Όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σχεδίαζε επί χάρτου, το περασμένο καλοκαίρι, το πλάνο ολικής επιστροφής του Παναθηναϊκού με στόχο την κατάκτηση της κορυφής του ελληνικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ, δύο ήταν οι θεμέλιοι λίθοι του πλάνου της επόμενης τριετίας: Ο Εργκίν Αταμάν και ο Κώστας Σλούκας.

Δύο “καθοδηγητές”, ένας στον πάγκο και ένας στο παρκέ, που θα μπορούσαν να επαναφέρουν το DNA νικητή, που τόσο πολύ είχε λείψει από τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ την τελευταία “καταστροφική” διετία τόσο στη Euroleague, όσο και στην εγχώρια Basket League.

Η αμφισβήτηση και το έπος του Παναθηναϊκού στη Μαδρίτη για την Euroleague

Η αλήθεια είναι ότι παρά τον ενθουσιασμό που δημιούργησε η αναγέννηση της ομάδας και ορισμένες ευρωπαϊκές βραδιές βγαλμένες από τοπ παρελθόν του “Εξάστερου”, η ήττα από τον Ολυμπιακό στον τελικό του κυπέλλου και η αγωνιστική “κοιλιά” του τελευταίου μήνα έμοιαζαν λίγο να κλονίζουν την ψυχολογία ολόκληρου του οργανισμού με τον Τούρκο προπονητή και των Έλληνα γκαρντ να μην ξεφεύγουν από το “κύμα αμφισβήτησης” που σηκώθηκε.

Κι αν άπαντες έχουν αποδώσει στον Αταμάν το χρίσμα του αναμορφωτή του Παναθηναϊκού, η αμφισβήτηση για την συνεισφορά του Κώστα Σλούκα στους “πράσινους” είχε αρχίσει να λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις. Ιδιαίτερα ο ηγέτης του νέου Παναθηναϊκού είχε μεγάλη ανάγκη από μια “επική” βραδιά για να θυμίσει σε όλους τους λόγους για τους οποίους ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ξόδεψε μια μικρή περιουσία για να τον φέρει στο Μαρούσι από τον Πειραιά. Και τη βρήκε στην πιο κατάλληλη στιγμή της σεζόν.

Ο θρίαμβος επί της ανίκητης στη Μαδρίτη, Ρεάλ, ήρθε να θυμίσει σε όλους τις τεράστιες δυνατότητες του φετινού Παναθηναϊκού, αλλά ταυτόχρονα επανάφερε μέσα σε 40 λεπτά την απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Κώστα Σλούκα. Στην μακράν κορυφαία εμφάνισή του στη σεζόν, ο Έλληνας άσος ήταν χάρμα οφθαλμών και ο λόγος για τον οποίο οι “πράσινοι” ολοκλήρωσαν με καθαρό μυαλό την αναμέτρηση και δεν επέτρεψαν στη “βασίλισσα” να επιστρέψει με αξιώσεις στη διεκδίκηση της νίκης, όπως το έχει πράξει πολλάκις κατά τη διάρκεια της σεζόν σε παιχνίδια που βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czi0l7huxr6p)

O Παναθηναϊκός, ο Αταμάν και το "μπάσκετ του Σλούκα"

Δημιουργός όταν χρειάστηκε, εκτελεστής τις στιγμές που η μπάλα “έκαιγε” ο Σλούκας υπέγραψε μια θρυλική βραδιά που όχι μόνο ενδέχεται να αποδειχτεί καθοριστική στη μάχη που δίνει ο Παναθηναϊκός για την εξασφάλιση πλεονεκτήματος έδρας στα playoffs της Euroleague, αλλά που κυρίως έδιωξε κάθε ίχνος αμφισβήτησης στο project που “χτίζεται” από το καλοκαίρι.

Και φυσικά επειδή ο Εργκίν Αταμάν είναι… μανούλα στην ψυχολογία, φρόντισε μετά το ματς να αποθεώσει τον ηγέτη του τονίζοντας ότι ο Παναθηναϊκός “παίζει το μπάσκετ του Σλούκα”. Γιατί τεράστιος παίκτης ο Ναν, “θωρηκτό” ο Λεσόρ, απολαυστικός ο Μήτογλου, “αποκάλυψη” ο Γκραντ, αλλά ο Αταμάν ξέρει ότι χωρίς τον Σλούκα στα καλύτερά του ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να επιστρέψει στην κορυφή. Ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Ελλάδα!