Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια απ’ όταν η μπασκετική Ευρώπη περίμενε με κομμένη την ανάσα να παρακολουθήσει ένα ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Μια φορά κι έναν όχι δα και τόσο παλιό καιρό οι “μάχες” των δύο “αιωνίων” αποτελούσαν το clasico του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Την απόλυτη ατραξιόν, πάνω και από το Ρεάλ – Μπαρτσελόνα.

Την τελευταία εξαετία, όμως, η λάμψη των “εμφυλίων” στη Euroleague έφθινε ολοένα και περισσότερο. Αρχικά με τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι “ερυθρόλευκοι” και την ιστορική απόφαση του #mexritelous, που συνοδεύτηκε από τον υποβιβασμό τους στην Α2, μέχρι την αγωνιστική “απαξίωση” που βίωσαν οι “πράσινοι” την τελευταία διετία, έχοντας μετατραπεί σε σάκο του μποξ στην κορυφαία μπασκετική διοργάνωση της γηραιάς ηπείρου.

Επιστροφή στο… μέλλον για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Φέτος, όμως, όλα είναι διαφορετικά. Με τα πάνω τους και τα κάτω τους, ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μαρτζώκα και ο Παναθηναϊκός του Εργκίν Αταμάν δικαιώνουν τις προσδοκίες όσων υποστήριζαν στο ξεκίνημα της σεζόν ότι το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να διεκδικήσει μετά από χρόνια διπλή εκπροσώπηση σε ένα Final Four της Euroleague

Θυμάστε, αλήθεια, εκείνον τον αδιανόητο ημιτελικό του Βερολίνου το 2009, όταν η dream team του Ζέλικο Ομπράντοβιτς νίκησε για ένα σουτ τον Ολυμπιακό των εκατομμυρίων των αδελφών Αγγελόπουλων; Του Παπαλουκά, του Τεόντοσιτς, του Τσίλντρες, του Βούισιτς;

Euroleague Final Four 2009 | Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 82-84 | Semi Final | 1/5/2009


Ουσιαστικά το παιχνίδι που θα ζήσουμε το βράδυ της Πέμπτης στο “Ειρήνης και Φιλίας” θυμίζει εκείνη την επική αναμέτρηση σε κρισιμότητα και λάμψη. Γιατί μπορεί να μην διακυβεύεται η πρόκριση σε έναν τελικό, αλλά το έπαθλο για το νικητή ενδεχομένως να είναι το πολυπόθητο πλεονέκτημα έδρας στα playoffs που θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα για την παρουσία στο Final Four της Euroleague που διεξάγεται ξανά φέτος μετά από 14 χρόνια στην πρωτεύουσα της Γερμανίας. Σημάδι του Θεού; Ίσως…

Το μεγαλύτερο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός

Το σίγουρο είναι ότι όσο μεγαλύτερη η σημασία ενός αγώνα, τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος… τοξικού εκτροχιασμού εκτός παρκέ. Κι αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν τις επόμενες μέρες οι παράγοντες που ηγούνται των δύο οργανισμών και κυρίως οι ιδιοκτήτες τους: Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Αμφότεροι έχουν καταβάλλει τεράστιες οργανωτικές – και ιδιαίτερα δαπανηρές – προσπάθειες προκειμένου να μετατρέψουν ΟΑΚΑ και ΣΕΦ στις απόλυτες ατραξιόν αθλητικής ψυχαγωγίας για κάθε φίλαθλο, κάθε οπαδό, κάθε οικογένεια.

Μέχρι στιγμής μάλιστα τόσο οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, όσο και του Παναθηναϊκού έχουν διοργανώσει τρία ντέρμπι (δύο στο πρωτάθλημα και ένα στην Euroleague) με σχεδόν υποδειγματικές συνθήκες, δημιουργώντας πρωτόγνωρο κλίμα ασφάλειας σε όσους φιλάθλους θέλησαν να τα απολαύσουν από κοντά.

Επ’ ουδενί δεν πρέπει να διαταραχτεί το συγκεκριμένο κεκτημένο. Προφανώς και το καθαρά αγωνιστικό σκέλος του ντέρμπι έχει τεράστια σημασία, η προσπάθεια μετατροπής, όμως, των γηπέδων του μπάσκετ σε προορισμό αθλητικής μυσταγωγίας είναι πολύ πιο σημαντική.

Με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να επενδύει εκατομμύρια για την ανακατασκευή του ΟΑΚΑ και τους αδελφούς Αγγελόπουλος να ετοιμάζονται να πράξουν το ίδιο μόλις υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης του ΣΕΦ στον Ολυμπιακό, αμφότεροι χρειάζονται τους χιλιάδες υγιείς φιλάθλους κοντά τους για να “θωρακίσουν” και να προστατεύσουν την επένδυσή τους.

Αυτούς πρέπει να έχουν στο μυαλό τους, όποτε αισθάνονται ότι η… αδρεναλίνη θα ανεβαίνει επικίνδυνα. Είναι πολύ μεγάλο το στοίχημα για να το αφήσουν να χαθεί εξαιτίας μιας ήττας ή ενός ανάποδου σφυρίγματος.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".