Ο λόγος που ο Χάρι Κέιν έπαιξε 10 χρόνια στην Τότεναμ και δεν πήγε νωρίτερα σε κάποια ομάδα όπως η Μπάγερν Μονάχου, ήταν ότι μάλλον ήθελε να εξαντλήσει τις πιθανότητές του να κατακτήσει έναν τίτλο. Αυτός δεν ερχόταν. Κατά τη θητεία του, η Τότεναμ έπαιξε σε τρεις τελικούς. Δύο στο League Cup, το 2015 με την Τσέλσι (ήττα 2-0) και το 2021 με τη Μάντσεστερ Σίτι (ήττα 1-0), και βέβαια στον τελικό του Champions League το 2019, όταν έχασε 2-0 από τη Λίβερπουλ. 

 Αυτό το διάστημα, ο Κέιν είδε τη Λέστερ να κατακτά την Premier League και το Κύπελλο Αγγλίας, την Άρσεναλ να νικά τέσσερις φορές στο FA Cup, τι στο καλό, είδε ακόμα και τη Λίβερπουλ να παίρνει το τρόπαιο του πρωταθλητή Αγγλίας για πρώτη φορά ύστερα από 30 χρόνια. Σε αυτήν τη διάρκεια, η Τότεναμ είχε καλές ομάδες, έφερε προπονητές που είχαν δείξει πως ο τρόπος τους οδηγεί σε τρόπαια, όπως ο Ζοσέ Μουρίνιο και ο Αντόνιο Κόντε, αλλά δεν τα κατάφερε. 

Leicester City From Relegation To CHAMPIONS (The Story 2015/16)


Μπάγερν Μονάχου: Πώς απέκτησε τον Χάρι Κέιν

Για περίπου πέντε χρόνια, από το 2018, ο Κέιν είχε τάσεις φυγής. Το θαύμα στο Άμστερνταμ, το 3-2 επί του Άγιαξ στο δεύτερο ημιτελικό του Champions League με το περίφημο χατ τρικ του Λούκας Μόουρα, ήταν πράγματι αναζωογονητικό. Ο Άγγλος επιθετικός δεσμεύτηκε για ακόμα τουλάχιστον ένα χρόνο στην ομάδα του και αυτός έγινε... τέσσερις. Κι αν κάθε καλοκαίρι τα σενάρια για τη μετακόμιση οργίαζαν, η μεριά του Κέιν προτιμούσε μια ήπια προσέγγιση προς τον Ντάνιελ Λέβι, τον ας πούμε ιδιότροπο πρόεδρο των Σπερς, ο οποίος έμοιαζε σεσημασμένος για το πείσμα του. 

Η ηπιότητα της πίεσης αθροίστηκε και, εν τέλει, το καλοκαίρι του 2023, οι δύο πλευρές αποφάσισαν ότι έφτασε η ώρα να χωρίσουν τα τσανάκια τους, με τον Κέιν να αναζητεί τη γη της επαγγελίας στην Μπάγερν Μονάχου.

Η επιλογή έμοιαζε για τον Άγγλο λεφτά στην τράπεζα: η Μπάγερν είναι η… ισόβια πρωταθλήτρια Γερμανίας: όταν έχασε για τελευταία φορά το πρωτάθλημα, ο Γιούργκεν Κλοπ βρισκόταν στον πάγκο της Ντόρτμουντ και δεν είχε καν τη διάθεση να φύγει. Από το 2013 έως το 2023, η κορυφή της βαθμολογίας στην Bundesliga είχε μόνιμη κάτοικο, ενώ αυτό το διάστημα οι Βαυαροί κατέκτησαν δύο Champions League, το ’13 απέναντι στην Ντόρτμουντ του Κλοπ με το περίφημο γκολ στις καθυστερήσεις του τελικού και το “was” του Άριεν Ρόμπεν στους φίλους της Μπάγερν, αλλά και το 2020 με το 1-0 επί της Παρί Σεν Ζερμέν, τη χρονιά που στο μονό προημιτελικό της Λισαβόνας έφεραν το ενδεχομένως πιο σοκαριστικό αποτέλεσμα στην Ιστορία του Champions League, το 8-2 επί της Μπαρτσελόνα του Λιονέλ Μέσι τη 14η Αυγούστου.

Η Μπάγερν έχει κατακτήσει, αυτήν τη δεκαετία, πέντε DFB Pokal και έξι Super Cup Γερμανίας. Αυτήν τη στιγμή, με τον Κέιν στη σύνθεσή της, είναι στο δρόμο για… μηδέν τίτλους φέτος.

Second round setback | 1. FC Saarbrücken vs. FC Bayern 2-1 | DFB Pokal Highlights

Μπάγερν Μονάχου: Και ο Κέιν… σαρώνει

Στο σύστημα Μπάγερν, που λατρεύει να παίζει για το σέντερ φορ της, είτε αυτός λέγεται Γκερντ Μίλερ είτε Κάλε Ρουμενίγκε είτε Γιουργκεν Κλίνσμαν είτε Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο Κέιν προσαρμόστηκε κατευθείαν και αυτήν τη σεζόν έχει τρομερά νούμερα. Σε 21 ματς Bundesliga έχει 24 γκολ, σε 29 συμμετοχές, 28 γκολ και 8 ασίστ. Ωστόσο, η Μπάγερν μοιάζει να εξαρτάται από εκείνον, καθώς στα δύο τελευταία παιχνίδια της, που δεν σκόραρε, οι Βαυαροί τελείωσαν με μηδέν παθητικό.

Αυτά τα παιχνίδια ήταν ιδιαιτέρως κρίσιμα. Το ένα, στην “Μπαϊαρίνα” με τη Λεβερκούζεν, έληξε 3-0 υπέρ των γηπεδούχων, το άλλο, πρώτο για τη φάση των “16” του Champions League με τη Λάτσιο στο “Ολίμπικο”, 1-0 υπέρ των Ιταλών.

Bitter Defeat in Top Match | Bayer Leverkusen vs. FC Bayern 3-0 | Highlights & Reactions


Κι αν η Μπάγερν μπορεί να προκριθεί στους προημιτελικούς του Champions League, το προβάδισμα της Λεβερκούζεν στην κορυφή της Bundesliga, δηλαδή οι πέντε βαθμοί με τους οποίους υπερέχει της ομάδας του Τόμας Τούχελ, είναι σίγουρα ένας κώδων που ακούγεται εκκωφαντικός, καθώς δεν προκύπτει από απώλειες της Μπάγερν, όπως συνέβαινε πέρυσι με την Ντόρτμουντ, αλλά από το εκπληκτικό πρωτάθλημα που κάνει η ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο, η οποία έχει 17 νίκες και 4 ισοπαλίες σε 21 ματς, ενώ η διαφορά της με τους δεύτερους, επί της ουσίας, είναι οι δύο νίκες που έχει πετύχει εις βάρος τους. Η Μπάγερν έχει μόνο τρεις ήττες, δηλαδή έχει ηττηθεί μία φορά στα άλλα 18 παιχνίδια, και μόλις δύο ισοπαλίες.

Η… κατάρα του Χάρι Κέιν άρχισε το καλοκαίρι, με το απρόσμενο 3-0 της Λειψίας στον τελικό του Super Cup, στις 12 Αυγούστου του 2023, και συνεχίστηκε με τον απίστευτο αποκλεισμό την 1η Νοεμβρίου του 2023, για τη φάση των “32” του DFB Pokal, το αδόκητο 2-1 από τη Σααρμπρίκεν.

Φυσικά, σε τέτοιο επίπεδο δεν πιστεύουν σε γρουσουζιά, αλλά στη Βαυαρία, απέναντι στο βουνό από απαιτήσεις που οι παίκτες της Μπάγερν αντιμετωπίζουν, πρέπει να χασκογελάνε σκεπτόμενοι ότι ίσως έχουν ένα… γρουσούζη στην ομάδα τους, που πρόκειται να τους αφήσει χωρίς τρόπαιο για πρώτη χρονιά από το… 2011.