Τα ντέρμπι ΟλυμπιακούΠαναθηναϊκού και αντίστροφα, μόνο τυχαία δεν θεωρήθηκαν ως η «μητέρα των μαχών». Κλισέ φράση, αλλά φρόντιζαν οι παίκτες και οι παράγοντες των δύο ομάδων ακόμα και χωρίς βαθμολογικό κίνητρο, να προκαλούν μεγάλη ένταση στις αναμετρήσεις τους. Συνήθως, βέβαια, τα ντέρμπι των «αιωνίων» είχαν τεράστιο διακύβευμα. Αρκούσε, όμως, και μια φωτογραφία για να βάλει φωτιά σε ένα ματς. Όπως συνέβη το 1998.

Ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν τον κυρίαρχο της εποχής, Ολυμπιακό. Έχει ενισχυθεί το καλοκαίρι με τον κεντρικό μέσο της Εθνικής Κροατίας, Αλιόσα Ασάνοβιτς, διαθέτει εξαιρετικό κορμό Ελλήνων παικτών, διαθέτει τον Βασίλη Δανιήλ στον πάγκο του και ονειρεύεται την επιστροφή στην κορυφή.

Ο καφές παικτών Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού που… έφερε το σταύρωμα

Το ντέρμπι είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 5 Δεκεμβρίου. Την Παρασκευή το πρωί και πριν αρχίσει το μάντρωμα, οι ρεπόρτερ των δύο ομάδων σε μία εφημερίδα, τηλεφωνούν συμπτωματικά σε κάποιους παίκτες την ίδια ακριβώς στιγμή. Κουβέντα στην κουβέντα μαθαίνουν ότι βρίσκονται όλοι στο ίδιο μαγαζί της παραλίας και απολαμβάνουν τον καφέ τους. Και δεν είναι μόνοι τους. Μαζί τους βρίσκονται και άλλοι ποδοσφαιριστές και από τις δύο ομάδες. Πάνω κάτω μιλάμε για μία ντουζίνα που έπινε καφέ περίπου 30 ώρες πριν από το ντέρμπι.

Οι ρεπόρτερ συζητούν μεταξύ τους και έπειτα ενημερώνουν τη διεύθυνση της εφημερίδας, του Κόσμου των Σπορ, όπως λεγόταν εκείνη η έκδοση. Κουβέντα στην κουβέντα, κάποιος θυμάται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο είχε γίνει παρόμοιο θέμα στο περιοδικό Active. Με κοινή φωτογράφηση όλων των ποδοσφαιριστών που σύχναζαν στο ίδιο στέκι. Έτσι, επιλέχθηκε η παλιά φωτογραφία για να σταλεί ένα θετικό μήνυμα στο στιλ της παλιάς διάσημης και διεθνούς προτροπής περί... έρωτος και πολέμου. Απλά, εδώ αντί για αγάπη προκρίθηκε η σύσταση για μπαλίτσα με παράδειγμα τους παίκτες, οι οποίοι δεν είχαν κάτι να χωρίσουν πέρα από τις διαφορές τους στον αγωνιστικό χώρο, για 90 λεπτά.

Ανάμεσα στους παίκτες του Παναθηναϊκού που βρίσκονταν σε εκείνη τη φωτογραφία ήταν ο Στράτος Αποστολάκης και ο Κώστας Κωνσταντινίδης. Επειδή το στιγμιότυπο είχε τραβηχτεί εκτός αγωνιστικής περιόδου, οι δύο διεθνείς μεσοαμυντικοί του «τριφυλλιού» ήταν χαμογελαστοί. Απόλυτα ανθρώπινοι. Αλλά ο περίγυρος της ομάδας δεν μπορούσε να δεχθεί αυτή την εικόνα μόλις μερικές ώρες πριν από τη σέντρα του ντέρμπι. Μόνο που δεν τους σταύρωσαν. Ακόμα και στην εξήγηση ότι ήταν παλιά η φωτογραφία, τους προέτρεπαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Μέχρι και οι οργανωμένοι οπαδοί άρχισαν να στέλνουν μηνύματα στους παίκτες.

Το ντέρμπι του… αφιονισμένου Κώστα Κωνσταντινίδη

Ο Αποστολάκης και κυρίως ο Κωνσταντινίδης μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο αφιονισμένοι. Ειδικά ο δεύτερος, που σήμερα αποτελεί στέλεχος της ΕΠΟ ως Τεχνικός Διευθυντής των Εθνικών ομάδων, έκανε το ματς της ζωής του. Σκόραρε το πρώτο γκολ του Παναθηναϊκού από εξαιρετική ενέργεια του Λυμπερόπουλου και γενικά ήταν μόνος του όλη η μεσαία γραμμή της ομάδας του. Στο 32' ο Βαζέχα έκανε το 2-0, αλλά κάτι η (άδικη για πολλούς)_ αποβολή του Άγγελου Μπασινά και κυρίως η πολύ καλή απόδοση του Βασίλη Καραπιάλη οδήγησαν στην ανατροπή με 2-4.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (2-4), 05/12/1998

Στην τελευταία φάση, μάλιστα, ο Κωνσταντινίδης κυνηγούσε τον διαιτητή επειδή δεν έδωσε φάουλ υπέρ του σε σπρώξιμο του Ηλία Πουρσανίδη. Αλλά εμείς δεν ασχολούμαστε με το αποτέλεσμα, αλλά στην επίδραση μιας φωτογραφίας σε ένα ντέρμπι. Αρκούσε ακόμα και αυτή η λεπτομέρεια για να μπει μπουρλότο εντός και εκτός αγωνιστικού.

Ιούνιος Βερν

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ONTIME".