Ο αθλητισμός μπορεί να ενώσει λαούς και δεν έχει σύνορα! Κλισέ ή όχι, είναι μια πραγματικότητα. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η αναφορά γίνεται για την Ελλάδα και την Τουρκία; Ο Παναθηναϊκός είναι αυτός που έχει μπει σε αυτό το μονοπάτι με τους Φατίχ Τερίμ, Εργκίν Αταμάν.

Εδώ το θέμα αφορά καθαρά τα αθλητικά πλαίσια. Γιατί γεωστρατηγικά είναι θέμα προκλήσεων η μη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας ενέτεινε για μια ακόμα φορά χείρα φιλίας, μετά την τελευταία επίσκεψη του στην Αθήνα. Βέβαια αυτά μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Εκείνο που δεν θα αλλάξει, στην παρούσα φάση είναι πως δύο από τους λαοφιλέστερους Τούρκους προπονητές, εργάζονται στην Ελλάδα όπου τους έφερε ο Παναθηναϊκός.

Ο ντόρος που έκανε ο Παναθηναϊκός με τον Τερίμ


Κι αν για τον Εργκίν Αταμάν, που το καλοκαίρι ανέλαβε τις τύχες της μπασκετικής ομάδας των πρασίνων, δεν έγινε μεγάλος θόρυβος, δεν ισχύει το ίδιο για τον Φατίχ Τερίμ.

Ο κορυφαίος Τούρκος προπονητής στο ποδόσφαιρο έχει εκατομμύρια θαυμαστές. Οι οποίοι δεν περιορίζονται μόνο στην αγαπημένη του Γαλατασαράι, αλλά και από άλλες ομάδες καθώς έχει αναχθεί σε εθνικό προπονητή.

Γιατί έχει οδηγήσει και την Εθνική Τουρκίας σε πετυχημένα μονοπάτια τόσο σε τελική φάση Euro (το 2008 έφτασε στα ημιτελικά), όσο και σε τελική φάση Μουντιάλ. Η παρουσία του στην Ελλάδα αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα. Όπως είπε και στις δηλώσεις του δέχθηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Ερντογάν. Έριξε έτσι το σύνθημα πως πήρε και την «συγκατάθεση» του «Σουλτάνου». Κάτι που έχει γίνει και με τον Εργκίν Αταμάν.

Οι Τερίμ, Αταμάν και ο Ερντογάν

Κι εκεί σταματούν όλα, όπως εξηγεί και η δημοσιογράφος, Χαζάλ Παλαβάρ, η οποία εργάζεται για τον μιντιακό όμιλο «Turkie Gazetesi».

«Οι Τερίμ, Αταμάν είναι δύο ισχυρές αθλητικές προσωπικότητες στην Τουρκία. Από τις λαοφιλέστερες, ενώ και οι δύο έχουν εργαστεί στην Γαλατασαράι, κάτι που κάνουν τώρα για τον Παναθηναϊκό. Έχουν καλές σχέσεις με τον πρόεδρο Ερντογάν. Είναι κι ένα θετικό σημάδι αυτό για την παρουσία τους στην Ελλάδα. Παράλληλα ο αθλητικός χώρος μένει πάντα έξω από αυτό που λέμε οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας. Δεν αποτέλεσε και δεν θα αποτελέσει ποτέ σημείο αντιπαράθεσης.

Δύο μεγάλοι Τούρκοι προπονητές εργάζονται στην Ελλάδα και αντιμετωπίζεται θετικά από όλους στην χώρα. Μάλιστα, με τον Φατίχ Τερίμ να αποτελεί πάντα πόλο έλξης, για τους Τούρκους οπαδούς, πλέον τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού και η γενικότερη πορεία του θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς, ενώ δεδομένα θα μεταδίδονται τηλεοπτικά και στην Τουρκία», είπε σχετικά με το συγκεκριμένο γεγονός, όπου αναμφίβολα έχει την ιδιαιτερότητα του.

Ο Παναθηναϊκός πήρε δύο επικοινωνιακούς προπονητές

Πάντως και οι δύο γνωρίζουν καλά πώς να κινηθούν και τι να πουν. Είναι άκρως επικοινωνιακοί και δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Δεν έχουν δώσει ποτέ αφορμές από κανέναν να τους αμφισβητήσουν και είναι απολύτως σεβαστοί ανάμεσα στους συμπατριώτες τους. Οι επιτυχίες που έχουν σημειώσει είναι ανεπανάληπτες.

Ο Φατίχ Τερίμ έχει κατακτήσει το Κύπελλο UEFA, αλλά και το Ευρωπαϊκό Super Cup με την Γαλατασαράι. Πέραν των εγχώριων τίτλων που έχει κατακτήσει με την «Τσιμ Μπομ». Παράλληλα ο Εργκίν Αταμάν κατέκτησε δύο σερί φορές την Euroleague με την Εφές Αναντολού.

«Οι ευρωπαϊκοί τίτλοι τονώνουν και το ηθικό όλης της χώρας και οι Αταμάν, Τερίμ έχουν πάρει τέτοιους με τις ομάδες που ήταν στο παρελθόν. Αυτό είναι σημαντικό και για τον Ερντογάν», είπε μεταξύ άλλων η Χαζάλ Παλαβάρ.

Η σχέση Ελλάδας - Τουρκίας και ο αθλητισμός

Τυχαία λοιπόν δύο προπονητές, που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο στην καριέρα τους βρίσκονται κάτω από την ίδια αθλητική… στέγη, αυτή του Παναθηναϊκού.

Το ενδιαφέρον στην γειτονική χώρα είναι μεγάλο, αλλά μένει σε καθαρά αθλητικά πλαίσια και δεν δίνεται σημασία σε τίποτα άλλο. Καθώς έχουν πάρει και τα συγχαρητήρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφαση τους να έρθουν στην Ελλάδα και να αναλάβουν έναν μεγάλο σύλλογο όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Θα έχουν πάντα χώρο στις αθλητικές ειδήσεις των τουρκικών ΜΜΕ, αφού το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο, χωρίς να «εμπλέκονται» στις γενικότερο πεδίο των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία.

Βέβαια και οι δύο προπονητές γνωρίζουν πολύ καλά πως θα κρατήσουν τις ισορροπίες με τις δηλώσεις τους. Μέχρι στιγμής έχουν δείξει διπλωματικές ιδιότητες με την συμπεριφορά και τα λεγόμενα τους. Τα φώτα θα είναι στραμμένα πάνω τους συνέχεια, ειδικά στον Φατίχ Τερίμ. Ο οποίος είναι μεγαλύτερη αθλητική προσωπικότητα από τον Αταμάν και σε κάθε τι που θα κάνει θα υπάρχει και ανάλογη δημοσιότητα στην πατρίδα του.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Απογευματινή