O Ολυμπιακός πέρσι έκανε μια ονειρεμένη σεζόν παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ σε Ελλάδα και Ευρώπη. Δεν υπήρχε προπονητής που να μην έβγαλε το καπέλο στους «ερυθρόλευκους» και τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Από ένα σουτ της τελευταίας στιγμής δεν επικράτησε της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό της Euroleague, χάνοντας τον μοναδικό αλλά μεγάλο στόχο από τους τρεις που είχε θέσει πέρσι. Το καλοκαίρι αποχώρησαν οι Σλούκας, Βεζένκοφ και όλοι ένιωσαν πως τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Ειδικά με την αποχώρηση του Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος θέλησε να ζήσει το όνειρό του στο ΝΒΑ.

Ο Ολυμπιακός έχει δει τους 11 από τους 15 παίκτες του να τραυματίζονται! 

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε τις κινήσεις του και ο Ολυμπιακός διαμόρφωσε ανάλογα το ρόστερ του. Αλλά λογάριαζε χωρίς τους τραυματισμούς. Σε μια ομάδα στην οποία ο βασικός κορμός των «ερυθρόλευκων» μετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στην Ασία στο τέλος του καλοκαιριού!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι 11 από τους 15 παίκτες του ρόστερ είδαν τα ονόματά τους να αναγράφονται στη λίστα με τους τραυματίες. Tελευταίος προστέθηκε ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο οποίος τραυματίστηκε δεύτερη φορά φέτος, κατά τη διάρκεια του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για την Basket League.

Ο διεθνής Σέρβος σέντερ επέστρεφε στη ρακέτα για να ετοιμαστεί για την άμυνα στο επόμενο play του Παναθηναϊκού, έπεσε πάνω στο πόδι του Κώστα Παπανικολάου και σωριάστηκε στο έδαφος κάπου στο 25ο λεπτό του προχθεσινού ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Η τελική διάγνωση ανέφερε πως υπέστη κάταγμα στο μετατάρσιο και θα χρειαστεί να μείνει εκτός παρκέ περίπου δύο μήνες.

Ήταν ένα σοκ για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και γενικά για τον Ολυμπιακό. Καθώς ένας εκ των πρωταγωνιστών των «ερυθρόλευκων» θα απουσιάσει σε πολλά και σημαντικά παιχνίδια, σε ένα κομβικό χρονικό σημείο. Με δεδομένη την επίσης νέα απουσία του Μουσταφά Φαλ, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε αμέσως σκέψεις για την απόκτηση ενός ψηλού!

Η ανάγκη είναι μεγάλη και ο προπονητής του Ολυμπιακού φέρεται να έχει συζητήσει ήδη με τους συνεργάτες του ονόματα που είναι διαθέσιμα στην αγορά και μπορούν να ντυθούν στα ερυθρόλευκα. Μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να γίνει έως τις 7 Φεβρουαρίου και δεν μπορεί να πρόκειται για παίκτη που έχει συμβόλαιο με ομάδα της Euroleague, για να επιχειρήσει να το «σπάσει». Κατά συνέπεια τα σενάρια αφορούν παίκτες που είναι είτε ελεύθεροι είτε αγωνίζονται σε ομάδες που δεν μετέχουν στη Euroleague.

Ο Μιλουτίνοφ και ο 18ος φετινός τραυματισμός στον Ολυμπιακό

Αναφορικά με τον τραυματισμό του Μιλουτίνοφ, είναι ο υπ’ αριθμόν 18 για τον Ολυμπιακό φέτος και τρίτος για τον ίδιο! Στις αρχές Νοεμβρίου τέθηκε νοκ άουτ έχοντας πρώτα μια τενοντίτιδα στο αριστερό γόνατο και στη συνέχεια κάταγμα σε δάχτυλο στο δεξί πόδι. Απουσίασε περίπου 20 μέρες.

Στην παρούσα φάση εκτός είναι και ο Μουσταφά Φαλ, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος σε περίπου 2 εβδομάδες. Ο Γάλλος σέντερ αντιμετώπισε και μια διάταση στον έσω πλάγιο σύνδεσμο στο δεξί του γόνατο στις αρχές Οκτωβρίου κι έμεινε εκτός δράσης περίπου 20 ημέρες.

Πάνω από δύο μήνες έμεινε εκτός ο Σακίλ ΜακΚίσικ και είχαν αρχίσει να λέγονται διάφορα για τη φετινή σεζόν. Ο Αμερικανός αρχικά έκανε επέμβαση στο διάφραγμα και στη συνέχεια είχε προβλήματα στον τένοντα του τετρακεφάλου. Τρεις τραυματισμούς έχει υποστεί ο Νάιτζελ Ουίλιαμς Γκος. Επίσης συνολικά έχει απουσιάσει κοντά δύο μήνες. Τραυματισμούς έβγαλαν και οι Μπραζντέικις, Σίκμα, Γουόκαπ.

Ο Μπαρτζώκας, το ευχέλαιο και ο μεγάλος αντίπαλος του Ολυμπιακού

Δεν έχει περάσει ένας μήνας που ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε αναφερθεί στις πολλές απουσίες σε μια από τις συνεντεύξεις του. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού είχε υπογραμμίσει πως θα έπρεπε να κάνουν ένα ευχέλαιο. «Έπρεπε να κάνουμε ευχέλαιο στην αρχή της χρονιάς και δεν το κάναμε, πρέπει μάλλον να το κάνουμε τώρα εσπευσμένα.

Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε έναν φοβερό παπά, με τον οποίο δεν κάναμε τραυματισμό όλη τη σεζόν. Γι’ αυτό ήμασταν και επιτυχημένοι. Φέτος δεν τον κάναμε και για αυτό είμαστε γεμάτοι τραυματίες», είχε πει μεταξύ άλλων ο Μπαρτζώκας.

Δεν έχει άδικο ο προπονητής των «ερυθρόλευκων». Γιατί από την αρχή της σεζόν δεν είχε ποτέ όλους τους παίκτες στη διάθεσή του. Ειδικά το δίδυμο των ψηλών του, που είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη και όλοι περίμεναν να δουν πώς θα είναι ο Ολυμπιακός.

Οι Μουσταφά Φαλ, Νίκολα Μιλουτίνοφ είναι δύο από τους κορυφαίους σέντερ, ωστόσο και οι δύο μαζί έχουν αντιμετωπίσει πέντε τραυματισμούς. Δύο έχει βγάλει ο Γάλλος άσος και άλλους τρεις ο Μιλουτίνοφ. Το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι μεγάλο γενικότερα με τους τραυματισμούς. Γιατί ακόμα και όταν αποθεραπευτούν, οι παίκτες χρειάζονται και χρόνο για να βρουν τον ρυθμό τους. Δεν μπαίνουν αμέσως στο κλίμα κι έτσι «χάνουν» κι άλλα παιχνίδια μέχρι να έρθουν στο επιθυμητό αγωνιστικό επίπεδο.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"