«Να θυμάστε ένα πράγμα. Από την μία Κυριακή στην άλλη αλλάζουν πολλά πράγματα». Με αυτά τα λόγια ο Φατίχ Τερίμ προσπάθησε να εμψυχώσει τους απογοητευμένους παίκτες του μετά τη δεύτερη διαδοχική ήττα του Παναθηναϊκού, σε μια περίοδο που οι ψυχολογικές αντοχές των «πράσινων» υποβάλλονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη δοκιμασία.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς το «κλειστό» 2-1 με το οποίο επικράτησε ο ΠΑΟΚ το βράδυ της Κυριακής στην Τούμπα μοιάζει αρκετά κολακευτικό για το «τριφύλλι» βάσει της συνολικής εικόνας των δύο αντιπάλων. Ήταν μια πρώτη επικράτηση της «χημείας» επί των «χρημάτων» στην οποία αναφερθήκαμε την περασμένη εβδομάδα σε μια συζήτηση που δεδομένα θα μας απασχολεί μέχρι το τέλος της σεζόν, λόγω της διαφορετικής στρατηγικής που ακολούθησαν οι τέσσερις διεκδικητές του τίτλου στη Super League  κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου.

O Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και το... δίκιο του Τερίμ

Έχει, πάντως, μεγάλο δίκιο ο Τερίμ. Από Κυριακή σε Κυριακή μπορούν να αλλάξουν τα πάντα σε μια ποδοσφαιρική κοινωνία – όπως η ελληνική – που κυριαρχούν τα έντονα συναισθήματα. Απλά μπορεί να αλλάξουν και προς το χειρότερο!

Με τις δύο ήττες του από Ατρόμητο και ΠΑΟΚ ο Παναθηναϊκός έσφιξε τη θηλιά της αμφισβήτησης γύρω από το πράσινο κασκόλ που συνόδεψε τις πρώτες εμφανίσεις του Τούρκου τεχνικού στον πάγκο της ομάδας. Χωρίς ίχνος υπερβολής οι «πράσινοι» καλούνται να διαχειριστούν δύο «τελικούς επιβίωσης» αρχικά την Τετάρτη στον επαναληπτικό κυπέλλου στο Περιστέρι και εν συνεχεία σε λίγα 24ωρα υποδεχόμενοι τον Ολυμπιακό στο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Αν δεν πετύχουν δύο νίκες η εσωστρέφεια θα χτυπήσει… κόκκινο και η μουρμούρα (κυρίως για την επιλογή του Γιάννη Αλαφούζου να αντικαταστήσει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς με τον Φατίχ Τερίμ) θα εκτοξευτεί σε μη ελεγχόμενα επίπεδα.

Πάντα, βλέπετε, σε αποφάσεις που εμπεριέχουν μεγάλο βαθμό ρίσκου μεσούσης της σεζόν, είναι βασικό να διατηρείς αναλλοίωτες κάποιες στοιχειώδεις αρχές.    Και ο Παναθηναϊκός θυμίζει Boeing σε διάδρομο αεροδρομίου που έχει τροχοδρομήσει για να απογειωθεί αλλά αδυνατεί να ξεκινήσει την πτήση του. Κι αν δεν πατήσει έγκαιρα φρένο κινδυνεύει να καταλήξει στα… χωράφια!

Ένα ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού που μοιάζει... αμείλικτο και για τους δύο

Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό κουβαλά πλέον ένα «αμείλικτο πρέπει» για τον Τερίμ και τους παίκτες του, όχι τόσο για βαθμολογικούς λόγους (και να χάσουν οι «πράσινοι» θα μείνουν το πολύ έξι βαθμούς μακριά από την κορυφή) όσο για ψυχολογικούς, καθώς οι «πράσινοι» θα βυθιστούν σε μία δίνη «εσωτερικής αμφισβήτησης» από τον οποία θα είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγουν.

Όχι ότι για τους «ερυθρόλευκους» είναι… ελαφρύτερο το «πρέπει». Το αντίθετο ισχύει, καθώς εκτός των άλλων ο Κάρλος Καρβαλιάλ και οι δικοί του ποδοσφαιριστές ξέρουν ότι αν ηττηθούν στη Λεωφόρο αποχαιρετούν ουσιαστικά τις όποιες ρεαλιστικές ελπίδες διατηρούν για… προσπέραση και των τριών μεγάλων τους αντιπάλων στα playoffs.  

Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός χρειάζεται τη μεγάλη νίκη και για… μαθηματικούς λόγους καθώς σε περίπτωση αποτυχίας στο ντέρμπι της Κυριακής θα χάσουν κάθε επαφή με την πρώτη θέση (ιδιαίτερα αν ο ΠΑΟΚ περάσει αλώβητος από το Περιστέρι).

Πάνω απ’ όλα, όμως, ολόκληρος ο οργανισμός του Ολυμπιακού έχει όσο ποτέ ανάγκη από έναν θρίαμβο σε ντέρμπι για να πιστέψει στον εαυτό του και κυρίως να κάνει τον κόσμο του να πιστέψει ξανά στους «ερυθρόλευκους» ενόψει της τελικής ευθείας της σεζόν.
Γιατί μπορεί οι Πειραιώτες να έχουν «χτίσει» ένα μικρό σερί νικών στο πρωτάθλημα (με τρία «τρίποντα» απέναντι σε Κηφισιά, Άρη και ΠΑΣ Γιάννινα) αλλά η εικόνα της ομάδας στο χορτάρι δεν εμπνέει την παραμικρή σιγουριά.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".