Είναι πολύ ιδιαίτερο το ντέρμπι που θα ζήσουμε το βράδυ της Κυριακής στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και όχι μόνο επειδή θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Άντε να γυρίσει ο κόσμος στις εξέδρες (με τη… ρητορική ελπίδα να έχει βάλει μυαλό η κοινωνία του ελληνικού ποδοσφαίρου και να μην κλείσουν ξανά τα γήπεδα) γιατί ιδιαίτερα τα ντέρμπι σε άδειες κερκίδες δεν αντέχονται!

Μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν ασφαλή προγνωστικά για δύο ομάδες που κινήθηκαν κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου κόντρα στα… συνηθισμένα. Τόσο ο Παναθηναϊκός, και κυρίως ο Ολυμπιακός δεν προχώρησαν σε «ενέσεις» ενίσχυσης του ρόστερ τους, αλλά σε ολόκληρη… χειρουργική επέμβαση. Πέντε προσθήκες ο ένας, οκτώ ο άλλος! Κι όλα αυτά με… φρέσκους «γιατρούς» στους πάγκους τους!

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός σε περίοδο... προσαρμογής

Πως να προσεγγίσει κανείς τα πλάνα Φατίχ Τερίμ και Κάρλος Καρβαλιάλ σε μια περίοδο που οι δύο προπονητές επιχειρούν να εντάξουν τόσα καινούργια πρόσωπα στους «αγωνιστικούς τους μηχανισμούς» και να το πράξουν όσο πιο «αναίμακτα» γίνεται σε επίπεδο αποτελεσμάτων;
Πόσα από τα νέα τους αποκτήματα θα εμπιστευτούν ο Τούρκος και ο Πορτογάλος σε ένα τόσο απαιτητικό ντέρμπι που κουβαλά δυσβάσταχτα «πρέπει» και για τους δύο «αιωνίους»;

Γιατί όσο απρόβλεπτη μοιάζει η Κυριακή, τόσο… προβλέψιμη φαντάζει η Δευτέρα που θα ξημερώσει μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης, κυρίως για τον ηττημένο. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι 24 ώρες μετά το φινάλε του ντέρμπι οι προβολείς του ενδιαφέροντος θα είναι εξ ολοκλήρου στραμμένοι στον χαμένο και στις… μετασεισμικές δονήσεις που θα έχει αφήσει πίσω του το αποτέλεσμα της Λεωφόρου.

Το 0/5 του Τερίμ στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Αν δεν κερδίσει ο Παναθηναϊκός ο Φατίχ Τερίμ θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με… τσουνάμι αμφισβήτησης, καθώς αυτό θα είναι το πέμπτο ντέρμπι σε διάστημα ενός μήνα που δεν θα έχει καταφέρει να κερδίσει κατά τη διάρκεια ενός ενενηντάλεπτου.

Μην ξεχνάμε ότι έχουν προηγηθεί ένα με την ΑΕΚ στην “Opap Arena”, τα δύο με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο και εκείνο με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ανεξαρτήτως της διαφορετικής εικόνας που παρουσίασαν οι «πράσινοι» από παιχνίδι σε παιχνίδι το… μηδέν στα πέντε για έναν προπονητή που αντικατέστησε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς για να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στον τίτλο μέσα από μεγάλες νίκες σε ντέρμπι, θα εντείνει τις μουρμούρες που κόπασαν λίγο με την πρόκριση επί του Ατρομήτου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ακόμη δεν υπάρχουν φίλοι του «τριφυλλιού» που βλέπουν με… μισό μάτι την παρουσία του πολύπειρου Τούρκου στον πάγκο της αγαπημένης τους ομάδας.

Το 0/6 του Ολυμπιακού στα ντέρμπι σε πρωτάθλημα και κύπελλο

Για τον Ολυμπιακό επίσης το κλίμα θα είναι «ηλεκτρισμένο» σε περίπτωση που οι «ερυθρόλευκοι» ηττηθούν σε άλλο ένα ντέρμπι από το ξεκίνημα της σεζόν.
Ο μέχρι τώρα απολογισμός στις μονομαχίες με τα έτερα μέλη του “Big-4” μόνο σε… Ολυμπιακό δεν παραπέμπει: Μια συντριβή (ΠΑΟΚ), μία ήττα (ΑΕΚ), μία ισοπαλία (ΑΕΚ), ένα ντέρμπι που δεν τελείωσε ποτέ (Παναθηναϊκός) και ένας αποκλεισμός χωρίς νίκη στο κύπελλο από τον «αιώνιο αντίπαλο». Με απλά μαθηματικά… μηδέν στα έξι!
Και επειδή η ψυχολογία του μέσου Έλληνα οπαδού άγεται και φέρεται από τα αποτελέσματα, αν η ομάδα του Καρβαλιάλ περάσει με διπλό από τη Λεωφόρο οι μεταγραφές του Ιανουαρίου θα αποθεώνονται, αν όμως έρθει μια ακόμη ήττα σε ντέρμπι η γκρίνια και η εσωστρέφεια θα αγκυροβολήσουν για τα καλά στο λιμάνι του Πειραιά.
Αν, μάλιστα, την ίδια ώρα ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχουν πάρει «τρίποντα» απέναντι σε Αστέρα και Ατρόμητο, η διαφορά από την κορυφή θα έχει εκτοξευτεί στους 9 βαθμούς! Με επίσκεψη στην Τούμπα να ακολουθεί σε δύο εβδομάδες…  

Το πιο... ανεπιθύμητο σενάριο για το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός

Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα δύο σενάρια ενόψει Δευτέρας. Αυτό της ισοπαλίας που θα πανηγυρίσουν μόνο σε… Τούμπα και Νέα Φιλαδέλφεια και εκείνο (το πλέον ανεπιθύμητο) που θα βρει για πολλοστή φορά τη διαιτησία στο επίκεντρο. Τουλάχιστον με Γερμανό διαιτητή έχεις και μια ελπίδα να ζήσεις 50-50%. Κι αυτή πρέπει να είναι η κοινή ευχή για το παιχνίδι της Λεωφόρου. Το πρωί της Δευτέρας να μιλάμε μόνο για μπαλίτσα με νικητές και ηττημένους να έχουν προκύψει με μη αμφισβητούμενο τρόπο.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".