Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι ένας σοβαρός, μετρημένος άνθρωπος που δεν παρασύρεται από την ψυχοσύνθεση ενός μέσου Έλληνα οπαδού, ακόμη κι ενός μέσου Έλληνα αθλητικού συντάκτη. «Παλιά καραβάνα» ο Βάσκος προπονητης του Ολυμπιακού γνωρίζει πολύ καλά ότι στο ποδόσφαιρο ο ενθουσιασμός από τον αφορισμό ισορροπούν σε μια κλωστή.

Πάνω απ’ όλα όμως ξέρει ότι στον αθλητισμό και τη ζωή δεν κρίνεσαι από το χθες, παρά μόνο από το σήμερα και το αύριο. Το βίωσε στο πετσί του, άλλωστε, πριν από μερικούς μήνες στη Σεβίλλη. Ως «θαυματοποιός της Ανδαλουσίας» αντιμετωπιζόταν στην Ισπανία μετά την κατάκτηση του περσινού Europa League σε μια χρονιά-εφιάλτη για το σύλλογο και σε λιγότερο από ένα εξάμηνο… έψαχνε για δουλειά! Για να μην πιστεύουμε, δηλαδή, ότι ο ποδοσφαιρικός παραλογισμός αποτελεί αποκλειστικά… ελληνικό κεκτημένο!

Ο Ολυμπιακός, ο Μεντιλίμπαρ, ο Κάρμο και ο Ντόη

Ήταν τεράστια η νίκη απέναντι στη Φερεντσβάρος το βράδυ της Πέμπτης για τα playoffs του Europa Conference League, απ’ όποια σκοπιά κι αν την εξετάσεις. Ο κόσμος του Ολυμπιακού είδε μετά από πάρα πολύ μεγάλο διάστημα έναν προπονητή να μπολιάζει με αυτοπεποίθηση τους ποδοσφαιριστές του και κυρίως να παρεμβαίνει καίρια κατά τη διάρκεια μιας αναμέτρησης για να βελτιώσει την εικόνα της ομάδας του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz6n56agi76h)

Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» συστήθηκε ένας κεντρικός αμυντικός που πιστοποίησε γιατί είναι ο παίκτης με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία αυτή τη στιγμή στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ. Ο Κάρμο όχι μόνο όπλισε με ηρεμία τους συμπαίκτες του, αλλά βοήθησε τα μέγιστα τον παρτενέρ του, Ανδρέα Ντόη, να πραγματοποιήσει μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του από τη μέρα που ο Μίτσελ τον είχε ρίξει στα βαθιά νερά της πρώτης ομάδας, ένα κυριακάτικο απόγευμα στο «Γεντί Κουλέ».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5v8rfzicgh)

Ήταν με λίγα λόγια ένα βράδυ που επανάφερε μια στοιχειώδη αγωνιστική κανονικότητα στο Φάληρο και ένα χαμόγελο αισιοδοξίας στα χείλη των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων για ένα εντυπωσιακό φίνις στη σεζόν, παρά τις δεδομένες δυσκολίες που εξακολουθούν να υφίστανται.

Το πρώτο από τα τρία βήματα για να κερδίσει το στοίχημα του restart ο Ολυμπιακός

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι ο πρώτος που γνωρίζει ότι το πρώτο μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει στον πάγκο του Ολυμπιακού χωρίζεται σε τρία σκέλη και διαρκεί μία εβδομάδα και όχι ένα ενενηντάλεπτο. Κόντρα στη Φερεντσβάρος ο Ολυμπιακός διένυσε το 1/3 της διαδρομής προς το αγωνιστικό του restart, αλλά αν δεν ακολουθήσουν τα άλλα 2/3 η χρονιά θα έχει ουσιαστικά χαθεί πρόωρα. Το επαναλαμβάνουμε ότι η πραγματικότητα είναι αμείλικτη για τους Πειραιώτες και η ουσία των αποτελεσμάτων είναι αυτή που θα αξιολογήσει την παρουσία τους στην τελική ευθεία της σεζόν.

Το βράδυ της Κυριακής ο Ολυμπιακός καλείται να μείνει «ζωντανός» στη μάχη του τίτλου της Super League, κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες που θα μπορούσε να διαχειριστεί. Σε μια γεμάτη Τούμπα, εν μέσω δύο κρίσιμων ευρωπαϊκών αγώνων, με νέο προπονητή, πολλές αλλαγές στο ρόστερ και απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που «καίγεται» να ορθοποδήσει ξανά μετά το σοκ της ήττας της από τον Παναθηναϊκό στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz6nbnuczeih)

Και την ερχόμενη Πέμπτη, θα κληθεί να επιβιώσει σε μια «κολασμένη» έδρα απέναντι σε μια σαφώς πιο δουλεμένη ομάδα, όπως είναι η Φερεντσβάρος. Δύο εξαιρετικά δύσκολα βήματα για το ολικό restart και την τελική αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα. Με τον Ολυμπιακό να μην είναι φαβορί ούτε στο ένα ματς, ούτε στο άλλο. Αλλά να ξέρει ότι, αν μη τι άλλο, έχει πλέον στον πάγκο του έναν προπονητή που ξέρει από υπερβάσεις! Και που πατάει γερά με τα δύο πόδια στο έδαφος έχοντας απόλυτη γνώση των «ειδικών συνθηκών» που διαχειρίζεται!

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"