Για ακόμη ένα μεγάλο ντέρμπι της φετινής σεζόν, ο Εργκίν Αταμάν επέλεξε να παρατάξει τον Παναθηναϊκό με περιορισμένο ροτέισιον. Βάσει αποτελέσματος η επιλογή δεν του βγήκε, αν και πάλι θα μπορούσε να χτυπήσει το παιχνίδι αν το σουτ του Σλούκα στο -4 είχε μπει. Με τα "αν" όμως δουλειά δεν γίνεται και ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να βρει τις λύσεις προκειμένου να κλείσει τη σεζόν με τον καλύτερο τρόπο. 

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με τοποθέτησή του στο Instagram ζήτησε το 5/5 "αυστηρά" προκειμένου οι "πράσινοι" να είναι σε ισχυρή θέση ενόψει της τετράδας, ψάχνοντας μια δεύτερη ήττα της Μπαρτσελόνα (εφόσον την κερδίσει και στο ΟΑΚΑ) και μία του Ολυμπιακού. Για να συμβεί αυτό το 5/5, όμως, ο Αταμάν χρειάζεται περισσότερους ενεργούς παίκτες στο ροτέισιον. Και οι επιστροφές των Βιλντόζα και Αντετοκούνμπο μπορεί να του δώσουν τις λύσεις.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στον Μπαλτσερόφσκι και ο ασταθής Χουάντσο κουράζουν Μήτογλου και Λεσόρ

Στο ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό ο Αταμάν ξεκίνησε με τον Μπαλτσερόφσκι προκειμένου ο Πολωνός να ματσάρει με τον Μουσταφά Φαλ. Ο υψηλόσωμος σέντερ δεν τα πήγε άσχημα για τον ρόλο που είχε στο παιχνίδι, αν και έκανε τρία φάουλ σε πέντε λεπτά. Το +/- του όμως ήταν στο +5 και ήταν ο καλύτερος δείκτης παίκτη του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι.

Παρ' όλα αυτά, για μία ακόμη φορά, ο Αταμάν δεν τον εμπιστεύτηκε δευτερόλεπτο στο δεύτερο ημίχρονο, κάτι που αποδείχθηκε κοστοβόρο για την ομάδα του, καθώς ο κουρασμένος Λεσόρ από το "ξύλο" με τον Φαλ έβλεπε τον πιο φρέσκο Ράιτ να κερδίζει τη μία μονομαχία μετά την άλλη και να καταλήγει με 19 πόντους κάνοντας ρεκόρ καριέρας.

Κουρασμένος επίσης ήταν και ο Ντίνος Μήτογλου. Ο Έλληνας φόργουορντ μπορεί να έβαλε ένα μεγάλο σουτ για να μειώσει τη διαφορά στο καλάθι, όμως στην κρίσιμη καμπή των τελευταίων λεπτών έχασε ένα τρίποντο (airball μάλιστα) και μία βολή. Ο Αταμάν ανέφερε στη συνέντευξη τύπου πως η συνεισφορά των παικτών του πάγκου με εξαίρεση τον Σλούκα ήταν μηδαμινή. Και είχε δίκιο. Όμως, στην τελική ευθεία, θα πρέπει να βρεθεί μια λύση προκειμένου οι βασικοί του να παρουσιάζονται πιο φρέσκοι στα τελευταία κρίσιμα λεπτά. Ο Χουάντσο είναι ένας παίκτης που μπορεί να δώσει έστω τα βασικά σε άμυνα και ριμπάουντ, παρόλο που φυσικά δεν αμείβεται (μόνο) γι' αυτό.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyt86gdtr3ld)

Επιτακτική ανάγκη η επιστροφή των Βιλντόσα και Αντετοκούνμπο

Ο Παναθηναϊκός του ήδη σφιχτού ροτέισον δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει σημαντικούς παίκτες του με τραυματισμό για πολύ καιρό. Λούκα Βιλντόσα και Κώστας Αντετοκούνμπο μπορεί να είναι "δεύτερες" λύσεις στο ρόστερ, όμως δεν παύουν να είναι παίκτες που αποδεδειγμένα μπορούν να αλλάξουν τη ροή ενός παιχνιδιού.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cy73q18ss0t5)

Ειδικά ο Αργεντινός μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος. Πολλές ομάδες θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τους Ναν και Σλούκα ξέροντας ότι είναι τα "πρώτα βιολιά" του συστήματος του Αταμάν. Κι εκεί θα χρειαστεί το ταλέντο, η τρέλα και η εμπειρία του Βιλντόσα. Ο πρώην παίκτης των Μπασκόνια και Ερυθρού Αστέρα έχει τα χαρακτηριστικά που θέλει ο Αταμάν. Μπορεί να μην έχει κερδίσει μέχρι στιγμής την εμπιστοσύνη του προπονητή του, αλλά προς Θεού δεν μιλάμε για αμελητέα ποσότητα.

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο αντίθετα ήταν χωρίς αμφιβολία ο λόγος για τον οποίο ο Παναθηναϊκός δεν κινήθηκε στην αγορά για ψηλό. Ο Αταμάν θεώρησε ότι για ένα σκάρτο 7λεπτο ο Έλληνας ψηλός μπορεί να του κάνει τη δουλειά. Όμως τελικά αυτή η επιλογή ίσως αποδειχθεί καθοριστική στο φινάλε της σεζόν. Με την εμπιστοσύνη στον Μπαλτσερόφσκι να μην υφίσταται σε κανένα βαθμό, ο Κώστας θα πρέπει να κάνει το step-up και να δώσει τις λύσεις που έδινε στο καλό διάστημα του Παναθηναϊκού τον χειμώνα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cwwxqxd7n2pd)

Πριν από την Μπαρτσελόνα προέχει το Βελιγράδι για τον Παναθηναϊκό

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του τέσσερα ματς-φωτιά ενόψει της τελικής ευθείας της Euroleague, προτού ανταμώσει με την Άλμπα την τελευταία αγωνιστική στο ΟΑΚΑ. Αρχής γενομένης από το Βελιγράδι, οι "πράσινοι" έχουν χρυσή ευκαιρία ώστε να ανακτήσουν την ψυχολογία τους και, κυρίως, τον επιθετικό τους ρυθμό.

Η ερυθρόλευκη "Σταρκ Αρένα" δεν θα είναι φιλόξενη σε καμία περίπτωση από πλευράς φιλάθλων, όμως μέσα στο παρκέ η ιστορία μπορεί να αποδειχθεί διαφορετική. Ο Ερυθρός Αστέρας δεν διαθέτει τα γκαρντ που να μπορούν να παίξουν ασφυκτική άμυνα πάνω στους άκρως ποιοτικούς περιφερειακούς του Παναθηναϊκού. Και αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί ο Αταμάν.

Η σταθερά καλή άμυνα που παίζει ο Παναθηναϊκός θα είναι το εφαλτήριο προκειμένου να βγάλει από τη "ζώνη άνεσης" τους καλούς επιθετικούς γκαρντ των Σέρβων, οι οποίοι θα παίξουν το "τελευταίο τους χαρτί" για τη μάχη της δεκάδας, στην οποία έχουν μείνει πολύ πίσω.

Με νίκη λοιπόν στο Βελιγράδι, ο Παναθηναϊκός θα έχει ανακτήσει την ψυχολογία του και θα κατευθυνθεί στο μεγάλο ντέρμπι με την Μπαρτσελόνα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.