Ο Άρης πέρασε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος αποκλείοντας την ΑΕΚ στη διαδικασία των πέναλτι, σε ένα ενδιαφέρον δεύτερο παιχνίδι για τη φάση των "16" του Κυπέλλου Ελλάδος, το οποίο ήρθε ισόπαλο, 1-1, στην κανονική διάρκειά του, με τον Κουέστα, τερματοφύλακα των "κίτρινων", να αποκρούει δύο πέναλτι στη διαδικασία και την ομάδα του Άκη Μάντζιου να επικρατεί 4-2. Ο Άρης θα μάθει την Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου, τον αντίπαλό του, δηλαδή έναν εκ των Λεβαδειακού και Νίκης Βόλου, οι οποίοι αναμετρώνται στη Θεσσαλία στις 19:00, ύστερα από το 1-1 στη Λιβαδειά. Ο δρόμος για τον τελικό είναι ορθάνοιχτός, μια και έχει ομάδα της Super League 2 μπροστά του, ενώ έπειτα θα παίξει με τον ΟΦΗ ή τον Παναιτωλικό, ένα ζευγάρι που, ανεξαρτήτως αντιπάλου, θα είναι φαβορί. Ο Άρης έπαιξε για τελευταία φορά τελικό Κυπέλλου το 2010, η ήττα 1-0 από τον Παναθηναϊκό, ενώ ο τελευταίος τίτλος του ήταν το Κύπελλο του 1970, με το 1-0 επί του ΠΑΟΚ στο "Καυτανζόγλειο", χάρη στο γκολ του Κεραμιδά στο 8', με τον Κούδα, μάλιστα, ω της σύμπτωσης, να αστοχεί σε εκτέλεση πέναλτι. 

Η ισορροπία στο παιχνίδι του Άρη με την ΑΕΚ στο "Κλ. Βικελίδης", ύστερα από το 0-0 στην "OPAP Arena", μπορούσε να χαθεί ανά πάσα στιγμή. Στο πρώτο ημίχρονο, δύο γκολ που επετεύχθησαν και ακυρώθηκαν, έμοιαζαν με το κλου μέχρι να έρθει το γκολ από τον Γκατσίνοβιτς στις καθυστερήσεις και δώσει το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους. 

Μόλις στο 11', η ΑΕΚ σκόραρε όταν ο Γιόνσον έκανε τη σέντρα και ο Βίντα βρέθηκε μόνος του στην περιοχή και πλάσαρε τον Κουέστα. Ο Κροάτης πανηγύρισε διότι αρχικά το γκολ κατακυρώθηκε από τον Μαυροβούνιο διαιτητή Νταμπάνοβιτς, ωστόσο ο έλεγχος από τον VAR έδωσε εκτεθειμένο τον επίδοξο σκόρερ. Ο Βίντα δεν καλυπτόταν όταν ο Γιόνσον έκανε τη σέντρα, αλλά στην επαφή που έκανε ο Μήτογλου, που με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο δεύτερο δοκάρι. Από τη στιγμή που ο Έλληνας σέντερ μπακ ακουμπάει την μπάλα, η φάση αρχίζει από εκείνο το σημείο και ο Βίντα είναι αρκετά πιο μπροστά από τον τελευταίο αμυντικό. 



Και ο Άρης σκόραρε, με τον Μορόν, ένα υπέροχο σκαφτό, να ακυρώνεται κατευθείαν, αφού ο Ισπανός επιθετικός έμοιαζε και ήταν, όπως αποδείχθηκε, ακάλυπτος όταν έγινε αποδέκτης της μπάλας και πλάσαρε τον Αθανασιάδη στο 26'. 



Η ΑΕΚ ήταν η πιο απειλητική, ενδεικτική είναι η φάση της νέας προώθησης του Βίντα στο 32' και του διαγώνιου σουτ του, που απέκρουσε ο Κουέστα, αφού είχε τρεις τελικές στην εστία και επτά συνολικά στο πρώτο ημίχρονο, με τον Άρη να θέλει να χτυπήσει στο τρανζίσιον, χωρίς αυτό να αποκλείει την κυκλοφορία, άλλωστε το ποσοστό κατοχής της μπάλας από τους "κίτρινους" ήταν στο 58% στο πρώτο ημίχρονο, με την "Ένωση", που έψαχνε το προβάδισμά της με ευθύτητα, να έχει την μπάλα στη δική της κατοχή κατά το 42% του καθαρού χρόνου παιχνιδιού.



Ο Άρης, μάλιστα, αναγκάστηκε σε αλλαγή, καθώς στο 38' ο Μπράμπετς, που ήταν ως εκείνο το σημείο από τους καλύτερους παίκτες του, τραυματίστηκε σοβαρά και  Το γκολ, δε, το βρήκε σε στημένη φάση στο πρώτο ημίχρονο, ένα κόρνερ που βρήκε τον Γιόνσον στο ύψος της μικρής περιοχής. Την προσπάθειά του απέκρουσε ο Κουέστα, ωστόσο η μπάλα δεν απομακρύνθηκε και ο Γκατσίνοβιτς, με ένα... χλιαρό γυριστό με το αριστερό στο μποτιλιάρισμα, χρίστηκε σκόρερ στο 45+1'.  Είχε προηγηθεί ένα σκληρό μαρκάρισμα του Σιντιμπέ στον Σαβέριο, με νωθρές διαμαρτυρίες από την πλευρά του Άρη για την τραχύτητά του. 



Άρης-ΑΕΚ: Αντέδρασε με Μορόν

Όσο περνούσε η ώρα, η ένταση κλιμακωνόταν. Όταν ο Οντουμπάτζο κέρδισε το φάουλ σχεδόν πάνω στην εξωτερική γραμμή, ο Φαμπιάνο με τον Ρότα ενεπλάκησαν, με αποτέλεσμα να δει ο πρώτος την κίτρινη κάρτα. Η σέντρα του Σουλεϊμάνοφ στο δεύτερο δοκάρι ήταν ξυραφιά και ο καλός καγαθός Μορόν, με εύκολη κεφαλιά, έφερε την αναμέτρηση στα ίσια στο 58' και έκανε κοντινότερο το ενδεχόμενο να κριθεί η πρόκριση στον εξτρά χρόνο.



Ο Άρης είχε ένα δυναμικό τρίλεπτο, κατά το οποίο ο Βίντα έκανε αριστοτεχνικό τάκλιν στον Νταρίντα, μάλλον λίγο πριν σουτάρει ο τελευταίος, στο 60', ενώ ο Μορόν, ένα λεπτό αργότερα, έφυγε στην πλάτη της άμυνας της "Ένωσης", που προσπαθούσε να κερδίσει ξανά μέτρα, με τον ίδιο να αργεί χαρακτηριστικά και τον Μήτογλου να τον προλαβαίνει. 



Η ΑΕΚ έγινε ξανά απειλητική στο 68' όταν ο Πέτρος Μάνταλος διεμβόλισε τη ζώνη και μπήκε κατά μέτωπον, αλλά το σουτ του ήταν εύκολη υπόθεση για τον Κουέστα. Ωστόσο, ήταν σημάδι ότι η ΑΕΚ προτίθετο να αυξήσει την πίεσή της και να περικυκλώσει τον Άρη στην περιοχή του. Η ισορροπία τρόμου είχε επιστρέψει, αφού ο Άρης προσπάθησε να πιάσει την αντίπαλό του εν υπνώσει, ενώ η "Ένωση" γύρευε τη νίκη στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού, για να μην έχει περιπέτειες στην παράταση. Ο Αλμέιδα το έδειξε αυτό με τις αλλαγές του, αφού έβαλε Αραούχο και Πόνσε στις θέσεις Ρότα και Τσούμπερ. Ο Μάντζιος, από τη μεριά του, είχε πίστη στον εξτρά χρόνο, μια και, εκτός της αλλαγής του Σαβέριο με τον Φετφατζίδη, ουδόλως βιάστηκε. 



Μάλιστα, ζήτησε πέναλτι σε επαφή που έκανε ο Πήλιος στον Σουλεϊμάνοφ στο 84', με τον τελευταίο να χτυπάει κατά λάθος τον Αθανασιάδη στα δάχτυλα, στην προσπάθειά του να πλασάρει. Ο Νταμπάνοβιτς και ο VAR έκριναν ότι δεν υπήρχε μεμπτό, ενώ το ίδιο αποφασίστηκε και στο 105', όταν σε επίθεση της ΑΕΚ στην κόντρα, ο Πόνσε σούταρε και η μπάλα χτύπησε στο χέρι του Ρόουζ, που βρισκόταν στο έδαφος. Ο Μαυροβούνιος διέταξε "παίζετε", αφού έκρινε ότι επρόκειτο για χέρι στήριξης. 



Το παιχνίδι τελείωσε με την ΑΕΚ να έχει τις τριπλάσιες τελικές από τον Άρη, δηλαδή 12 εναντίον τεσσάρων, ενώ είχε περισσότερες στην εστία (πέντε) από ό,τι οι "κίτρινοι" συνολικά, ωστόσο δουλειά στην κανονική διάρκεια δεν έγινε. 



Η παράταση είχε ένταση και κάποιες περιπτώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ευκαιρίες, όπως μια σέντρα-σουτ του Πινέδα στο 111', που, ωστόσο, βρήκε έτοιμο τον Κουέστα. Δεν υπήρξε κάτι πιο έντονο σε ευκαιρία, πλην μίας κεφαλιάς του Πόνσε που μπλόκαρε έντονα ο Κουέστα, μέχρι να σφυρίξει ο Νταμπάνοβιτς οριστικά και μεταφερθεί η πρόκριση στην άσπρη βούλα, μια διαδικασία που ακόμα και πριν αρχίσει έκανε τον Θοδωρή Καρυπίδη να λυγίσει από το άγχος και να φέρει τα χέρια του σε στάση προσευχής. 

Η διαδικασία των πέναλτι

Στη διαδικασία των πέναλτι σούταρε πρώτος ο Άρης. 

1-0 Φαμπιάνο
1-0 Βίντα αποκρούει ο Κουέστα
2-0 Μορόν
2-1 Φαν Βερτ
2-1 Φετφατζίδης άουτ
2-1 Πόνσε αποκρούει ο Κουέστα
3-1 Νταρίντα 
3-2 Πινέδα
4-2 Βερστράτε

Άρης (Άκ. Μάντζιος): Κουέστα, Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς (38' Ρόουζ), Μοντόγια (106' Φεράρι), Τζούρασεκ (90+1' Βερστράτε), Ντουκουρέ, Νταρίντα, Σουλεϊμάνοφ, Σαβέριο (54' Φετφατζίδης), Μορόν.
ΑΕΚ (Μ. Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Ρότα (74' Αραούχο), Μήτογλου, Βίντα, Σιντιμπέ (62' Πήλιος), Γιόνσον, Πινέδα, Γκατσίνοβιτς (106' Φαν Βερτ), Άμραμπατ (83' Πισάρο), Μάνταλος (83' Φερνάντες), Τσούμπερ (74' Πόνσε).