Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της Super League. Η στέψη του μεγάλου πρωταθλητή της σεζόν 2023/24 θα κριθεί μέσα από την διαδικασία των playoffs η οποία αν μη τι άλλο συναρπάζει κάθε αγωνιστική όπου τα δεδομένα στην βαθμολογία διαμορφώνονται διαφορετικά και από εκεί που η ΑΕΚ ήταν "αφεντικό" κορυφής αφού ξεκίνησε με 2/2, ηττήθηκε στην Λεωφόρο και υποχώρησε δεύτερη πίσω από τον πρωτοπόρο πλέον ΠΑΟΚ. Δεν είναι όμως αυτό το ζήτημα αφού αν η "Ένωση" νικήσει την Κυριακή τον "δικέφαλο του βορρά" θα επανέλθει στην πρώτη θέση. Άρα το βαθμολογικό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί. Αυτό που χρειάζεται όμως πιο άμεσα λύση είναι η εικόνα των "κιτρινόμαυρων" ειδικά στα μετόπισθεν καθώς και το ντεφορμάρισμα κομβικών παικτών που μοιάζουν μακριά από τον καλό τους εαυτό.

Η εικόνα της ΑΕΚ, τα προβλήματα στα μετόπισθεν και η... εξαφάνιση παικτών

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει με μια ήττα να... φέρνουμε την καταστροφή, να υπερβάλλουμε με χαρακτηρισμούς κατάρρευσης, να εκμηδενίζουμε όλη την προσπάθεια που κάνει η κάθε ομάδα, να κοιτάμε μόνο το τώρα και να αναιρούμε το πριν και ενδεχομένως το μετά. Η ΑΕΚ ήταν πρώτη, τώρα είναι δεύτερη. Αυτό όμως δεν έχει να λέει. Μπορεί με νίκη επί του ΠΑΟΚ να βρεθεί ξανά στην κορυφή όμως δείχνει λίγο μακριά από τον καλό της εαυτό και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει περισσότερου τους φιλάθλους της οι οποίοι βλέπουν και παίκτες που άλλοτε πρωταγωνιστούσαν να είναι "εξαφανισμένοι" και οι καλές τους εμφανίσεις να μακραίνουν όλο και περισσότερο στο παρελθόν. Το κύριο θέμα που φαίνεται να παρουσιάζουν όμως ιδιαίτερα οι "κιτρινόμαυροι" είναι το πόσο εύκολα σε σχέση με την περυσινή χρονιά δέχονται ευκαιρίες οι οποίες και εντέλει μετουσιώνονται σε γκολ.

Το πρόβλημα βέβαια δεν εντοπίζεται μόνο στα playoffs αφού κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν η ΑΕΚ έχει "πληρώσει" αρκετές φορές το αμυντικό και ανασταλτικό της κομμάτι που επιτρέπει στους αντιπάλους της να πατάνε στην περιοχή και να την "τιμωρούν". Παρ' όλα αυτά είναι τόσο εντυπωσιακή η μεσοεπιθετική της γραμμή που τις περισσότερες φορές "μαγικιάρει" τα άλλα της προβλήματα. Όμως είναι υπαρκτά και είναι τέτοια που της στερούν βαθμούς όντας αρκετές φορές και καλύτερη στο παιχνίδι. Παίκτες όπως ο Γκατσίνοβιτς, ο Τσούμπερ που ειδικά την περυσινή χρονιά έκαναν... παπάδες, φέτος ειδικά στον δεύτερο γύρο έχουν "εξαφανιστεί" και λείπει αρκετή από την "λάμψη" τους. Όπως και ο Αραούχο που ναι μεν ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς όμως λείπει η εκρηκτικότητα που είχε από την πρώτη στιγμή που φόρεσε την "κιτρινόμαυρη" φανέλα και έγινε σύνθημα στα χείλη χιλιάδων οπαδών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0appefuabhl)
Επιθετικά η "Ένωση" δημιουργεί, ασκεί έντονο πρέσινγκ στον αντίπαλο, μπαίνει... φουριόζα σε κάθε ματς όμως ξεχνά πολλές φορές τα ανασταλτικά και αμυντικά της καθήκοντα, υποκύπτει σε εύκολα λάθη τα οποία εκμεταλλεύονται οι αντίπαλοι της και καταφέρνουν πολλές φορές να φτάνουν και σε εύκολα θεωρητικά γκολ. Ο μαέστρος της "κιτρινόμαυρης" επιτυχίας, Ματίας Αλμέιδα που στην πρώτη του κιόλας σεζόν οδήγησε την ΑΕΚ στο νταμπλ και τη φετινή χρονιά βλέπει την ομάδα του να είναι ξανά μια εκ των βασικών διεκδικητριών της κούπας, καλείται να βρει τις απαιτούμενες λύσεις ίσως στο πιο κομβικό σημείο της σεζόν. Που αγωνιστική, αγωνιστική κάθε βαθμός είναι "χρυσάφι" και που πολλά περιθώρια λάθους και βαθμολογικών απωλειών δεν χωρούν. Ενδεχομένως να είναι και απαγορευτικά όταν μιλάμε για τίτλο.

Το ντέρμπι αποδείξεων με τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ομάδα του Big-5 που "υποφέρει" τόσο κάθε φορά που επισκέπτεται την Φιλαδέλφεια και την OPAP Arena που μοιάζει σαν ένα απόρθητο κάστρο για τους Θεσσαλονικείς. Όχι απλά χάνουν, δεν καταφέρνουν καν να φτάσουν σε τελικές και γενικότερα δυσκολεύονται στο να επιβάλλουν το οτιδήποτε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Τώρα όμως πάνε με... αέρα πρωτιάς, με αυτοπεποίθηση νικητή και ίσως πιο υποψιασμένοι σε αρκετά σημεία. Ούτως η άλλος οι δυο ομάδες γνωρίζονται αρκετά καλά. Και ο Ραζβάν Λουτσέσκου ξέρει το ποδόσφαιρο του Αλμέιδα. Το αν θα βρει τη λύση να το... διασπάσει μέσα στην "καυτή" OPAP Arena είναι σίγουρα άλλο ζήτημα. Η ΑΕΚ από την άλλη ξέρει πως αν νικήσει όχι απλά ανεβαίνει ξανά στην κορυφή αλλά όλο αυτό θα είναι και κάτι σαν... ένεση αυτοπεποίθησης ενόψει της συνέχειας. Όμως ενδέχεται να μην είναι το ίδιο παιχνίδι που έχει συνηθίσει να έχει η ομάδα του Λουτσέσκου στη Φιλαδέλφεια την οποία και "έπνιγε¨κάθε φορά με την κυριαρχία της.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cwm1fr6yz67t)
Η "Ένωση" είχε την μοναδική ευκαιρία μέσα στην εβδομάδα σε περίτπωση που έκανε το 2/2 κόντρα σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ να έχει τον πάνω λόγο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Στην Λεωφόρο δεν τα κατάφερε ενώ αν δεν τα καταφέρει και με τους "ασπρόμαυρους" θα γκρεμίσει αυτόματα ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είχε και απέναντι σ' έναν αντίπαλο που έχει παράλληλα ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και λιγότερες... ανάσες. Μάλιστα, μετά την ήττα στη Λεωφόρο έβαλε ξανά στο... παιχνίδι και το "τριφύλλι" ενώ παραμένει και ο Ολυμπιακός στο... κόλπο. Ίσως ξεκαθάριζε το τοπίο αν έκανε τις δυο νίκες όμως στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν αν. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Και αν η ΑΕΚ θέλει να την βρει το τέλος της ιστορικής αυτής χρονιάς με τον εορτασμό των 100 της χρόνων... αγκαλιά με την κούπα του πρωταθλητή τότε πρέπει να ξαναβρεί τον καλό της εαυτό που σίγουρα δεν νικιέται εύκολα.