Η ιστορική πρώτη εικοσαήμερη διακοπή της Euroleague μέσα στον χειμώνα έφτασε στο τέλος της, οι παίκτες ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στα εγχώρια κύπελλα και στα «παράθυρα» της FIBA και από απόψε 15 από τις 18 ομάδες της διοργάνωσης παίζουν τα ρέστα τους για να εξασφαλίσουν είτε μια θέση στην πρώτη τετράδα της κανονικής περιόδου είτε την απευθείας πρόκριση στα playoffs (ακόμη και με μειονέκτημα έδρας) είτε έστω την παρουσία τους στο νεοσύστατο play in tournament. Κι ανάμεσα τους οι δύο δικοί μας πρεσβευτές, ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό. 

Γιατί 15; Διότι μόλις 3 είναι οι βαθμολογικά αδιάφορες ομάδες στις 8 εναπομείνασες αγωνιστικές της regular season που θα ολοκληρωθούν το βράδυ της 12ης Απριλίου με τις τέσσερις  τελευταίες αναμετρήσεις της 34ης ημέρας και ανάμεσά τους το «καυτό» ντέρμπι Ολυμπιακού – Φενερμπαχτσέ που ενδεχομένως να καθορίσει τις οριστικές ισορροπίες στην τελική κατάταξη των ομάδων. Είναι τόσο ρευστό το παζλ της πρόκρισης στα νοκ άουτ του Απριλίου που δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε θρίλερ μέχρι το ύστατο δευτερόλεπτο της τελευταίας αγωνιστικής για να οριστικοποιηθούν οι ομάδες της πρώτης δεκάδας και εκείνες που θα μείνουν εκτός νυμφώνος.

Η Euroleague, οι μόλις τρεις "αδιάφορες" και το κομβικό Βελιγράδι για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Ποιες είναι όμως οι αδιάφορες βαθμολογικά ομάδες (υπογραμμίζουμε τον όρο «βαθμολογικά» γιατί έχει αποδειχτεί στο παρκέ ότι δεν υπάρχει ούτε μια ομάδα στην Euroleague που να μη μάχεται για τη νίκη σε κάθε παιχνίδι). Η πρώτη είναι η αποψινή αντίπαλος του Παναθηναϊκού, η «δαιμονισμένη» πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης, που έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει ήδη την πρώτη θέση.

Οι άλλες δύο είναι η Άλμπα με τη Βιλερμπάν που δεν έχουν ούτε μαθηματικές ελπίδες εισόδου στα play in. Μόλις τρεις από τις 15! Όλες οι υπόλοιπες ετοιμάζονται για 8 παιχνίδια «ο θάνατός σου, η ζωή μου». Σκεφτείτε ότι ο 16ος της βαθμολογίας Ερυθρός Αστέρας του Γιάννη Σφαιρόπουλου απέχει μόλις τρεις νίκες από την 9η Βαλένθια και τη 10η Μακάμπι.

Οι «ερυθρόλευκοι» του Βελιγραδίου, μάλιστα, αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα και την πορεία των δύο δικών μας «αιωνίων», καθώς τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός θα κληθούν να επισκεφτούν και να… επιβιώσουν στη «φλεγόμενη» Stark Arena.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyj0mxtqbxr5)

Ο δρόμος Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού προς τα playoffs

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός εκκινούν την 27η αγωνιστική από την 3η και την 6η θέση της βαθμολογίας σε απόσταση μόλις μιας νίκης. Απλά οι μεν «πράσινοι» δείχνουν να προέρχονται από την πιο έντονη περίοδο κάμψης των τελευταίων μηνών, οι δε «ερυθρόλευκοι» μοιάζουν να βρίσκουν σταδιακά τα πατήματά τους και να μπαίνουν στην τελική ευθεία της σεζόν, με σαφώς πιο γεμάτο και πιο ποιοτικό «οπλοστάσιο» μετά τις προσθήκες Πετρούσεφ, Ράιτ και Μήτρου-Λονγκ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz01une8zan5)

Το πρόγραμμα και των δύο ελληνικών ομάδων μόνο εύκολο δεν είναι. Ο μεν Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας Ζαλγκίρις, Εφές, Παρτίζαν, Ερυθρό Αστέρα και θα υποδεχτεί στο ΣΕΦ Βίρτους, Βιλερμπάν, Φενερμπαχτσέ, ο δε Παναθηναϊκός θα επισκεφτεί τις έδρες των Ρεάλ, Ερυθρού Αστέρα, Βίρτους, Μπάγερν και θα υποδεχτεί στο ΟΑΚΑ Βιλερμπάν, Μπαρτσελόνα, Άλμπα.

Ναι, δεν κάνετε λάθος, επτά εμπόδια βλέπετε στον καθένα. Γιατί το όγδοο, ενδεχομένως και το πιο κρίσιμο, θα είναι αυτό της 14ης Μαρτίου που θα βρει πρόσωπο με πρόσωπο τους «αιώνιους» για έκτη φορά από το ξεκίνημα της σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να υποδέχεται στο Φάληρο τον Εργκίν Αταμάν.

Τι χρειάζονται οι δύο ελληνικές ομάδες για να φτάσουν από κοινού στον στόχο της απευθείας πρόκρισης στα playoffs; Μία λέξη: Συνέπεια! Να βρουν σταθερότητα στην απόδοσή τους. Γιατί μέχρι τώρα η διαδρομή και των δύο περιλαμβάνει ουκ ολίγα σκαμπανεβάσματα! Και πλέον… σκαμπανεβάσματα απαγορεύονται!

Το πρόγραμμα της 27ης αγωνιστικής στην Euroleague

Σήμερα: Άλμπα - Μακάμπι Τελ Αβίβ (21.00), Βίρτους – Βαλένθια (21.30), Παρτίζαν – Αναντολού Εφές (21.30), Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός (21.45). Αύριο: Φενέρμπαχτσε – Μπασκόνια (19.45),  Ζαλγκίρις – Ολυμπιακός (20.00), Βιλερμπάν – Αρμάνι Μιλάνο (21.00), Μπαρτσελόνα – Μονακό (21.30), Μπάγερν - Ερυθρός Αστέρας (21.30).

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"