Ο Ολυμπιακός ενισχύει την μεσαία του γραμμή με τον Αντρέ Όρτα, ο οποίος μαζί με τον Τσικίνιο είναι από το απογευμα της Παρασκευής (19/1) στην Αθήνα. Ο 27χρονος Πορτογάλος χαφ αποκτήθηκε με την μορφή του δανεισμού από την Μπράγκα.

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που θα βγει εκτός Πορτογαλίας. Η πρώτη ήταν στην μακρινή Αμερική, όταν το καλοκαίρι του 2019 πήρε μεταγραφή στο Λος Άντζελες. Για να φτάσει σε αυτό το σημείο πέρασε πολλά. Μια ιστορία που μοιάζει πολύ με το αγαπημένο του τένις.

Ο Ολυμπιακός, ο Όρτα και μια οικογένεια παθιασμένη με το ποδόσφαιρο

Καθώς ήταν πολλές οι αλλαγές στην ποδοσφαιρική του ζωή. Το... κουβάρι ξετυλίγεται από την πόλη Αλμάδα που δεν απέχει και πολύ από την Λισαβόνα, ενώ βρέχεται από τον ατλαντικό ωκεανό.

Ο πατέρας του και ο παππούς ήταν παθιασμένοι με το ποδόσφαιρο. Πάντα μίλαγαν γι' αυτό στις οικογενειακές συναντήσεις. Και φυσικά ο ίδιος, αλλά και ο μεγαλύτερος κατά δύο χρόνια, αδερφός του Ρικάρντο, δεν θα μπορούσαν να μην ασχοληθούν με αυτό. Την εκκίνηση έκανε ο Ρικάρντο σε τοπικές ακαδημίες, με τον Αντρέ να πηγαίνει να τον βλέπει στις προπονήσεις.

Οι κόντρες των αδερφών Όρτα!


Δεν άργησε πολύ και ο Πορτογάλος άσος να ασχοληθεί πιο οργανωμένα με το ποδόσφαιρο. Εκεί άρχισε και ο ανταγωνισμός τους. Καθώς μεγάλωναν έγινε πιο έντονος. Σε μια από τις συνεντεύξεις του τόνισε πως στο σπίτι υπήρχε τραπέζι πινγκ πονγκ και μια μπασκέτα στο γκαράζ.

Εκεί την έβγαζε ώρες με τον αδερφό του Ρικάρντο παίζοντας πολύ πινγκ πονγκ. Πολλοί οι τσακωμοί τους για το ποιος ήταν ο καλύτερος. Μεγαλώνοντας ο Αντρέ Όρτα πέρασε στο τένις. "Είναι το αγαπημένο μου άθλημα. Μπορώ να παίζω με τις ώρες. Σε αυτό είμαι καλύτερος από τον αδερφό μου. Εκείνος με νικούσε στο πινγκ πονγκ κι εγώ στο τένις", θα πει μεταξύ άλλων.



Η μετακίνηση στην Μπενφίκα


Μέσα σε όλα αυτά εξελίσσονται στο ποδόσφαιρο και από τις τοπικές ακαδημίες περνούν στην ακαδημία της Μπενφίκα. "Εκεί ο ανταγωνισσμός ήταν πολύ μεγάλος και στην Μπενφίκα δεν είχαν υπομονή να δουν έναν ποδοσφαιριστή να εξελίσσεται. Ήθελαν άμεσα αποτελέσματα", θα πει σε μια συνέντευξη του.

Κι έτσι μετά από 3 χρόνια παραμονής μεταπήδησε στην Βιτόρια Σετούμπαλ, ομάδα που έχει έδρα κοντά στην Αλμάδα, την πόλη όπου γεννήθηκε. Τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα εκεί με αποτέλεσμα να εξελιχθεί και να δείξει τι μπορεί να κάνει με το μαγικό δεξί του πόδι.

"Δεν μου αρέσει να μιλάω πολύ για τις ικανότητες μου. Προτιμώ οι άλλοι να μιλούν για μένα. Μπορώ να πω ότι είμαι ένας τεχνήτης μέσος, με πολύ καλή πάσα και αντίληψη στο να κατευθύνω την ομάδα στην ανάπτυξη της", δήλωσε σχετικά.

Η επιστροφή του Αντρέ Όρτα στην Μπενφίκα


Η Σετούμπαλ πίστεψε πολύ στις δυνατότητες του και το καλοκαίρι του 2014 τον ανεβάζει στην πρώτη ομάδα, δίνοντας του επαγγελματικό συμβόλαιο. Κάνει δύο σούπερ σεζόν με την Μπενφίκα να τον αγοράζει το καλοκαίρι του 2016. Κατάλαβε το λάθος της που τον άφησε να φύγει από την ακαδημία της.

Η πρώτη του σεζόν στους αγαπημένους του "αετούς" δεν ήταν καλή, αλλά αναδείχθηκε πρωταθλητής και κυπελλούχος. Έτσι δίνεται δανεικός στην Μπράγκα το καλοκαίρι του 2017 με την οποία θα κάνει μια εξαιρετική πορεία. Αποτέλεσμα ήταν οι 7 ασίστ κι ένα γκολ σε 22 συμμετοχές στο πρωτάθλημα.

Η μεταγραφή στην Μπράγκα και ο Ολυμπιακός


Μια χρονιά όμως έμεινε εκεί αφού η αμερικάνικη ομάδα Λος Άντζελες τον έβαλε στο μάτι και τον αγόρασε το καλοκαίρι του 2018 δίνοντας 5.700.000 ευρώ. Η Αμερική ήταν μια... περιπέτεια για τον Αντρέ Όρτα. Δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί, αν και πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις. Έμεινε μια σεζόν και στην συνέχεια τον αγόρασε η Μπράγκα αντί του ποσού των 2.500.000 ευρώ.

Στην Μπράγκα απογειώθηκε και με εξαίρεση την σεζόν 2020-21 ήταν από τους βασικούς παίκτες και με κομβικό ρόλο. Από τα πόδια του ξεκινούσε όλο το παιχνίδι ενώ μαζί της κατέκτησε το κύπελλο (2021) και το Λιγκ Καπ (2020).

Φέτος δεν ήταν από τους παίκτες που είχαν βασικό ρόλο κι έτσι ήθελε να αποχωρήσει. Με τον Ολυμπιακό να γίνεται ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του.