Περίπου τέσσερις μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, το Παρίσι έχει έτοιμο τον χώρο για μέρος των αθλημάτων του Υγρού Στίβου στη Γαλλία τον οποίο εγκαινίασε ήδη ο Εμανουέλ Μακρόν. Την περασμένη Πέμπτη, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Πρόεδρος του Παρισιού 2024 Τόνι Εστανγκέ εγκαινίασαν το νέο Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου στη συνοικία Σεν Ντενί του Παρισιού.

Ο χώρος, που κόστισε 188 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάστηκε ως σύμβολο μιας σειράς εγκαταστάσεων που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 και Παραολυμπιακούς Αγώνες, συμπεριλαμβανομένων βιώσιμων χώρων σχεδιασμένων όχι μόνο για τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, αλλά για να αφήσουν μια κληρονομιά οι Αγώνες για τους ντόπιους Γάλλους.

«Θέλουμε να καλωσορίσουμε τον κόσμο, ευχόμαστε στους αθλητές μας να κερδίσουν πολλά μετάλλια και να ζήσουμε  απίστευτες στιγμές γαλλικής υπερηφάνειας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Θέλουμε όμως και αυτές οι δομές να παραμείνουν, όπως το Ολυμπιακό και το Παραολυμπιακό Χωριό. Για εμάς, αυτό είναι ένα από τα μεγάλα στοιχεία της κληρονομιάς».

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 και μια πεζογέφυρα 18 μέτρων προς το Stade de France στο Παρίσι

Το κατάλυμα διαθέτει μια πεζογέφυρα πλάτους 18 μέτρων προς το Stade de France. Η εγκατάσταση έχει τη μεγαλύτερη κρεμαστή οροφή στον κόσμο κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ξύλο, και στην κορυφή αυτής της στέγης βρίσκεται ένα ηλιακό πάρκο 5.000 τετραγωνικών μέτρων που θα τροφοδοτεί με ρεύμα ολόκληρο το κτίριο.

French President Emmanuel Macron inaugurates the Olympic 2024 Aquatic Center

Ο χώρος είναι μέρος μιας πρωτοβουλίας για όλα τα νέα δημόσια κτίρια στη Γαλλία που πρέπει να είναι κατασκευασμένα κατά 50% από ξύλο ή άλλα βιολογικά υλικά. Τα καθίσματα των θεατών είναι κατασκευασμένα από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό που συλλέγεται από ντόπιους μαθητές στο Saint-Denis.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 με μια lego πισίνα στο Παρίσι

Μια άλλη καινοτομία αφορά τα χιλιάδες διαφορετικά κομμάτια ξυλείας – φινλανδικό έλατο για το εσωτερικό, έλατο Douglas γαλλικής καλλιέργειας για το εξωτερικό – τα οποία κόπηκαν σε συγκεκριμένα μεγέθη στην Αλσατία και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Παρίσι για την τελική συναρμολόγηση επί τόπου σε μια διαδικασία παρόμοια με την κατασκευή ενός γιγαντιαίου Lego. «Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε ξύλο όχι μόνο για την τεχνική του ποιότητα, αλλά και επειδή είναι πολύ σταθερό και θα διαρκέσει για εκατό χρόνια», εξηγεί η συν-σχεδιάστρια και αρχιτέκτονας Cécilia Gross.

Τα νέα όμως δεν είναι όλα θετικά. Ο προϋπολογισμός ήταν λιγότερο από 70 εκατ. ευρώ, και σχεδόν τριπλασιάστηκε με την ολοκλήρωση του έργου. Ο χώρος είναι ένα υδάτινο κέντρο 6.000 θέσεων που θα γίνει αθλητικό κέντρο γειτονιάς το καλοκαίρι του 2025. Θα περιοριστεί σε 2.500 θέσεις, πισίνα διδασκαλίας, γυμναστήριο, γυμναστήριο αναρρίχησης, γήπεδα ποδοσφαίρου, τένις padel, μπάσκετ και εγκαταστάσεις γιόγκα. Διαθέτει πισίνα 70 μέτρων που μπορεί να χωριστεί ανάλογα με τις ανάγκες.

Το Paris Aquatics Center θα φιλοξενήσει καταδύσεις, καλλιτεχνική κολύμβηση (συγχρονισμός) και προκαταρκτικούς γύρους υδατοσφαίρισης.