Όχι πως ήταν πιεστικό το γεγονός ότι ο Βασίλης Σπανούλης έκανε το ντεμπούτο του ως ομοσπονδιακού τεχνικού, ήρθε και το όλο κόνσεπτ από την ΕΟΚ στο ματς της εθνικής Ελλάδος μπάσκετ με την Τσεχία για τα προκριματικά του Eurobasket του 2025, από τη φανέλα του Νίκου Γκάλη ως το βαρύ σαν Ιστορία τζάμποτρον, αλλά και τα 12.439 εισιτήρια που κόπηκαν στο ΣΕΦ, για να κάνει ανά περιπτώσεις βαριά και ασήκωτα τα πόδια των διεθνών. Η νίκη με σκορ 72-64 ήταν απότοκο της εμφανούς επιθυμίας να υπερνικηθεί το άγχος και να βρεθεί ένας τρόπος για να μη γίνει η ζημιά. 

Δεν είναι αδόκιμο να ειπωθεί πως το να γίνει η δουλειά είναι το αμιγές καλού στην υπόθεση, αλλά οι διεθνείς σίγουρα ήθελαν να φτάσουν σε μια άνετη επικράτηση, απέναντι, πάντως, σε ένα συγκρότημα δομημένο με τέτοιο τρόπο που παραδοσιακά -από το 1999, όταν ο Λούμπος Μπάρτον και η παρέα του "σκότωσαν" τότε την ομάδα του Κώστα Πετρόπουλου στο Eurobasket της Ντιζόν- δυσκολεύει τη "γαλανόλευκη"



Ελλάδα-Τσεχία: Αστοχία σε ελεύθερα σουτ 

Αυτός ο αναπόδραστος συνδυασμός επηρέασε τους διεθνείς, που από το πρώτο δευτερόλεπτο του παιχνιδιού έδειχναν με κάθε τρόπο πόσο πολύ το ήθελαν. Η λαχτάρα ενδεχομένως να επέδρασε στον ψυχισμό, καθώς η Εθνική, που έδειξε ότι το πρώτο στίγμα από τον πάγκο έρχεται με το τρέξιμο στο ανοιχτό γήπεδο και τα εύκολα παιχνίδια στο τρανζίσιον, τελείωσε με 0 στα 9 τρίποντα, στην πλειονότητά τους ελεύθερα, το πρώτο δεκάλεπτο και αυτό το ποσστό, εν τη ρύμη τω λόγω, δεν βελτιώθηκε προϊόντος του χρόνου. 

Αυτήν τη σιγουριά που έχανε με την επιθετική δυσλειτουργία, η άμυνα της την προσέφερε, τουλάχιστον σε ένα κομμάτι. Όλοι ήθελαν να καταστήσουν σαφές στο νέο προπονητή ότι όπως και όσο και να τους χρησιμοποιήσει, εκείνοι θα ενεργούν παθιασμένα στο μόνο πεδίο που όλοι μπορούν να προσφέρουν. Οι Τσέχοι δεν βρήκαν σουτ χωρίς αμυντική προσπάθεια, και ακόμα και χαμένες φάσεις, που οι Τσέχοι δημιουργούσαν με τα drive τους υπεραριθμίες μέσα στη ρακέτα, προσπαθούσαν να τις διεκδικήσουν. 



Πήγαιναν σε όλα τα ριμπάουντ και ταυτοχρόνως έψαχναν τους αυτοματισμούς που φυσικά δεν θα μπορούσαν να έχουν, ρουφώντας από το... μεδούλι οποιαδήποτε στιγμή γίνονταν κοινωνοί και προσπαθώντας να δώσουν το στίγμα της νέας εποχής που θα έχει για αρχιτέκτονα ένα θρύλο του ελληνικού μπάσκετ. 

Οι Τσέχοι προηγήθηκαν ακόμα και με επτά πόντους στην πρώτη περίοδο, 14-21, κάτι που επανέλαβαν και στο 23', 33-40. Και στις δύο περιπτώσεις η Εθνική επέστρεψε, ψάχνοντας το διάστημα της έκρηξης που θα της έδινε το δικαίωμα να πάρει ένα ασφαλές προβάδισμα. 

Ελλάδα-Τσεχία: Το τρίπτυχο της επιτυχίας


Εν τέλει, τα κλειδιά για να πάρει η Εθνική τη νίκη ήταν οι τρεις παίκτες που έβαλαν τους περισσότερους πόντους, προεξάρχοντος του Ντίνου Μήτογλου που ήταν από τους πιο ενθουσιώδεις στο παρκέ και σίγουρα θέλει να αναπληρώσει το χαμένο χρόνο για την απουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Κώστας Παπανικολάου, που έτρεξε στον αιφνιδιασμό περισσότερο από όλους και ήταν ο πρώτος που πήγαινε στον πεσμένο συμπαίκτη του, αλλά και ο Τόμας Γουόκαπ, που έκανε πλήρες παιχνίδι και έβαλε μερικά κρίσιμα σουτ, όπως το τρίποντο που έστειλε το παιχνίδι στους 9, 61-52, στις αρχές της τέταρτης περιόδου, όταν η Εθνική έκανε την αντεπίθεσή της, αλλά και το φλότερ για να κόψει τους πέντε διαδοχικούς πόντους που έβαλαν οι Τσέχοι και έστειλαν τη διαφορά στο -5. 

Επιπλέον, ήρθαν τα επιθετικά ριμπάουντ, κυρίως από τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος ήταν ο X-Factor του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Η Εθνική νίκησε με 8 πόντους διαφορά και πέρασε το σκόπελο της ομάδας που θεωρείται ο αληθινός ανταγωνιστής της στον όμιλό της. Επόμενη υποχρέωση της Ελλάδας είναι το εκτός έδρας παιχνίδι με την Ολλανδία τη Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου.

Τα δεκάλεπτα: 12-15, 32-31, 53-50, 72-64

Ελλάδα (Β. Σπανούλης): Χαραλαμπόπουλος 5 (1/2 τρίποντα, 7 ριμπάουντ) , Λαρεντζάκης , Μήτογλου 22 (6/10 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 7/10 βολές, 7 ριμπάουντ), Παπανικολάου 16 (7/9 δίποντα, 0/4 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Γουόκαπ 16 (6/14 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 1/2 βολές, 8 ριμπάουντ, 8 ασίστ), Αντετοκούνμπο 2 , Καλαϊτζάκης , Κουζέλογλου , Μωραΐτης 2 (3 ασίστ) , Παπαγιάννης 5 (1) , Ρογκαβόπουλος 2 , Τολιόπουλος 2. 

Τσεχία (Ντ. Οκάμπο): Μπάλβιν 13 (10 ριμπάουντ), Μπόχατσικ 8 (2/4 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Κίζλικ 10 (1/6 τρίποντα, 4 ριμπάουντ), Πέτερκα 12 (1/3 τρίποντα, 4 ριμπάουντ), Σέναλ 1 (4 λάθη), Μπομ 2, Χρούμπαν 5 (1), Γέλινεκ 4 (4 ριμπάουντ), Κριζ, Σατοράνσκι 9 (1/2 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 4 λάθη), Σικόρα.