Πέρασαν πολλά χρόνια από τη μέρα που σε ένα "ντέρμπι κορυφής" στην Premier League δεν αγωνίζεται η Μάντσεστερ Σίτι. Όμως φέτος, Άρσεναλ και Λίβερπουλ βρίσκονται σε πρώτη και τρίτη θέση (εξαιτίας της ισοπαλίας της Άστον Βίλα με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ) και η μεταξύ τους μονομαχία στο «Άνφιλντ» θα βρει μια εκ των δύο μόνη της στην κορυφή.

Η περσινή σεζόν ήταν η μόνη στην οποία η Άρσεναλ δεν ηττήθηκε στο πρωτάθλημα από τη Λίβερπουλ, αν και η ισοπαλία με 2-2 (από 0-2 μάλιστα) στο «Άνφιλντ» την περσινή σεζόν της κόστισε αρκετά στη μάχη για τον τίτλο. Από το 2020 μέχρι το 2022 η Λίβερπουλ μετρούσε τέσσερις διαδοχικές νίκες.

Ο νικητής θα κόψει τα φτερά του ηττημένου στη μάχη για τον τίτλο της Premier League

Η Άρσεναλ με διπλό στο «Μέρσεϊσαϊντ» θα διατηρήσει την πρώτη θέση και θα ανέβει στο +4 από τη Λίβερπουλ που είναι ξεκάθαρα διεκδικήτρια του τίτλου αλλά και στο +7 από την Μάντσεστερ Σίτι, με τους «Πολίτες» να μην παίζουν αυτή την αγωνιστική λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων το οποίο κατέκτησαν διά περιπάτου.

Σε αντίθετη περίπτωση η Λίβερπουλ θα σκαρφαλώσει στην κορυφή στο +2 από Άρσεναλ και Άστον Βίλα. Εκτός από το τεράστιο δικό της ψυχολογικό αβαντάζ, θα μειώσει την αυτοπεποίθηση των σημερινών της αντιπάλων οι οποίοι θα έχουν ηττηθεί εκτός έδρας και από τις δύο ομάδες που θα βρίσκονται μαζί της στις πρώτες θέσεις.

Η Μάντσεστερ Σίτι κερδισμένη από ενδεχόμενη ισοπαλία στο Λίβερπουλ - Άρσεναλ

Κακά τα ψέμματα, όποιος και να βγει πρωταθλητής χειμώνα στην Premier League, ξέρει ότι ανά πάσα στιγμή μέσα στη σεζόν, ένα ή έστω δύο ανεπιτυχή αποτελέσματα να κάνει, θα βρεθεί πίσω από την Μάντσεστερ Σίτι. Η ομάδα του Γκουαρδιόλα δε διανύει καλό φεγγάρι αλλά αυτό έχει ξανασυμβεί και στο παρελθόν. 

Ασφαλώς τεράστια περιθώρια βελτίωσης έχουν τόσο η Άρσεναλ όσο και η Λίβερπουλ, όμως φαβορί για τον τίτλο παραμένουν οι «Πολίτες». Γι' αυτό και σε περίπτωση ισοπαλίας θα χαμογελάσουν λίγο παραπάνω καθώς και η Άρσεναλ αλλά και η Λίβερπουλ δεν θα ξεφύγουν έστω για λίγο στη βαθμολογία της Premier League.

Οι απουσίες και οι πιθανές ενδεκάδες του ντέρμπι

Η Λίβερπουλ και η Άρσεναλ είναι δύο ομάδες που μαθαίνουν να ζουν με τις απουσίες τους. Τόμας Πάρτεϊ και Τιάγκο Αλκάνταρα δεν θεωρούνται καν απουσίες καθώς σχεδόν όλη τη σεζόν είναι εκτός. Ο Γιούργκεν Κλοπ δεν υπολογίζει τις υπηρεσίες των Μακ Άλιστερ και Ζότα πέραν των γνωστών τραυματισμών των Μάτιπ και Ρόμπερτσον.

Από την άλλη ο Μικέλ Αρτέτα δεν υπολογίζει τους Τίμπερ, Τομιγιάσου λόγω των τραυματισμών τους ενώ αμφίβολλοι είναι τόσο ο Ζορζίνιο όσο και ο Ελνένι.

Ο Κλοπ πιθανότατα θα επιλέξει τριάδα στο κέντρο με τους Σόμποσλαϊ, Έντο και Γκράφενμπερχ με τη θέση του τελευταίου να είναι η μόνη που παίζεται. Ο Άλισον στο τέρμα δεν αλλάζει, όπως και οι Τσιμίκας, Φαν Ντάικ, Κονατέ και Αλεξάντερ-Άρνολντ στην άμυνα. Σαλάχ και Ντίαζ θα πλαισιώσουν πάλι τον Νούνιεζ.

Η μόνη έκπληξη που μπορεί να δούμε από πλευράς Κλοπ είναι η χρησιμοποίηση του Γκόμεζ (με τον Άρνολντ στα χαφ) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι φορμαρισμένοι Σάκα και Μαρτινέλι.

Για τον Αρτέτα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα με τον Ράγια να συνεχίζει κάτω από τα γκολπόστ, τους Ζιντσένκο, Γκάμπριελ, Σαλίμπα και Γουάιτ τετράδα στην άμυνα, τον Ράις "εξάρι" με Όντεγκααρντ και Χάβερτς μπροστά του και τους Μαρτινέλι και Σάκα να πλαισιώνουν τον Γκαμπριέλ Ζεσούς στην κορυφή.