Για ομάδα ∆που στηρίζεται ιστορικά στους φορ της, όπως η Οντρεϊ Χέπµπορν στα Tiffany’s, η Μπάγερν Μονάχου έχει µια λίστα ρεκόρ µε γκολ που δεν αλλάζουν εύκολα.

Το προηγούµενο, σε µία σεζόν στην Bundesliga, κράτησε σχεδόν µισό αιώνα. Τη σεζόν 1971-1972, ο Γκερντ Μίλερ πέτυχε 40. Επρεπε να φτάσει η 22α Μαΐου του 2021 και το παιχνίδι µε τη Φράιµπουργκ για να αποτελέσει παρελθόν. Εκείνο το απόγευµα, ο Ρόµπερτ Λεβαντόφσκι σκόραρε δις και έφτασε τα 41 τέρµατα στη σεζόν στο πρωτάθληµα.

Ο Μίλερ, πληγµένος ολοσχερώς από το Αλτσχάιµερ, δεν κατάλαβε τι έγινε. Τρεις µήνες µετά, στις 15 Αυγούστου 2021, πέθανε. Ο Πολωνός, από τη µεριά του, έγραψε τη δική του ιστορία στο γερµανικό ποδόσφαιρο και, αν στο παιχνίδι στοιχειοθετείτο δεδικασµένο µέσω ακολουθιών και στατιστικής, ο Λεβαντόφσκι δεν θα είχε να ανησυχεί για το ρεκόρ του. Μόνο που, δύο χρόνια µετά, ο Χάρι Κέιν έχει φτάσει ήδη τα 17 γκολ σε 11 παιχνίδια της Bundesliga και έχει άλλα τέσσερα σε ισάριθµα µατς στο Champions League. Είχε ξεκινήσει τη θητεία του στην Μπάγερν µε 21 γκολ σε 16 παιχνίδια. Ο Λεβαντόφσκι, από τη µεριά του, είχε βάλει 16 γκολ στα πρώτα 11 παιχνίδια της σεζόν, που έσπασε το ρεκόρ στο γερµανικό πρωτάθληµα, και αναδεικνύεται εξ αυτού ότι τουλάχιστον τώρα, και µε περισσότερα από 2/3 να αποµένουν για την Bundesliga, είναι στο κυνήγι αυτού του ρεκόρ.

Ο Αγγλος έπιασε στασίδι στο Μόναχο το καλοκαίρι, αφού ο Εβραίος ιδιοκτήτης της Τότεναµ, Ντάνιελ Λίβαϊ, υπαναχώρησε στη δική του επιθυµία να φύγει, αλλά και στο ενδιαφέρον της Μπάγερν. Ο Κέιν πήγε στο Μόναχο, ώστε να µην τον ξεβράσει η Ιστορία ως έναν από τους πιο ικανούς φορ χωρίς τίτλους, γι’ αυτό και πήγε σε µια οµάδα η οποία έχει κατακτήσει 11 σερί πρωταθλήµατα, το τελευταίο εκ των οποίων τον Ιούνιο του 2023, µε την πρώτης τάξεως «αυτοχειρία» της Ντόρτµουντ την τελευταία αγωνιστική, ένα εντός έδρας 2-2 µε τη Μάιντς το Σάββατο 27 Μαΐου 2023. Ο Κέιν, πλάκα-πλάκα, είχε την ευκαιρία να πάρει τον πρώτο τίτλο του στο πρώτο µατς όπου φόρεσε τη φανέλα της Μπάγερν, αλλά στο παιχνίδι του Super Cup, στις 12 Αυγούστου, η Λειψία κοπάνησε το συγκρότηµα του Τόµας Τούχελ, επικράτησε 3-0 και ο 30χρονος Αγγλος επιθετικός παρέµεινε διψασµένος σε µια έρηµο όπου η δικαίωση µέσω τροπαίων µοιάζει µε τα µάτια περιπατητών που αναγνωρίζουν ότι χάθηκαν. 

Οι δύο στόχοι

Στην Μπάγερν ήδη λατρεύουν την αποτελεσµατικότητά του. Το εκπληκτικό στη συγκοµιδή του είναι ότι έχει ήδη βάλει περισσότερα γκολ από όσα οι πρώτοι σκόρερ της περσινής σεζόν, δηλαδή οι Νίκλας Φούλκρουγκ της Βέρντερ Βρέµης και Κρίστοφερ Ενκούνου της Λειψίας, που τελείωσαν την περίοδο µε 16 γκολ έκαστος. Ο Τόµας Μίλερ στάζει… µέλι για τον Αγγλο επιθετικό, ο οποίος µπόρεσε και ξεπέρασε πολύ επαγγελµατικά το χαµένο πέναλτι µε τη Γαλλία στον προηµιτελικό του Παγκόσµιου Κυπέλλου το 2022, ένα σπαραξικάρδιο φινάλε για τους Αγγλους, που είχαν την ευκαιρία να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση - και εκείνο το βράδυ ήταν η καλύτερη οµάδα στο γήπεδο.

Ο Μίλερ, θρύλος της Μπάγερν, τονίζει ότι ο Κέιν κάνει ευτυχισµένους τους συµπαίκτες του, επειδή είναι ιδιαιτέρως συνεργάσιµος και διότι οι πιθανότητες επιτυχίας στις προσπάθειές του είναι αυξηµένες σε σχέση µε άλλους επιθετικούς. Στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήµατος ο Κέιν έχει βάλει εννέα γκολ, µε δύο κολλητά χατ τρικ, στο εντός έδρας 8-0 µε την Ντάρµσταντ, όταν και σκόραρε από τα… 56 µέτρα, αλλά και στο εκτός 4-0 επί της Μπορούσια Ντόρτµουντ. Επιπλέον, στο τελευταίο µατς πριν από τις εθνικές οµάδες, µε τη Χάιντενχαϊµ, ο Κέιν πέτυχε άλλα δύο. Συνολικά, έχει 28 γκολ και ασίστ συνδυαστικά και όρος στο συµβόλαιό του αναφέρει ότι, αν φτάσει τα 40 γκολ και ασίστ, θα πάρει επιπλέον 250.000 ευρώ. Μπορεί να το καταφέρει πριν µπει το 2024.

Η φάση του, όµως, παραµένει λίγο περίεργη, καθώς η Μπάγερν αποκλείστηκε στο Κύπελλο, πέφτοντας θύµα τέτοιας έκπληξης, που το Σααρµπρίκεν γιορτάζει µετά την 1η Νοεµβρίου, όταν η οµώνυµη οµάδα νίκησε 2-1 τους Βαυαρούς του Τόµας Τούχελ, βγάζοντάς τους εκτός διεκδίκησης ενός τίτλου. Τώρα, πια, αποµένουν δύο: το Champions League, στο οποίο η Μπάγερν έχει προκριθεί ήδη στους «16» µε το τέσσερα στα τέσσερα σε όµιλο µε Κοπεγχάγη, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γαλατάσαραϊ, και φυσικά το πρωτάθληµα στο οποίο, παρά το εκπληκτικό ξεκίνηµα του Αγγλου, είναι δεύτερη, πίσω από την Μπάγερν Λεβερκούζεν του Σάµπι Αλόνσο, ο οποίος πλέον θεωρείται ο φέρελπις προπονητής παγκοσµίως και είναι βέβαιο πως οι «ασπιρίνες» δεν θα µπορέσουν να τον κρατήσουν.

Η Λεβερκούζεν έχει 10 νίκες και µία ισοπαλία στα πρώτα 11 παιχνίδια της στο πρωτάθληµα, ενώ έχει τέσσερα στα τέσσερα στον όγδοο όµιλο του Europa League, που σηµαίνει ότι όχι µόνο είναι αήττητη, αλλά σπανίως παραχωρεί και την… ισοπαλία. Αν, πάντως, υπάρχει θεός του ποδοσφαίρου, µοιάζει να τη βρίσκει να κάνει φάρσες στους Αγγλους, που τον ενοχλούν, όντας τόσο πιστοί στην παράδοση: ο Κέιν έφυγε από την Τότεναµ επειδή δεν κατέκτησε κάτι και τα «σπιρούνια», µε προπονητή τον Αγγελο Ποστέκογλου, βρίσκονται µεν στην τέταρτη θέση της Premier League, αλλά µόλις 2 βαθµούς πίσω από την πρωτοπόρο Μάντσεστερ Σίτι, κάτι που, όταν έπαιζε ο Κέιν των 278 γκολ σε 430 µατς µε τη φανέλα των Λονδρέζων, δεν συνέβαινε. 

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 18/11