H Ευρώπη έπαιζε... μπάλα τη δεύτερη μέρα του Ιανουαρίου, με ένα παιχνίδι που ολοκλήρωσε την 20ή αγωνιστική της Premier League -και τις ομάδες να "κοιτάζουν" το FA Cup που θα αρχίσει την Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου, και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 8, τρία παιχνίδια για την εμβόλιμη 19η αγωνιστική της Liga και ένα ματς για τη φάση των "16" του Coppa Italia. 

Στην Premier League, η Γουέστ Χαμ μπορεί να μην κατάφερε να φτάσει τρεις βαθμούς από την πέμπτη Τότεναμ και εννιά από την κορυφή, που βρίσκεται η Λίβερπουλ με 45, αλλά παρά τη "λευκή" ισοπαλία με την Μπράιτον στο "London Stadium", σε παιχνίδι που είχε... μία κίτρινη κάρτα, κράτησε τη διαφορά της από τους "γλάρους" στους 3 βαθμούς και παραμένει μόνη έκτη στη βαθμολογία. 

Τα "σφυριά" έχασαν την ευκαιρία να πετύχουν την πέμπτη διαδοχική νίκη τους στην Premier League, πάντως στα πέντε τελευταία παιχνίδια τους έχουν συγκεντρώσει τους 13 από τους 34 βαθμούς τους, και πορεύονται. Η Μπράιτον ήταν κατατί καλύτερη στο ματς, είχε και ευκαιρίες στο τέλος, αλλά δεν κατάφερε να νικήσει, όμως κράτησε ανέπαφη την εστία της για... πρώτη φορά τη φετινή σεζόν. Ήταν, πάντως, ένα ιστορικό ματς για τον Τζέιμς Μίλνερ, που πέρασε δεύτερος σε συμμετοχές στην Premier League, με 632, ισοφαρίζοντας τον Ράιαν Γκιγκς, τον οποίο και σύντομα αναμένεται να προσπεράσει. Το παιχνίδι, παρ' ότι δεν είχε τρομερές φάσεις, είχε πολύ χρόνο καθαρού ποδοσφαίρου. 

Ευρώπη: Με τεσσάρα στους προημιτελικούς η Μίλαν


Η Μίλαν, από την πλευρά της, νίκησε στο "Σαν Σίρο" 4-1 την Κάλιαρι, για τη φάση των "16" του Coppa Italia και προκρίθηκε σχετικά άνετα στους προημιτελικούς, όπου θα αντιμετωπίσει το νικήτη από το Αταλάντα-Σασουόλο, που είναι προγραμματισμένο για την Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου, στις 19:00. 

Οι "ροσονέρι" έδεσαν το γάιδαρό τους από το πρώτο ημίχρονο, με τα δύο γκολ του Λούκα Γιόβιτς στο 29' και το 42', με το πρώτο τέρμα να προκύπτει από κακή εκτίμηση του Παντελή Χατζηδιάκου, ο οποίος ήταν βασικός και έπαιξε σε όλο το παιχνίδι για τους Σαρδήνιους. Ο Σάκα Τραορέ ουσιαστικά "κλείδωσε" το ματς στο 50', ενώ ο Πάουλο Άτσι μείωσε στο 88' για την Κάλιαρι. Η Μίλαν βρήκε κι άλλο γκολ, πλην του δεύτερου, στην αντεπίθεση, με τον Ράφαελ Λεάο να επεκτείνει τη διαφορά στο 90+1'. 
 

Γκολ και... ξύλο στην Ισπανία 

Η μία κίτρινη, για την οποία έγινε αναφορά, στο παιχνίδι της Γουέστ Χαμ με την Μπράιτον, ένα ματς, μάλιστα, που έμεινε στο 0-0, δεν ήταν τυχαία. Στη Liga, και το πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής, δόθηκαν τέσσερις κόκκινες σε δύο παιχνίδια και αυτό σίγουρα δείχνει κάτι για τη θελκτικότητα του προϊόντος. 

Στη Βασκονία, η Ρεάλ Σοσιεδάδ, που βρίσκεται στην έκτη θέση, δεν κατάφερε να νικήσει την Ντεπορτίβο Αλαβές (1-1), που πήρε κρίσιμο βαθμό στη μάχη για τη σωτηρία, αφού απομακρύνθηκε 4 βαθμούς της επικίνδυνης ζώνης. Αλλά η πρώτη πρέπει να νιώθει τυχερή που δεν έχασε και η δεύτερη το αντίθετο. Η Σοσιεδάδ, πάντως, έπαιξε για πάνω από μία ώρα παιχνιδιού με 10 παίκτες, αφού ο Άλεξ Ραμίγιο είδε την απευθείας κόκκινη στο 36'. Το παιχνίδι είχε, δε, εννιά κίτρινες κάρτες. Η Αλαβές προηγήθηκε με τον Λουίς Ριόχα στο 76', αλλά ο Μαρτίν Θουπιμέντι ισοφάρισε για τους Βάσκους στο 90+6'. Το παιχνίδι ήταν φυσικά επεισοδιακό, όπως αναδεικνύεται και από τα 12 λεπτά καθυστερήσεων που κρατήθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο.  

Στο "Civitas Metropolitano" της Μαδρίτης, η κατάσταση ήταν ακόμα χειρότερη. Η Χετάφε, που λογιζόταν ως φαβορί απέναντι στη Ράγιο Βαγεκάνο, σε ένα ντέρμπι, πάντως, τελείωσε με 8 παίκτες ένα ματς στο οποίο ηττήθηκε 2-0. Αποβλήθηκαν τρεις, οι δύο εκ των οποίων (ο Μέισον Γκρίνγουντ και ο Νταμιάν Σουάρες) με απευθείας κόκκινη κάρτα. Οι Μαδριλένοι γηπεδούχοι έπαιζαν από το 40' με παίκτη λιγότερο, μετά τη δεύτερη κίτρινη κάρτα που δέχθηκε ο Χουάνμι Λατάσα, και το πλήρωσαν σχεδόν άμεσα, με τα δύο γκολ του Σέρχιο Καμέγιο στο 45+1' και το 47'. Ο διαιτητής Χόρχε Φιγκερόα έβγαλε εννιά φορές την κίτρινη από το τσεπάκι του και σε αυτό το παιχνίδι. Η Χετάφε είναι ένατη, με 26 βαθμούς, ενώ η Βαγεκάνο είναι πια 11η με 23. 

Σε ό,τι αφορά το ντέρμπι της Βαλένθια, η ομώνυμη ομάδα ήταν εκείνη που πανηγύρισε απέναντι στη Βιγιαρεάλ, αυξάνοντας τη διαφορά στους 7 βαθμούς από τους συντοπίτες της (26 έναντι 19). Τοπικός ήρωας είναι πια ο Χοσέ Πεπελού, που πέτυχε τα δύο από τα τρία γκολ των "νυχτερίδων", στο 27' και το 57'. Η ομάδα του (παλαίμαχου θρύλου της) Ρούμπεν Μπαράχα άνοιξε το σκορ πολύ νωρίς, με τον Ρόμαν Γιάρεμτσουκ στο 4' συγκεκριμένα, ενώ ο Χεράρδ Μορένο μείωσε στο 73' για τη Βιγιαρεάλ. Ευπειθώς αναφέρεται, πάντως, ότι σε αυτό το παιχνίδι δεν υπεδείχθη κόκκινη κάρτα... 

Τα αποτελέσματα της Liga (19η αγωνιστική): Σοσιεδάδ-Αλαβές 1-1 (90+6' Θουπιμέντι-76' Ριόχα), Χετάφε-Ράγιο Βαγεκάνο 0-2 (45+1', 47' Καμέγιο), Βαλένθια-Βιγιαρεάλ 3-1 (4' Γιάρεμτσουκ, 27', 57' Πεπελού-73' Μορένο).