Τελικά, κάτι… σκαμπάζει και ο Φατίχ Τερίμ από προπονητική και κοουτσά ρισμα. Κόβoυν και το μυαλό του και το μάτι του, κι ας έχει φτάσει τα εβδομήντα χρόνια! Με τις επιλογές του και το πλάνο του κόντρα στον Ολυμπιακό, ο "αυτοκράτορας" του τουρκικού ποδοσφαίρου απέδειξε ότι ούτε το παρατσούκλι του είναι τυχαίο, ούτε κόλλησε τα ένσημα στη Φιορεντίνα και τη Μίλαν επειδή είχε μέσο.

Η φράση του προς τους παίκτες "είδατε ότι ακολουθήσαμε πιστά το πλάνο μας και νικήσαμε" ήταν και ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η επικράτηση του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι των «αιωνίων» ήταν απόρροια και της εξαιρετικής προ ετοιμασίας από το τεχνικό επιτελείο και της σω στής ανάγνωσης των προτερημάτων και των αδυναμιών που είχαν οι "ερυθρόλευκοι".

O Παναθηναϊκός και ο κίνδυνος αποδόμησης του Τερίμ

Μέσα σε μία εβδομάδα, ο Τερίμ γύρισε εντελώς τούμπα την κατάσταση: Από τη σκληρή κριτική που δέχτηκε για την ήττα της ομάδας του στη Θεσσαλονίκη από τον ΠΑΟΚ και την επιχείρηση πλήρους αποδόμησής του, επειδή τον αιφνιδίασε ο Ρασβάν Λουτσέσκου, φτάσαμε στην αποθέωση για την πρόκριση επί του Ατρόμητου με το 0-2 στο Περιστέρι και το 2-0 επί του Ολυμπιακού. Αποτελέσματα που ήρθαν με τον τρόπο του Τούρκου τεχνικού.

Με την επιστροφή του Αλεξάντερ Γερεμέγεφ, ωστόσο, ο Τερίμ μπόρεσε και παρέταξε μια ορθολογική 11άδα. Ο Σουηδός, βέβαια, είχε παίξει και στην Τούμπα, αλλά τότε έλειπαν άλλα στοιχεία από την 11άδα του «τριφυλλιού».

Ο Ρούμπεν Πέρεθ "κλειδί" στα πλάνα του Τερίμ

 Κόντρα στον Ατρόμητο και τον Ολυμπιακό, ο 70χρονος προπονητής επανέφερε στο αρχικό σχήμα τον Ρούμπεν Πέρεθ. Ξεκούραστος ο Ισπανός, θύμισε τον παίκτη της προηγούμενης χρονιάς, με την εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, το χτίσιμο της επίθεσης με σίγουρες κοντινές πάσες ή και με διαγώνιες 30άρες.

Με τον Αντάμ Τσέριν στο πλευρό του, ο Πέρεθ είχε ένα συμπαίκτη που τον γνώριζε, ενώ η επιστροφή του Σεμπάστιαν Παλάσιος στο δεξί φτερό τού αύξησε τις επιλογές. Κόντρα στους "ερυθρόλευκους", ο Τερίμ έκανε και το αυτονόητο: στόχευσε στο αριστερό φτερό του Ολυμπιακού. Το ίδιο είχε κάνει και η ΑΕΚ στο Φάληρο, αλλά και ο ΠΑΟΚ. Από εκεί προήλθαν τα δύο γκολ του Παναθηναϊκού. Διάβασε, δηλαδή, ο Τερίμ την αδυναμία των αντιπάλων του, παρά την προσπάθεια του Καρβαλιάλ να τη μακιγιάρει με την παράλληλη χρησιμοποίηση των Ορτέγκα και Ρίτσαρντς.

Στον αγωνιστικό χώρο, λοιπόν, ο προπονητής του "τριφυλλιού" δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος για τις επιλογές του. Έτσι, εξασφάλισε την απαιτούμενη ηρεμία, για να προετοιμάσει την ομάδα του ενόψει και των δύο ημιτελικών με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ του Ρασβάν Λουτσέσκου. Στο πρωτάθλημα, άλλωστε, το πρόγραμμα στρώνει για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος έβγαλε όλα τα ντέρμπι.

Η δικαιοσύνη στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού

Σημαντικό ρόλο για την επιστροφή του "τριφυλλιού" στις νίκες και την αποθέωση του Φατίχ Τερίμ έπαιξαν και κάποιες κινήσεις του. Όπως η ομιλία του πριν από μία εβδομάδα στην Τούμπα.

Ο 70χρονος προπονητής μπήκε στα αποδυτήρια της ομάδας του και είπε στους παίκτες ότι την επόμενη Κυριακή θα αλλάξουν τα πράγματα. Χωρίς φωνές, αν και με πρόδηλη τη δυσαρέσκειά του για την ήττα, τους πέρασε το μήνυμα ότι τους εμπιστεύεται και πως όλοι μαζί μπορούν να γυρίσουν την κατάσταση.

Η δεύτερη λεπτομέρεια που έπαιξε σημαντικό ρόλο ήταν η επιστροφή του Ρούμπεν Πέρεθ και του Σεμπάστιαν Παλάσιος στην 11άδα. Ο Τερίμ πέρασε το μήνυμα της δικαιοσύνης, πριν διογκωθεί η αμφισβήτηση των προθέσεών του.

Με την υποβάθμιση του Μπαρτ Σένκεφελντ, κάποιοι από τους παλιούς παίκτες, που ήταν αναντικατάστατοι επί Ιβάν Γιοβάνοβιτς, άρχισαν να σκέφτονται το ενδεχόμενο της ώθησής τους προς την έξοδο. Ήρθε, όμως, ο Τούρκος τεχνικός και τους έδειξε ότι σκέφτεται με βάση το πλάνο του και κυρίως την εικόνα των προπονήσεων.

Έτσι, έπεισε τα αποδυτήρια ότι δεν πρόκειται να αδικήσει κάποιον παρά τις προσθήκες παικτών σε όλες τις θέσεις και ειδικά στην άμυνα. Ε, δεν θέλουν και πολύ κάποιοι για να πάρουν μπρος και να στείλουν το μήνυμα ότι κι εκείνοι μπορούν να οδηγήσουν την ομάδα στον τίτλο.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ONTIME”.