Ο Γιούργκεν Κλοπ έδωσε συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την απόφαση που πήρε να φύγει από τη Λίβερπουλ μετά τη λήξη αυτής της σεζόν. Μαζί του ήταν και ο CEO των “κόκκινων”, Μπίλι Χόγκαν, ο οποίος δήλωσε το προφανές, ότι ο Γερμανός θα είναι δύσκολο να αντικατασταθεί, παρ’ όλα αυτά οι κινήσεις θα είναι προσεκτικές για να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Ο Κλοπ είπε ότι “απ’ έξω δεν φαίνεται, αλλά η δουλειά που απαιτείται για αυτό το κλαμπ είναι πελώρια”, αιτιολογώντας και το περίφημο “έχω ξεμείνει από ενέργεια”, το οποίο αφορά, όπως τόνισε, και στην προετοιμασία για την επόμενη σεζόν. “Είμαι αυτό που είμαι και, αν δεν μπορώ να το κάνω, πρέπει να το πω στους ανθρώπους, όχι σε ένα χρόνο, δύο χρόνια, τρία χρόνια, αλλά τώρα”, σχολίασε, τονίζοντας ότι “αν δεν μπορώ να είμαι αποδοτικός, πρέπει να αλλάξουμε”. “Αν κάνεις ένα πορτρέτο δικό μου το 2015 και κάνεις τώρα, θα πεις «μόνο εννιά χρόνια;». Ο σχεδιασμός της προετοιμασίας ήταν το σημείο που ξεκίνησα να σκέφτομαι ότι πρέπει να φύγω”, συνέχισε. 

Για τον Γερμανό προπονητή, η διαπίστωση ήταν οδυνηρή, όταν προσπάθησε να καταπιαστεί με την προετοιμασία για την επόμενη σεζόν. “Το καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολο, δεν είχαμε πολύ χρόνο για να βάλουμε τα πόδια στο τραπέζι, παλέψαμε για να πάρουμε τους σωστούς παίκτες, η προετοιμασία ήταν απίθανη και είδαμε τι ομάδα μπορεί να γίνει και πήρα πολλή χαρά. Είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά, να κάνεις το πλάνο. Το να κάνεις σχέδια για την προετοιμασία είναι δύσκολο και εγώ διαπίστωσα ότι δεν μπορώ να το κάνω την επόμενη σεζόν. Κάνοντας αυτήν τη δουλειά 24 χρόνια, έφτασα εδώ. Επέλεξα τη ζωή που κάνω, μου έφτανε, μέχρι τώρα”.

Ο Κλοπ ερωτήθηκε για την κορυφαία στιγμή του με τη Λίβερπουλ και απάντησε: “Δεν έχω τη διάθεση να θυμηθώ την καλύτερη στιγμή με τη Λίβερπουλ. Οι καλύτερες αναμνήσεις πρόκειται να έρθουν. Δεν μετανιώνω ως τώρα, δεν μπορώ να σκεφτώ στιγμές, είμαστε εδώ για το παρόν. Είμαι εδώ για να απαντήσω στις ερωτήσεις σας”.

Επιπλέον, τόνισε ότι το κληροδότημα της Λίβερπουλ δεν είναι οι τίτλοι, αν και είπε ότι στην περίπτωση που τα ΜΜΕ θέλουν έναν υπεύθυνο για “Αυτό το κλαμπ είναι διαφορετικό, όπως είμαι ο Μπίλι, επειδή φτιάξαμε δύο κερκίδες που θα κρατήσουν για πάντα. Κάναμε ό,τι κάναμε με τον τρόπο της Λίβερπουλ, κάτι που αγαπάω. Αν πρέπει να κατηγορήσετε κάποιον επειδή δεν κερδίσαμε το Champions League, είμαι εγώ. Επειδή δεν κατακτήσαμε το πρωτάθλημα με 94 και με 97 πόντους, επίσης εγώ είμαι υπεύθυνος. Όμως, εννιά χρόνια έχω έξι συνεντεύξεις Τύπου μέσα στην εβδομάδα, δεν έχω πρόβλημα με εσάς, αλλά περιμένω πώς και πώς να μην το κάνω”

Γιούργκεν Κλοπ: “Η Λίβερπουλ είναι το μεγαλύτερο κλαμπ στον κόσμο”

Ο Γιούργκεν Κλοπ εγγυήθηκε ότι η Λίβερπουλ θα είναι η μοναδική αγγλική ομάδα που θα κοουτσάρει στην καριέρα του. “Δεν θα πάω σε άλλο αγγλικό κλαμπ ποτέ, το υπόσχομαι, ακόμα κι αν δεν έχω να φάω”. Αυτό είπε o 56χρονος τεχνικός, που διαχώρισε τον εαυτό του από το μέλλον της Λίβερπουλ, την οποία έφτιαξε: “Αυτή η ομάδα είναι το μέλλον, δεν με περιλαμβάνει, αλλά η βάση υπάρχει. Όποιος και να έρθει, δεν υπάρχει η εγγύηση ότι θα κερδίσουμε τρόπαια, αλλά υπάρχει το εχέγγυο για να παίξει όμορφο ποδόσφαιρο. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Υπάρχει ένα όμορφο μέλλον μπροστά”.

Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτή η συνέντευξη Τύπου δεν είναι απολογιστική, άλλωστε την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου, η Λίβερπουλ αντιμετωπίζει εντός έδρας τη Νόριτς για τον τέταρτο γύρο του FA Cup: "Είμαι εδώ 100% και αυτό είναι καλό νέο, να παλέψουμε για αυτήν τη σεζόν. Δεν έχω τη διάθεση να κάνω απολογισμό και δεν έχω σκεφτεί ακόμη τι θα κάνω όταν σταματήσω. Έχω πολλή δουλειά, αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορείς να κάνεις όμορφα πράγματα, όλοι πρέπει να το ξέρετε”

Σε ό,τι αφορά αυτό που αφήνει στον επόμενο, σχολίασε: "Είναι πολύ σημαντικό. Αυτό που χτίσαμε τα τελευταία 8,5 χρόνια έχει πολύ ισχυρά θεμέλια, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια κληρονομιά για τον επόμενο που θα έρθει".

Ο Κλοπ ερωτήθηκε και για το τι λέει στους φίλους της Λίβερπουλ, που προφανώς είναι δυσαρεστημένοι με την απόφαση, δεν ήθελε να συγκινηθεί: “Ελπίζω να μπορέσετε να αποδεχθείτε την απόφαση, δεν είμαι στη διάθεση να πω ευχαριστώ. Τώρα υπάρχει το υπόλοιπο της σεζόν και οι αντίπαλοί μας θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τα πάντα. Χρειαζόμαστε την υποστήριξή τους για τώρα, για μεθαύριο και τα πάρα πολλά παιχνίδια που έρχονται".

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για τη Λίβερπουλ και τι βρήκε όταν ήρθε, ακούστηκε όπως εκείνος ο τύπος που έκανε το καταπληκτικό "This is more", την επιτομή του κινήματος κατά τη διάρκεια της θητείας του: “Ήξερα το μέγεθος του κλαμπ, αλλά πώς να ξέρεις πού έρχεσαι αν δεν το νιώσεις; Είναι το μεγαλύτερο κλαμπ στην Ιστορία, αλλά είναι ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματά μου που είμαι scouser. Δεν έχω διάθεση για απολογισμό, δεν έχουμε χρόνο για αυτό. Τα επόμενα παιχνίδια είναι ο κύριος στόχος μου αφού φύγουμε από εδώ, αυτό αναμένεται από εμένα και αυτό θα κάνω μέχρι την τελευταία μέρα”.

 

Από τη μεριά του, ο Μπίλι Χόγκαν τόνισε: "Με τον Γιούργκεν δουλεύουμε μαζί εννιά χρόνια. Όταν κάποιος είναι συνεργάτης και φίλος και φτάνει σε μια τέτοια απόφαση, δεν γίνεται παρά να την σεβαστείς"