Ένας Παναθηναϊκός που ξεχειλίζει από ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση. Ένας Ολυμπιακός που ψάχνει να βρει την χαμένη του ταυτότητα προσθέτοντας μεσούσης της περιόδου νέους πρωταγωνιστές και βλέπει την καρδιά του πρωταθλητή να μην παραδίδεται ποτέ! Δυο ομάδες που ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες άλλες 12 φορές μέχρι το τέλος της σεζόν! 

Οι "πράσινοι" πανηγύρισαν δεύτερη διαδοχική νίκη στην Basket League με 85-80 σε ντέρμπι που "έσπασαν" καρδιές, ο Εργκίν Αταμάν είχε κάθε λόγο να αισθάνεται χαρούμενος βλέποντας την ομάδα του να εξασφαλίζει ουσιαστικά από απόψε το πλεονέκτημα έδρας για τους τελικούς του πρωταθλήματος, ο Γιώργος Μπαρτζώκας πρέπει να αισθάνθηκε περήφανος βλέποντας την άρνηση των παικτών του να παραδοθούν, ωστόσο ο επίλογος της βραδιάς έμοιαζε... συννεφιασμένος και για τις δύο ομάδες και όχι επειδή το παιχνίδι εξελίχθηκε σε θρίλερ στο τελευταίο του δίλεπτο. 

Οι τραυματισμοί Μιλουτίνοφ-Σλούκα επισκίασαν τα πάντα

Η ήττα απέναντι στον ιδιαίτερα φορμαρισμένο Παναθηναϊκό ενδεχομένως να μην πόνεσε τόσο πολύ τον Γιώργο Μπαρτζώκα όσο ο τραυματισμός του Νίκολα Μιλουτίνοφ στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Σε μια περίοδο που ο προπονητής του Ολυμπιακού στρείται και των υπηρεσιών του Φαλ, είδε και τον έτερο "γίγαντά" του να τραυματίζεται και να εγκαταλείπει κουτσαίνοντας το παρκέ. 

Όχι ότι και ο Αταμάν δεν έχει λόγους να ανησυχεί. Ο Κώστας Σλούκας αντιμετώπισε επίσης πρόβλημα τραυματισμού στο πρώτο ημίχρονο, δεν αγωνίστηκε καθόλου στο δεύτερο και μαζί με τον Μιλουτίνοφ βρέθηκαν από το παρκέ του κατάμεστου ΟΑΚΑ στο νοσοκομείο για μαγνητική!

Όπως αντιλαμβάνεστε το τελευταίο που ήθελαν Αταμάν και Μπαρτζώκας ήταν να δουν βασικά τους γρανάζια να αντιμετωπίζουν πρόβλημα τραυματισμού σε μια τόσο κρίσιμη καμπή της Euroleague. Και ιδιαίτερα μετά τον τραυματισμό του Μιλουτίνοφ στο ΟΑΚΑ επικράτησε γενικό... μούδιασμα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σέρβος σέντερ καταχειροκροτήθηκε από τους φίλους του "τριφυλλιού" σε μια από της πιο ανθρώπινες στιγμές στην ιστορία των "αιώνιων" ντέρμπι. 

Παναθηναϊκός… με το πόδι στο γκάζι, Ολυμπιακός σε τρικυμία

Η πρώτη περίοδος φάνταζε ως συνέχεια όσων βλέπουμε τον τελευταίο ενάμιση μήνα από τους δύο “αιώνιους” στα παρκέ της Euroleague: Ένας Παναθηναϊκός με το πόδι πατημένο στο γκάζι από το πρώτο δευτερόλεπτο να… πετάει φωτιές στην επίθεση, πετυχαίνοντας 10 πόντους πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο τρίλεπτο.



Ταυτόχρονα, όμως, οι “πράσινοι” ξεδίπλωναν και τις αμυντικές αρετές που τους χαρακτηρίζουν πλέον ως ομάδα οδηγώντας σε… βραχυκύκλωμα τους αντιπάλους τους.



Τα πρώτα λεπτά είχαν μετατραπεί σε… πράσινο πάρτι σε παρκέ και εξέδρες, με τον Ολυμπιακό να βλέπει όλα τα μέλη της βασικής του πεντάδας (πλην Γουόκαπ) να βρίσκονται σε… τρικυμία και το σκορ 3.31'' πριν το φινάλε της εναρκτήριας περιόδου να έχει εκτοξευτεί στα επίπεδα του 21-8.



Το κακό, μάλιστα, για τους “ερυθρόλευκους” έμελλε να έρθει μέσα από το… μπλοκάκι του Αταμάν. Δύο στοχευμένες επιθέσεις του Λεσόρ στον Μιλουτίνοφ φόρτωσαν γρήγορα με δύο φάουλ τον Σέρβο και απόντος του Φαλ το βάρος έπεφτε στις πλάτες του Πετρούσεφ. Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού, όχι μόνο… σήκωσε το γάντι της πρόκλησης, αλλά μαζί με Μπραζντέικις και Γουίλιαμς Γκος σάλπισαν την αντεπίθεση των Πειραιωτών που “ψαλίδισαν” τη διαφορά μέσα σε τρία λεπτά σε 23-18 με σερί 10-2.

O Ναν "απογείωσε" τον Παναθηναϊκό, Γκος και Πετρούσεφ "εκτόξευσαν" τον Ολυμπιακό

Με τη διαφορά να μειώνεται και το ντέρμπι να είναι άκρως ανταγωνιστικό, η ένταση άρχισε να κάνει την εμφάνισή της σε κάθε γωνιά του παρκέ. Ήταν η ώρα να πάρει το πάρει το νόμο στα χέρια του ο Κέντρικ Ναν. Στην πρώτη του εμφάνιση απέναντι στην ομάδα που βρέθηκε κοντά το περασμένο καλοκαίρι, ο Αμερικανός έδωσε και πάλι διψήφια διαφορά στους γηπεδούχους με εντυπωσιακές προσπάθειες.



Με τον Αταμάν να παρατάσσει ψηλό σχήμα με Ερνανγκόμεθ, Μήτογλου, Αντετοκούνμπο η κατάσταση έμοιαζε και πάλι να ξεφεύγει από τον έλεγχο των φιλοξενούμενων με τη διαφορά να φτάνει στο 40-26, 4.24'' πριν το ημίχρονο.



Είχε μεσολαβήσει και ένα κρίσιμο κερδισμένο challenge του Τούρκου τεχνικού σε… κοκορομαχία του Μπραζντέικις με τον Ναν, με τον Αμερικανό να πανηγυρίζει στο πρόσωπο του Λιθουανού τελικά τον φόργουορντ του Ολυμπιακού να χρεώνεται με αντιαθλητικό φάουλ για αντικανονική χρήση του αγκώνα του.



Και πάλι, όμως, οι “ερυθρόλευκοι” δεν έμελλε να τα παρατήσουν. Όπως ακριβώς συνέβη και στο φινάλε της πρώτης περιόδου, έτσι και στην τελική ευθεία της δεύτερης σηκώθηκαν άμεσα από το καναβάτσο και άρχισαν να… ανταποδίδουν τα χτυπήματα στους “πράσινους”.



Με μπροστάρηδες τους εξαιρετικούς Πετρούσεφ και Γουίλιαμς Γκος η διψήφια διαφορά υπέρ των γηπεδούχων εξανεμίστηκε και το κλείσιμο του πρώτου εικοσαλέπτου βρήκε τη διαφορά στο σκορ σε απόσταση ενός σουτ (44-42)…

"Μούδιασαν" ακόμη και στον Παναθηναϊκό με τον τραυματισμό του Μιλουτίνοφ

Το σενάριο του δευτέρου ημιχρόνου έμοιαζε να διαφοροποιείται ολοκληρωτικά σε σχέση με την άγρια ομορφιά που είχε το παιχνίδι στο πρώτο του εικοσάλεπτο. Ο σοβαρός - όπως φάνηκε - τραυματισμός του Μιλουτίνοφ επηρέασε και τους δύο "αιωνίους" με τους γηπεδούχους να ρίχνουν ταχύτητα και τους φιλοξενούμενους να βγαίνουν ολοκληρωτικά εκτός ρυθμού και να κλείνουν την τρίτη περίοδο πετυχαίνοντας όλους κι όλους 12 πόντους. 



Παρά τις δυνατές μονομαχίες στο παρκέ, ήταν ολοφάνερο ότι όσο κι αν ο Πετρούσεφ με τον Γκος πάλευαν σαν σκυλιά να ανατρέψουν τα δεδομένα για τους Πειραιώτες, απόντων Μιλουτίνοφ-Φαλ ο Ολυμπιακός δεν είχε καμία τύχη να διεκδικήσει τη νίκη μέσα στο "φλεγόμενο" ΟΑΚΑ. 

Με τον Πετρούσεφ να φορτώνεται με τέταρτο φάουλ στην εκκίνηση της τέταρτης περιόδου, το ντέρμπι έμοιαζε να έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί πολύ πριν το τελευταίο σφύριγμα της κόρνας της γραμματείας. Με τον υπέροχο Μάριους Γκριγκόνις να δίνει το ρυθμό στους συμπαίκτες του, ο Παναθηναϊκός... χάθηκε στον ορίζοντα (φτάνοντας τη διαφορά ακόμη και στο +15, 76-61 6.30'' πριν το φινάλε), αλλά τίποτα δεν είχε τελειώσει!
Ο Ολυμπιακός έβγαλε ξανά αντίδραση μειώνοντας το σκορ (80-76 1.44'' πριν το τέλος), μείωσε στον ένα πόντο (80-79) με απίθανο τρίποντο του Πίτερς 28 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, έφτασε μια ανάσα από την ολική ανατροπή με τον Γκος (ο οποίος έχασε μοναδική ευκαιρία να ευστοχήσει σε γκολ-φάουλ) και τελικά το "τριφύλλι" πανηγύρισε δεύτερη νίκη επί του πρωταθλητή Ολυμπιακού "σφραγίζοντας" την πρωτιά στην Basket League. 

Κι από το βράδυ της Δευτέρας γνωρίζει ότι θα διεκδικήσει το στέμμα του πρωταθλητή στους τελικούς της Basket League ως γηπεδούχος στο ΟΑΚΑ! 

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 23-18, 44-42, 63-54, 85-80

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Γκραντ 19 (4/7 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 8/11 βολές, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα, 3 λάθη), Ναν 16 (5/9 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 3/3 βολές, 2 ασίστ), Λεσόρ 11 (4/7 δίποντα, 3/5 βολές, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 μπλοκ), Γκριγκόνις 18 (2/4 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 5/5 βολές), Μήτογλου 13 (5/7 δίποντα, 3/4 βολές, 9 ριμπάουντ), Καλαϊτζάκης 2 (2/2 βολές, 2 κλεψίματα), Σλούκας (0/4 σουτ), Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο 4, Ερνανγκόμεθ 2 (4 ριμπάουντ)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γουόκαπ 11 (4/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 6 λάθη), Κάναν 2, Παπανικολάου 5 (1/4 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 3 λάθη), Πίτερς 14 (4/8 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Μιλουτίνοβ 4, Γουίλιαμς-Γκος 16 (4/8 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 5/6 βολές, 4 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 3 κλεψίματα, 4 λάθη), Λαρεντζάκης 6 (2/4 τρίποντα), Μήτρου-Λονγκ, Μπραζντέικις 4, Πετρούσεβ 18 (5/8 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 5/5 βολές, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ)