Τυπικά είναι ο δεύτερος τίτλος της σεζόν στο μπάσκετ μετά το Super Cup της Ρόδου. Πρακτικά και ουσιαστικά είναι το πρώτο μεγάλο τρόπαιο της χρονιάς που θα διεκδικήσουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Γιατί, κακά τα ψέματα, οποιοδήποτε σενάριο διαφορετικό από τη σύγκρουση των δύο "αιωνίων" στο μεγάλο τελικό του Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδος μπάσκετ το βράδυ της Κυριακής θα συνιστά... βόμβα μεγατόνων. 

Εργκίν Αταμάν και Γιώργος Μπαρτζώκας θα βρεθούν για πρώτη φορά αντιμέτωποι επί κρητικού εδάφους κουβαλώντας στις πλάτες τους το ισόπαλο 2-2 από τις τέσσερις πρώτες αναμετρήσεις της χρονιάς (με τους "πράσινους" να ισοφαρίζουν με δύο νίκες στην Basket League το αρχικό 2-0 των "ερυθρόλευκων" σε Super Cup και Euroleague) έχοντας βέβαια και αρκετές σημαντικές διαφοροποιήσεις στα ρόστερ τους σε σχέση με τα πρώτα ντέρμπι της σεζόν σε Ρόδο και ΟΑΚΑ

Το ετήσιο ραντεβού στην Κρήτη, όμως, δεν αφορά μόνο τις δύο, κατά τεκμήριο, κορυφαίες ελληνικές ομάδες. Όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο, έστω και της μιας ιστορικής πρόκρισης. Ακόμη και ο εκπρόσωπος της Elite League, ο ιστορικός Πανιώνιος που δίνει το δικό του ξεχωριστό χρώμα στη μεγάλη γιορτη του ελληνικού μπάσκετ. Πάμε, όμως, να ξεφυλλίσουμε έναν χρήσιμο οδηγό για θεατές και... τηλεθεατές που από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή θα ζησουν στους ρυθμούς της στέψης του νέου Κυπελλούχου Ελλάδος. 

Οι ομάδες που βρίσκονται στο Final 8 του Κυπέλλου

Οι ομάδες που έχουν καταφέρει να πάρουν την πρόκριση στο Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδος και θα διεκδικήσουν τον δεύτερο τίτλο της χρονιάς στην Ελλάδα είναι: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρης, Περιστέρι, Προμηθέας Πατρών και Πανιώνιος.

Η έδρα του Final 8 του Κυπέλλου

Τα παιχνίδια θα διεξαχθούν στα "Δυο Αοράκια" του Ηρακλείου Κρήτης που έχει χωρητικότητα 5.222 φιλάθλων. Το γήπεδο έχει την ευχέρεια να φιλοξενήσει αν χρειαστεί αγώνες γυμναστικής, χάντμπολ και βόλεϊ αλλά συνήθως πραγματοποιούνται αναμετρήσεις μπάσκετ

duo_aorakia

Σύστημα διεξαγωγής του Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδος

Στο Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδος συμμετέχουν οι πρώτες εφτά ομάδες του πρώτου γύρου της Basket League αλλά και η νικήτρια του επίσης νεοσύστατου UNICEF Trophy που τη δεδομένη στιγμή είναι ο Πανιώνιος.

Τι ισχύει με τους ξένους και μέχρι πότε γίνονται οι αλλαγές

Η αλήθεια είναι πως πλανούνται αρκετά ερωτηματικά αναφορικά με τους ξένους που λαμβάνουν μέρος στο Final 8 του Κυπέλλου και πόσοι από αυτούς θα είχαν το δικαίωμα συμμετοχής.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα καθώς ό,τι ακριβώς ισχύει για την Basket League, το ίδιο ακριβώς θα ισχύσει και στο Final του Κυπέλλου Ελλάδος. Οι ομάδες θα μπορούν να έχουν επτά ξένους δηλωμένους που θα είναι οι ίδιοι ακριβώς που είναι και στο ρόστερ της Basket League

Από αυτούς όμως οι έξι θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής. Συγκεκριμένα ανήμερα του πρώτου αγώνα των ομάδων θα πρέπει να έχει δηλωθεί η επτάδα ων ξένων, ενώ κάθε μέρα στις 12 το μεσημέρι θα δηλώνεται η εξάδα που θα βρίσκεται στην 12άδα του εκάστοτε αγώνα.

Κυπελλούχος ο Ολυμπιακός στο πρώτο Final 8 της ιστορίας

Άλλη μία φορά έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν Final 8 Κυπέλλου Ελλάδος, τη σεζόν 2022/23. Κυπελλούχος αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός μετά τη νίκη του στον τελικό κόντρα στο Περιστέρι με 85-57. Οι "ερυθρόλευκοι" για να φτάσουν μέχρι τον τελικό απέκλεισαν στα προημιτελικά τον Άρη (82-51) και στα ημιτελικά τον Παναθηναϊκό (81-65).

Από τη πλευρά της η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη για να μπορέσει να φτάσει στον τελικό άφησε εκτός συνέχειας τον ΠΑΟΚ (77-64) και στα ημιτελικά τον έτερο "Δικέφαλο", την ΑΕΚ (77-65)

Το γήπεδο που φιλοξένησε τη διοργάνωση ήταν ξανά τα "Δυο Αοράκια" του Ηρακλείου Κρήτης και συμμετείχε ακόμη ο Κολοσσός Ρόδου από τη Basket League και ο Πανιώνιος από την Α2 - Elite League.

MVP του τελικού αναδείχθηκε ο Σάσα Βεζένκοφ, ενώ πρώτος σκόρερ ήταν ο Άλεκ Πίτερς, με τους δύο παίκτες να αγωνίζονταν αμφότεροι στον Ολυμπιακό.

Περιστέρι - Ολυμπιακός 57-85 | HIGHLIGHTS | 19/02/2023 | ΕΡΤ

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ για τα εισιτήρια του Final 8 του Κυπέλλου

Η ΕΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τα εισιτήρια του τελικού (19/02) λέγοντας πως έχουν εξαντληθεί ενώ υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα για τους προημιτελικούς και τους ημιτελικούς. Πιο αναλυτικά:
"Τα εισιτήρια του τελικού του Final 8 Κυπέλλου Ανδρών που θα διεξαχθεί στα "Δύο Αοράκια" (18/2) εξαντλήθηκαν!

Υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα εισιτήρια για τους προημιτελικούς της διοργάνωσης που θα διεξαχθούν στις 15-16 Φεβρουαρίου και τους ημιτελικούς που θα γίνουν στις 17/2. Η αγορά των εισιτηρίων γίνεται μέσω της ticketmaster.gr".

Στο Final 8 θα υπάρξει και ο τελικός Κυπέλλου μπάσκετ γυναικών

Σε σχέση με το περσινό Final 8 φέτος την τελευταία ημέρα θα υπάρξουν δύο τελικοί. Ο ένας θα είναι για τους άνδρες και ο άλλος αφορά τις γυναίκεςΟ αγώνας αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή (18/02 13:30) και το ζευγάρι είναι ήδη γνωστό με τον Παναθηναϊκό να αντιμετωπίζει τις Εσπερίδες Καλλιθέας.

Οι "πράσινες" απέκλεισαν στο δρόμο για τον τελικό τον "αιώνιο" αντίπαλο Ολυμπιακό στα προημιτελικά (65-61) ενώ στα ημιτελικά "έκαμψαν" εύκολα την αντίσταση του ΠΑΣ Γιάννινα (80-59).

Από τη πλευρά τους οι Εσπερίδες άφησαν εκτός συνέχειας στα προημιτελικά τον ΠΑΟΚ (77-58) και στα ημιτελικά την Ελευθερία Μοσχάτου (68-57)

Το πρόγραμμα των αγώνων και οι διασταυρώσεις των ομάδων

Το πρόγραμμα των αγώνων έχει ήδη ανακοινωθεί με το Final 8 να ξεκινάει στις 15/02 και να ολοκληρώνεται στις 18/02 με τους τελικούς. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων και τα ζευγαρώματα μέχρι τον τελικό:

Προημιτελικοί

15/2, 18:00 Παναθηναϊκός AKTOR - ΑΕΚ Betsson (1) 

15/2, 21:00 ΠΑΟΚ - Άρης (2)

16/2, 18:00 Ολυμπιακός - Περιστέρι bwin (3)

16/2, 21:00 Προμηθέας Πάτρας - Πανιώνιος (4)

Ημιτελικοί (17/2)

18:00 Νικητής 1-Νικητής 2 (5)

21:00 Νικητής 3-Νικητής 4 (6)

Τελικός (18/2)

19:00 Νικητής 5-Νικητής 6

ΣΚΑΙ και Cosmote TV θα καλύψουν τηλεοπτικά το Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδος

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια υπάρχει μία μεγάλη διαφοροποίηση αναφορικά με τα κανάλια τα οποία θα δείξουν τους αγώνες του Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδος. Με την ΕΡΤ να μην καταθέτει την καλύτερη δυνατή πρόταση, η μετάδοση των αναμετρήσεων τέθηκε σε "πλειστηριασμό".

Τα κανάλια που πήραν τα δικαιώματα είναι το ΣΚΑΙ και η Cosmote TV με το συνδρομητικό κανάλι να δείχνει όλα τα παιχνίδια συμπεριλαμβανομένων και των προημιτελικών, ενώ το "ελεύθερο" θα δείξει μόνο τους δύο ημιτελικούς και τελικούς.