Τα τελευταία χρόνια που ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε δημιουργήσει μια αξιοζήλευτη ομάδα, ο Κώστας Παπανικολάου ήταν εκ των σημαντικότερων παικτών του Ολυμπιακού. Φέτος, όμως, η κατάσταση είναι ολίγον διαφορετική με τον αρχηγό των ερυθρολεύκων να είναι εμφανώς "έξω απ' τα νερά του" ειδικά στη Euroleague και να κάνει πράγματα τα οποία δεν του ζητούνται σε καμία περίπτωση, χάνοντας παράλληλα την αποδοτικότητά του και στα πράγματα τα οποία κάνει καλά. Στη Μαδρίτη, όμως, ο αρχηγός απέδειξε πρώτα από όλα στον εαυτό του και μετά στους υπόλοιπους, πως με την κατάλληλη διαχείριση μπορεί να είναι ξανά πολύ αποδοτικός.

Η εμφάνιση στη Μαδρίτη είναι κάτι που χρειαζόταν και ο Ολυμπιακός και ο ίδιος ο Παπανικολάου

Τον τελευταίο καιρό ο Κώστας Παπανικολάου άκουγε τα πάντα στα social media. Αλλά όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα social media είναι ένας μικρόκοσμος που μπορεί να δημιουργήσει πολλές ψευδαισθήσεις. Ο κόσμος του Ολυμπιακού (αυτός που πηγαίνει σε κάθε παιχνίδι στο ΣΕΦ) στηρίζει εμφανώς τον αρχηγό του τμήματος που έχει προσφέρει ουκ ολίγες χαρές τα τελευταία χρόνια, γνωρίζοντας όμως ότι αγωνιστικά δεν ήταν αυτός που πρέπει και κυρίως αυτός που μπορεί. 

Στη Μαδρίτη ο Ολυμπιακός βρέθηκε για ένα ημίχρονο να θυμίζει ομάδα... ούτε καν επιπέδου Άλμπα και Βιλερμπάν. Αυτή η ομάδα δεν θα μπορούσε να κερδίσει κανέναν. Όμως στο δεύτερο μέρος ο αρχηγός ήρθε από τον πάγκο (ίσως του ταιριάζει καλύτερα αυτός ο ρόλος) και είτε παίζοντας στο "3" είτε στο "4" έκανε τεράστια ζημιά στη Ρεάλ και λίγο έλειψε να γυρίσει μόνος του το παιχνίδι.

Δεν είναι μόνο οι 25 πόντοι με 6/8 τρίποντα (75%). Είναι η ενέργεια στην άμυνα, η ψυχολογία που έδινε με τις πράξεις του και στους υπόλοιπους συμπάικτες του, είναι η ψυχραιμία που έδειξε όταν τα πράγματα έμοιαζαν να έχουν στραβώσει για τα καλά. Ο αρχηγός χθες δεν θύμισε μόνο στους συμπαίκτες του ποιο είναι το DNA της ομάδας που εκπροσωπούν. Θύμισε πάνω από όλα στον εαυτό του πως όταν κάνει τα πράγματα που μπορεί και δεν εκβιάζει καταστάσεις, μπορεί να είναι ο παίκτης που αποτελεί τον απόλυτο "ισορροπιστή" του Ολυμπιακού.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyo4eavenzvt)

Η ξεκούραση που... δεν του δίνει ο Μπραζντέικις και ο ρόλος που ταιριάζει περισσότερο (;) στον Παπανικολάου σε αυτόν τον Ολυμπιακό

Κακά τα ψέμματα ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο ο Κώστας Παπανικολάου δεν αποδίδει όπως μπορεί, είναι η κόπωσή του. Στα 34 του χρόνια έπαιξε ασταμάτητα δύο συνεχόμενες σεζόν καθώς βοήθησε τα μέγιστα στην προσπάθεια της εθνικής μας ομάδας στις Φιλιππίνες το καλοκαίρι. Ο "Παπ" όμως δεν είναι όπως ο Σπανούλης ή ο Πρίντεζης στα 34 τους που ήταν ακόμη εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη. 

Πρώτα από όλα ο Παπανικολάου βασίζεται εν πολλοίς σε όλη του την καριέρα στα αθλητικά του προσόντα. Αυτά τον βοηθούν να γίνεται ο "glue guy" στην άμυνα και να δίνει αστείρευτη ενέργεια σε αυτό το κομμάτι. Πλέον με τα χρόνια να περνούν και την κόπωση να κάνει ολοένα και περισσότερο την εμφάνισή της, αυτή η ενέργεια στην άμυνα έχει χαθεί.

Γι' αυτό και η διαχείριση τόσο του ίδιου σε κάθε παιχνίδι όσο και του Μπαρτζώκα προς αυτόν είναι αναγκαία. Φέτος ο "Παπ" έχει αναλωθεί ουκ ολίγες φορές σε κατάχρηση ντρίμπλας, σε βεβιασμένα σουτ και δεν βοηθά ούτε στην επίθεση. Τα λεπτά του είναι αυξημένα καθώς ο Μπραζντέικις δεν έχει κάνει ούτε στο ελάχιστο αυτά που περίμεναν οι ιθύνοντες της ομάδας όταν τον αποκτούσαν ενώ και ο ΜακΚίσικ δεν έχει σταθερότητα λόγω του τραυματισμού του. 

Ο Μπαρτζώκας αυτό προσπαθεί να κάνει από την αρχή της σεζόν. Να περιορίσει τον χρόνο του αρχηγού για να τον προστατέψει. Γι' αυτό βάζει τον Μπραζντέικις βασικό στο πρωτάθλημα μπας και βρει χημεία με τους "βασικούς". Αλλά ο Λιθουανός δεν τον βγάζει ασπροπρόσωπο. 

Ο Κώστας Παπανικολάου όσο περνούν τα χρόνια θα έχει όλο και λιγότερα "ποιοτικά" λεπτά στο παρκέ. Γι' αυτό χρειάζεται έναν ακόμη καλό παίκτη στο "3". Ένα γεμάτο 15λεπτο-20λεπτο από τον πάγκο είναι το μάξιμουμ που μπορεί να προσφέρει ο αρχηγός δίνοντας όλα όσα χρειάζεται η ομάδα του από εκείνον.   

Έχει την προσωπικότητα, έχει την ωριμότητα, έχει τις δυνατότητες να το κάνει. Οι επιθέσεις με spot up τρίποντα και κίνηση χωρίς την μπάλα τον έφεραν σε θέση να κάνει ρεκόρ στην Euroleague με τα 6/8 τρίποντά του στη Μαδρίτη. Κυρίως όμως, το παιχνίδι κόντρα στη "Βασίλισσα" του έδειξε ποιος πραγματικά είναι.