο το 2023 με τον οποίο επιτρέπουν τη βιντεοπαρακολούθηση μέσω ΑΙ (Artificial intelligence), δηλαδή τεχνητής νοημοσύνης για μια δοκιμαστική περίοδο που καλύπτει και τους Αγώνες για τον εντοπισμό μη φυσιολογικών συμβάντων ή ανθρώπινης συμπεριφοράς σε εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας. Φυσικά υπήρξαν και οι αντιδράσεις από αυτούς που πιστεύουν ότι τέτοιες μέθοδοι αποτελούν απειλή για τις πολιτικές ελευθερίες. Το λογισμικό που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Wintics και δοκιμάστηκε στη συναυλία των Depeche Mode, είναι αυτό που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή του Παρισιού και στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι όμιλοι του Euro 2024! | 02/12/23 | ΕΡΤ

 Οι εταιρείες αυτές έχουν αναπτύξει λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί αλγόριθμους για την ανάλυση ροών βίντεο που προέρχονται από υπάρχοντα συστήματα παρακολούθησης βίντεο για να βοηθήσουν στον εντοπισμό πιθανών απειλών σε δημόσιους χώρους. Οι αλγόριθμοι είναι προγραμματισμένοι να ανιχνεύουν προκαθορισμένα «γεγονότα» και μη φυσιολογική συμπεριφορά και να στέλνουν ειδοποιήσεις ανάλογα. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι αποφασίζουν αν υπάρχει πραγματικός λόγος συναγερμού. Ο νόμος επιτρέπει την επισήμανση οκτώ διαφορετικών «γεγονότων» από λογισμικό παρακολούθησης τεχνητής νοημοσύνης κατά τη διάρκεια των Αγώνων, τα οποία περιλαμβάνουν: απότομη αύξηση του πλήθους, ασυνήθιστος συνωστισμός, εγκαταλελειμμένα αντικείμενα, παρουσία ή χρήση όπλων, άτομο στο έδαφος, ξέσπασμα φωτιάς και παράβαση των κανόνων για την κατεύθυνση της κυκλοφορίας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ"