Το ήθελαν και οι δύο και ήξεραν ότι σε ένα ντέρμπι "ο θάνατός σου, η ζωή μου" στην πρεμιέρα των playoffs της Super League λάθη των τελευταίων αγώνων τους ήταν απλά… απαγορευτικά. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ωρυόταν στα αποδυτήρια του Ρέντη την Παρασκευή για την εικόνα της αμυντικής λειτουργίας της ομάδας του στο παιχνίδι με τη Μακάμπι Χάιφα. Τσάμπα οι φωνές…

Για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι η άμυνα του Ολυμπιακού θύμιζε… κέντρο διερχομένων, ιδιαίτερα στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου, εκεί που ο Παναθηναϊκός ανέτρεψε το 1-0 (από την γκολάρα του Ποντένσε στο 24’) και προηγήθηκε 2-1 πριν από την ανάπαυλα του ημιχρόνου.

Ο Φατίχ Τερίμ ζήτησε από τους δικού του ποδοσφαιριστές να μην επαναλάβουν τα λάθη των αγώνων με Λαμία και Κηφισιά και να μην δωρίσουν στους αντιπάλους τους… γκολ στο πιάτο. Και το έπραξαν στο ακέραιο! Νικήθηκαν μόλις μια φορά από μια σπάνια έμπνευση του Ποντένσε, αλλά όχι μόνο δεν πτοήθηκαν αλλά εκμεταλλεύτηκαν στο ακέραιο τη θλιβερή ανασταλτική λειτουργία των γηπεδούχων με υπέροχα γκολ που αποτέλεσαν προϊόν συνδυαστικού ποδοσφαίρου σε φάσεις που... χάθηκε η μπάλα! 

Το τελικό 3-1 υπέρ των "πράσινων" (που αντανακλά την εμφανή διαφορά των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο - κυρίως σε ότι αφορά την αμυντική τους συνέπεια - και την τακτική επικράτηση του Φατίχ Τερίμ απέναντι στον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ), έρχεται να εκτοξεύσει την ψυχολογία των παικτών του Παναθηναϊκού ενόψει της συνέχειας των playoffs, ενώ αντίθετα ο Ολυμπιακός καλείται να μαζέψει τα κομμάτια του καθώς μέσα σε 4 μέρες μοιάζει να γκρέμισε ότι έχτιζε όλες τις προηγούμενες εβδομάδες σε Ελλάδα και Ευρώπη.  

Ο Μεντιλίμπαρ αιφνιδίασε εμφανίζοντας τον Ολυμπιακό με δύο επιθετικούς

Γενικά οι δύο προπονητές είχαν μεγάλο ρόλο – είτε θετικό, είτε αρνητικό – στην εξέλιξη του πρώτου μεγάλου ντέρμπι των φετινών playoffs. Η επιλογή του Χοσέ Μεντιλίμπαρ να ξεκινήσει με δύο καθαρούς επιθετικούς (τοποθετώντας τον Ναβάρο στο πλευρό του Ελ Κααμπί) αποδείχτηκε κατά το ήμισυ ευεργετική και κατά το άλλο μισό… καταστροφική για τον Ολυμπιακό.

Γιατί από τη μια πλευρά οι «ερυθρόλευκοι» μπόρεσαν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στο δίδυμο Ακαϊντίν – Αραό στην καρδιά της "πράσινης" περιοχής, αλλά από την άλλη παίζοντας με παίκτη λιγότερο στο κέντρο (με Έσε, Όρτα να μειονεκτούν αριθμητικά έναντι Πέρεθ, Τσέριν, Μπακασέτα) άφηναν τεράστιο πεδίο δράσης στους "πράσινους".

Χαρακτηριστικές της "μαύρης τρύπας" στα χαφ του Ολυμπιακού οι φάσεις των δύο γκολ του Παναθηναϊκού που άλλαξαν άρδην το σκηνικό στο φινάλε του ημιχρόνου. Τόσο στο γκολ της ισοφάρισης (στο 41’), όσο και σε αυτό που χάρισε το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων, κοινό σημείο αναφοράς ήταν η… άνεση με την οποία σούταρε και στις δύο περιπτώσεις ο Τάσος Μπακασέτας.

Τα δύο γκολ της εντυπωσιακής ανατροπής του Παναθηναϊκού

Στο 41’ ήταν εκείνος που χρίστηκε σκόρερ παίρνοντας το ριμπάουντ μετά από σωτήρια προβολή του Έσε σε πλασέ του Μπερνάρ, ενώ στο 45+4’ ήταν ο παίκτης που σούταρε προς την εστία του Πασχαλάκη, προτού εκμεταλλευτεί την απόκρουση του Έλληνα κίπερ ο Ιωαννίδης και μπει με την μπάλα στα δίχτυα. Μοιραία, ο αρχηγός της εθνικής μας ομάδας πραγματοποίησε την καλύτερή του εμφάνιση με την πράσινη φανέλα όντας μαζί με Ιωαννίδη και Μπερνάρ οι απόλυτοι πρωταγωνιστές του "πράσινου" θριάμβου.

Συνολικά στη ζυγαριά του πρώτου ημιχρόνου, ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να παίζει πιο ορθόδοξα χτυπώντας τις εμφανείς αδυναμίες του Ολυμπιακού στα άκρα της άμυνάς του, αλλά και στο αριθμητικό του μειονέκτημα στα χαφ με τους Πειραιώτες να προσπαθούν να απειλήσουν κυρίως με μακρινές μεταβιβάσεις και σέντρες, εκμεταλλευόμενοι την παρουσία δύο φορ στην περιοχή.

Ουσιαστικά το σενάριο της "πράσινης" υπεροχής διαφοροποιήθηκε από την ατομική ποιότητα του Ντάνιελ Ποντένσε όχι μόνο λόγω του γκολ σπάνιας κλάσης που σημείωσε, αλλά και εξαιτίας των προσωπικών του εμπνεύσεων που αναστάτωναν την άμυνα του Παναθηναϊκού.

Στα αξιοσημείωτα του πρώτου 45λεπτου και η αναγκαστική αλλαγή του Ντραγκόφσκι, μόλις στο 7’ με τον Πολωνό να τραυματίζεται στον οπίσθιο μηριαίο και να αντικαθίσταται από τον Γιούρι Λοντίγκιν που είδε τη μοίρα να τον στέλνει ξανά στα δοκάρια που έμελλε να γίνει ήρωας πριν από κάποιες εβδομάδες. Στο 45+2’, μάλιστα, ο Λοντίγκιν μάλλον είχε ραντεβού με την “καλή νεράιδα” που τον ακολουθεί στο Φάληρο, καθώς είδε ανακουφισμένος τον Ναβάρο να αστοχεί ουσιαστικά σε κενή εστία.

Πίεζε ο Ολυμπιακός... σκόραρε ο Παναθηναϊκός

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με Μεντιλίμπαρ και Τερίμ να μην επεμβαίνουν στις ενδεκάδες τους και τον Γερμανό διαιτητή Σλάγκερ να τιμωρεί με κίτρινη κάρτα τον… Γιάννη Παπαδημητρίου, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα για παράβαση πέναλτι σε μαρκάρισμα του Κάρμο στον Παλάσιος στο 46’. Δεν είχε όμως δίκιο…

Μπορεί να υπήρξε επαφή στα πόδια των δύο παικτών, ωστόσο αυτή δεν ήταν ικανή να ανατρέψει τον Αργεντινό που θέλησε με μια εντυπωσιακή πτώση να εκμαιεύσει την εσχάτη των ποινών. Πιο πολύ βρήκαν τα πόδια του Παλάσιος αυτά του Κάρμο και λιγότερο το αντίστροφο.

Στο αγωνιστικό σκέλος του ματς η είσοδος των Τσικίνιο, Φορτούνη λίγο πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού, έδωσε επιθετική πνοή στον Ολυμπιακό, με τον Λοντίγκιν να αποσοβεί με εντυπωσιακή επέμβαση στο 60' δυνατό σουτ του Ελ Κααμπί. Όση ώρα ο Φατίχ Τερίμ έβλεπε την ομάδα του να δέχεται πίεση, ζητούσε από τον πάγκο μια σωστή αντεπίθεση από τους δικούς του παίκτες, διαπιστώνοντας τα τεράστια κενά στην αμυντική λειτουργία των γηπεδούχων. Και δικαιώθηκε... 

Το τρίτο γκολ των "πράσινων" αποτέλεσε τον καθρέφτη των επιθυμιών του Τούρκου τεχνικού. Ο Μλαντένοβιτς βρήκε με υπέροχη μεταβίβαση τον Μπερνάρ, εκείνος την έστρωσε στον Ιωαννίδη και ο διεθνής Έλληνας επιθετικός πρέπει να πέτυχε το πιο... χαλαρό γκολ της καριέρας του! Το 1-3 όχι μόνο έμοιαζε ως τελειωτικό χτύπημα για τον Ολυμπιακό, αλλά έδειξε να εξαντλεί και την υπομονή της "ερυθρόλευκης" εξέδρας με τα χάλια της αμυντικής λειτουργίας των "ερυθρόλευκων" για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι. 

Η λήξη του αγώνα συνοδεύτηκε από αρκετή ένταση στον αγωνιστικό χώρο, προϊόν κυρίως του εκνευρισμού των "ερυθρόλευκων" ποδοσφαιριστών που αδυνατούσαν να διαχειριστούν την τόσο ξαφνική μετάλλαξη της ομάδας τους προς το χειρότερο, σε μια στιγμή της σεζόν που έδειχναν να γυρνούν... τούμπα την παρτίδα. Γιατί οι δύο διαδοχικές βαριές ήττες σπό Μακάμπι και Παναθηναϊκό ήταν κάτι μη αναμενόμενο, τουλάχιστον στα δικά τους μάτια. 

Ολυμπιακός: Πασχαλάκης, Ορτέγα, Κάρμο, Μπιανκόν, Ροντινέι, Έσε (80' Ιμπόρα),  Όρτα (59' Τσικίνιο), Ποντένσε (80' Γιόβετιτς), Μασούρας (59' Φορτούνης), Ναβάρο (73' Ελ Αραμπί), Ελ Κααμπί.
Παναθηναϊκός: Νταγκόφσκι (7' Λοντίγκιν), Μλαντένοβιτς, Ακαϊντίν, Αράο, Κώτσιρας, Πέρεθ, Τσέριν, Μπακασέτας (83' Μαντσίνι), Μπερνάρ (83' Τζούρισιτς), Παλάσιος (76' Ούγκο), Ιωαννίδης (83' Σπόραρ).