Η περίφημη ιστορία Χόρνερ είναι κάτι που έχει δώσει ένα διαφορετικό ενδιαφέρον στο φετινό πρωτάθλημα της Formula 1. Εντός πίστας, η Red Bull και ο Μαξ Φερστάπεν είναι ανίκητοι όμως εκτός πίστας τα πράγματα δεν είναι τόσο ομαλά. Ξεκινώντας από την καταγγελία μιας προσωπικής βοηθού του, ο Χόρνερ κατηγορήθηκε για απρεπή συμπεριφορά και έκτοτε ξεκίνησε ένα ντόμινο το οποίο χώρισε την μόνιμη πρωταθλήτρια των τελευταίων χρόνων σε δύο στρατόπεδα, ειδικά από τη στιγμή που μαθεύτηκε κιόλας ότι ο Βρετανός έκανε κινήσεις προκειμένου να αποκτήσει πακέτο μετοχών της αγωνιστικής ομάδας της Red Bull από τον Ταϊλανδό επιχειρηματία Σαρλέμ Γιουβίντια.

Από τη μία λοιπόν, ο Γιουβίντια (του 51% των μετοχών) βρισκόταν στην πλευρά του Χόρνερ και από την άλλη το αυστριακό ιδιοκτησιακό καθεστώς (του 49% των μετοχών) των οποίων άνθρωπος μέσα στην ομάδα είναι ο Χέλμουτ Μάρκο. Ο Μάρκο, λοιπόν, κατηγορήθηκε για διαρροή πληροφοριών και λίγο έλειψε να τεθεί σε διαθεσιμότητα από την Red Bull κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Μαξ Φερστάπεν ο οποίος τέθηκε ξεκάθαρα υπέρ των αυστριακών. Κανείς δεν ξεχνά τη δήλωση του πατέρα του Μαξ, Γιος Φερτσάπεν, που ανέφερε πως "αν μείνει ο Χόρνερ, η Red Bull θα διαλυθεί".

Οι Αυστριακοί «τουμπάρουν» τον Γιουβίντια και η θέση του Χόρνερ είναι... επισφαλής

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιεύματα, στη Μέση Ανατολή βρέθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Red Bull GmbH (μητρική εταιρεία), Όλιβερ Μίτζλαφ, προκειμένου να επικοινωνήσει τόσο με τον Χέλμουτ Μάρκο διαβεβαιώνοντάς του την παραμονή του στην ομάδα, όσο κυρίως με τον Σαρλέμ Γιουβίντια για να χαράξουν μια ενωτική πορεία ενόψει του μέλλοντος. Και αυτό το μέλλον όπως φαίνεται, δύσκολα θα έχει Κρίστιαν Χόρνερ.

Το σημείο-κλειδί το οποίο φέρεται να "τούμπαρε" τον Γιουβίντια είναι το γεγονός ότι η όλη ιστορία έχει αρχίσει να επιδρά αρνητικά στην αμερικανική αγορά. Πολλές οργανώσεις για τα γυναικεία δικαιώματα έχουν χαράξει ένα δρόμο "μποϊκοτάζ" σε κάθε τι που σχετίζεται με τη Red Bull. 

Ρεπορτάζ αναφέρουν κιόλας πως η Fiona Hewitson, η γυναίκα που κατηγόρησε τον Χόρνερ, θα προβεί σε δημόσιες τοποθετήσεις λέγοντας τη δική της πλευρά της ιστορίας. Κάτι που αναμένεται να ταράξει ακόμη περισσότερο τα νερά στο στρατόπεδο του Μίλτον Κέινς.

Αργά η γρήγορα, η Red Bull θα κληθεί να επιλέξει στο δίλημμα Φερστάπεν ή Χόρνερ

Προς το παρόν οι διοικούντες της Red Bull προσπαθούν να φέρουν πάλι την ενότητα στην ομάδα βλέποντας το πόσο καλά έχει αποδώσει τα τελευταία χρόνια όντας απόλυτη κυρίαρχη εντός πίστας. Άνθρωπος εντός ομάδας δήλωσε στο Planet F1 πως "Ο Κρίστιαν απολαμβάνει της στήριξης του διοικητικού καθεστώτος και δεν έχει αλλάξει κάτι επ' αυτού". Παρ' όλα αυτά κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η κατάσταση, πόσο μάλλον μετά την τοποθέτηση της Fiona Hewitson. Άλλωστε το ότι ο ανεξάρτητος δικηγόρος που ανέλαβε την υπόθεση τοποθετήθηκε από τον Ταϊλανδό (που ήταν με το μέρος του Χόρνερ) έχει κινήσει ήδη υποψίες. 

Αργά ή γρήγορα λοιπόν, η Red Bull θα βρεθεί με το απόλυτο δίλημμα. Κρίστιαν Χόρνερ ή Μαξ Φερστάπεν; Οι δύο συγκεκριμένοι δύσκολα θα μπορέσουν να συνεχίσουν μαζί. 

Με τον Κρίστιαν Χόρνερ, η Red Bull Racing θα μπει σε μια νέα εποχή, πιθανότατα χωρίς Αυστριακούς και σίγουρα χωρίς Μαξ Φερστάπεν. Ο Ολλανδός Παγκόσμιος Πρωταθλητής έχει έτοιμη θέση στη Mercedes αντί του αποχωρήσαντα για τη Ferrari, Λιούις Χάμιλτον, με τον Τότο Βολφ μάλιστα να έχει προσεγγίσει και τον Χέλμουτ Μάρκο σε περίπτωση αποχώρησής του από τη Red Bull. 

Με τον Μαξ Φερστάπεν, η Red Bull θα συνεχίσει στο παραδοσιακό της μοντέλο. Και πάλι όμως σε μια νέα εποχή, χωρίς τον άνθρωπο που μέσω της διοίκησής του, έκανε την "ομάδα των πάρτι", την μεγαλύτερη δύναμη των τελευταίων ετών. 

Το θέμα όμως είναι πολύ πιο βαθύ. Οι Αυστριακοί μην ξεχνάμε ότι σχεδιάζουν τον δικό τους κινητήρα από το 2026 και έπειτα, όταν και αλλάζουν οι κανονισμοί. Και γι΄αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να μείνουν όλα της τα κορυφαία στελέχη. Ειδικά η πλευρά που θα βρίσκεται ο Άντριαν Νιούι, θα καθορίσει εν πολλοίς το τί θα δούμε στο μέλλον. Προς το παρόν ο κορυφαίος μηχανικός βρίσκεται διαρκώς δίπλα στον Κρίστιαν Χόρνερ, κάτι που ίσως φανερώνει πολλά! 

horner_newey