Η ερώτηση είναι ρητορική και απευθύνεται στους φίλους του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού: Σας δίνουμε τη δυνατότητα να κερδίσετε μόνο ένα από τα δύο προσεχή ντέρμπι "αιωνίων" σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ που θα ζήσουμε τις επόμενες πέντε μέρες. Ποιο θα επιλέγατε;

Θα είχε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να "χαρτογραφούσαμε" τις αυθόρμητες απαντήσεις "ερυθρόλευκων" και "πράσινων" φιλάθλων στο παραπάνω δίλημμα. Γιατί η αλήθεια είναι ότι σε διάστημα 96 ωρών «Θρύλος» και «τριφύλλι» θα δώσουν δύο αναμετρήσεις σε Super League και Euroleague που ενδεχομένως να ορίσουν το φινάλε τις σεζόν τους στα δύο δημοφιλέστερα αθλήματα. Από την καλή ή την ανάποδη. Δύο παιχνίδια στα οποία οι νικητές θα θέσουν πανίσχυρους θεμέλιους λίθους για να κατακτήσουν τους στόχους τους και οι ηττημένοι θα δεχτούν καίρια πλήγματα στις δικές τους φιλοδοξίες.

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ εναντίον Φατίχ Τερίμ. Κώστας Φορτούνης εναντίον Τάσου Μπακασέτα. Γιώργος Μπαρτζώκας εναντίον Εργκίν Αταμάν. Κώστας Παπανικολάου εναντίον Κώστα Σλούκα. Δυο παιχνίδια μέχρι τελικής πτώσης, πολύ περισσότερες προσωπικές μονομαχίες που καθηλώνουν εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Η μονομαχία Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στη Super League

Η αρχή των «αιώνιων» μονομαχιών που περιλαμβάνει το αγωνιστικό μενού των επόμενων ημερών φιλοξενείται το βράδυ της Κυριακής (στις 20.30) στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", με τον Ολυμπιακό του Χοσέ Μεντιλίμπαρ να αναζητεί το colpo grosso στην πρεμιέρα των playoffs της Super League, και τον Παναθηναϊκό του Φατίχ Τερίμ να χρειάζεται επειγόντως ένα σπουδαίο αποτέλεσμα για να επαναφέρει την πίστη για την κατάκτηση του τίτλου, που ομολογουμένως έχει κλονιστεί αρκετά τις τελευταίες εβδομάδες.

Στα μάτια πολλών ουδέτερων και μη παρατηρητών, τα περισσότερα πλεονεκτήματα της ζυγαριάς γέρνουν προς την «ερυθρόλευκη» πλευρά. Μέγα λάθος…

Καμία ομάδα που έχει να διαχειριστεί ένα τόσο κρίσιμο ντέρμπι εν μέσω σπουδαίων ευρωπαϊκών αναμετρήσεων (όπως είναι αυτές απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ για τους «16» του Europa Conference League) δεν μπορεί να πλεονεκτεί έναντι ενός αντιπάλου που είχε την δυνατότητα να προετοιμαστεί αποκλειστικά για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Να ξεκουράσει σωματικά και πνευματικά τους παίκτες, να «καθαρίσει» το μυαλό, να έχει μια ολόκληρη εβδομάδα να προετοιμάσει κάθε λεπτομέρεια όσων συμβούν στο χορτάρι.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν είχε τέτοιου είδους πολυτέλεια. Και πάντα είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε προπονητή να επαναφέρει μέσα σε λίγα 24ωρα το μυαλό των ποδοσφαιριστών του στο 100% της αυτοσυγκέντρωσης, όταν έχει προηγηθεί είτε ένας θρίαμβος, είτε μια μεγάλη απογοήτευση.

Ναι μεν, λοιπόν, ο Ολυμπιακός μοιάζει να πατάει καλύτερα στα πόδια του τις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος σε σχέση με τον Παναθηναϊκό, πλην όμως θα πρέπει να υπερβεί ένα πολύ σημαντικό χάντικαπ στη σκακιέρα του Φαλήρου το βράδυ της Κυριακής, την ίδια ώρα που ο επίσης κουρασμένος ΠΑΟΚ θα υποδέχεται τον Άρη στην άδεια Τούμπα και η ΑΕΚ θα ταξιδεύει στη Φθιώτιδα για να αντιμετωπίσει τη Λαμία.

Η "τιτανομαχία" Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στην Euroleague

Κι αν η πρεμιέρα των playoffs της Super League αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, τι να πει αλήθεια κανείς για την "τιτανομαχία" Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στα παρκέ της Euroleague το βράδυ της προσεχούς Πέμπτης. Σε κάπως αδόκιμη ώρα (19.45), λόγω της διεξαγωγής στις 22.00 της ποδοσφαιρικής ρεβάνς των «ερυθρόλευκων» με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Σερβία, δύο από τα πιο ισχυρά πλέον αουτσάιντερ της Euroleague για την κατάκτηση του στέμματος θα βιώσουν την έκτη μονομαχία τους από το ξεκίνημα της σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις.

Η πρόκληση για Μπαρτζώκα και Αταμάν τεράστια! Τα στοιχήματα που διακυβεύονται στο παρκέ του ΣΕΦ, ακόμη περισσότερα. Πρώτο και καλύτερο η εξασφάλιση του πλεονεκτήματος έδρας στα playoffs της Euroleague, σε μια τόσο ρευστή regular season που δεν αποκλείεται να βρει ακόμη και τους δύο «αιώνιους» αντιπάλους στη φάση των νοκ άουτ να διεκδικούν ένα από τα τέσσερα εισιτήρια για το Final Four του Βερολίνου.

Τι λένε τα μαθηματικά του ζευγαριού; Ότι ο Ολυμπιακός προηγείται με 3-2 στις νίκες έναντι του «αιώνιου» αντιπάλου του, έχοντας μάλιστα κατακτήσει και τα δύο τρόπαια που διεκδίκησαν (Super Cup και Κύπελλο Ελλάδος), ενώ με το θρίαμβό του στην πρεμιέρα της Euroleague μέσα στο ΟΑΚΑ έχει αποκτήσει προβάδισμα για την περίπτωση ισοβαθμίας στο φινάλε της κανονικής περιόδου.

Κι αν το ποδοσφαιρικό ντέρμπι αφορά μόνο το δικό μας "αθλητικό μικρόκοσμο", αυτό του "Ειρήνης και Φιλίας" καθηλώνει ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς μετά από χρόνια οι δύο "μεγάλες δυνάμεις" του ελληνικού μπάσκετ στη Euroleague μοιάζουν ικανές να φτάσουν χέρι-χέρι ως το τέλος της διαδρομής. Μόνο ένας θα τα καταφέρει και το βράδυ της Πέμπτης θα γνωρίζουμε ποιος θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να το πράξει!

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο "Secret" της εφημερίδας "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ".