Παναθηναϊκός AKTOR και Ολυμπιακός είχαν την ταυτόχρονη ευκαιρία σε Μονακό και Μπολόνια για να πάρουν «διπλά» από αυτά που μοιάζουν ικανά να αλλάξουν τη μοίρα οποιασδήποτε ομάδας της Euroleague κατά τη διάρκεια μιας σεζόν. Οι «πράσινοι» το έπραξαν, οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν… με το γαμώτο. Και υπάρχει ένα ονοματεπώνυμο που συνδέει τα αίτια της επιτυχίας των μεν με αυτά της αποτυχίας των δε στα συγκεκριμένα παιχνίδια: Κέντρικ Ναν!|

Από τα μέσα Ιουλίου ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε κυκλωμένο το όνομα του Αμερικανού άσου στην κορυφή της μεταγραφικής του λίστας. Από τη μέρα που ο Κώστας Σλούκας ανακοίνωσε την απόφασή του να μετακομίσει στον Παναθηναϊκό, ο Έλληνας τεχνικός «ξεσκόνιζε» την αγορά για να βρει τον ιδανικό παρτενέρ του διδύμου Γουόκαπ – Γκος. Έναν ικανό σκόρερ που θα μπορούσε να «ανοίξει» με προσωπικές ενέργειες τις αντίπαλες άμυνες και θα ήταν σε θέση να «ξεκολλήσει» την ομάδα στις στιγμές των αγώνων που θα «κολλούσε» επιθετικά.

Η υπομονή του Μπαρτζώκα και η ατυχία του Ολυμπιακού στην περίπτωση Ναν

Παρότι ο Μπαρτζώκας εμπιστεύεται περισσότερο την ευρωπαϊκή αγορά, οι πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει για τον Ναν είχαν κάμψει τις όποιες ενστάσεις συνοδεύουν παραδοσιακά την άποψή του για τις «ριψοκίνδυνες μεταγραφές παικτών από το ΝΒΑ».

Ήταν τέτοια η επιθυμία του κορυφαίου προπονητή της Euroleague για να συνεργαστεί με τον χαρισματικό γκαρντ που αποφάσισε να σεβαστεί την επιθυμία του να εξαντλήσει τις πιθανότητες για εύρεση συμβολαίου στο ΝΒΑ, προτού πακετάρει οριστικά τις βαλίτσες του για να πραγματοποιήσει το παρθενικό του ταξίδι προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο Μπαρτζώκας, όμως, λογάριαζε χωρίς τη θεά Τύχη που από το ξεκίνημα της σεζόν του έχει γυρίσει πεισματικά την πλάτη.
Οι συνεχείς τραυματισμοί βασικών του παικτών και ο κίνδυνος «υπερφόρτωσης» των μπαταριών αθλητών που προέρχονταν και από την έξτρα επιβάρυνση ενός Μουντομπάσκετ, ανάγκασαν ουσιαστικά τον Ολυμπιακό να επισπεύσει τις διαδικασίες απόκτησης επιπλέον παίκτη και με τον Ναν να αδυνατεί να δώσει οριστική απάντηση, οι «ερυθρόλευκοι» ανακοίνωσαν στις 24 Σεπτεμβρίου τη μεταγραφή του Ίγκνας Μπραζντέικις.

Ο Παναθηναϊκός άρπαξε την ευκαιρία και έφερε τον Ναν στη Euroleague

Χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος μήνας και μία επιπλέον εβδομάδα για να οριστικοποιήσει ο Ναν την απόφαση του να μετακομίσει σε ομάδα της Euroleague, βρίσκοντας ερμητικά κλειστές τις πόρτες των ομάδων του ΝΒΑ.

Την ίδια περίοδο το ξεκίνημα της εποχής Αταμάν στον Παναθηναϊκό ήταν επιεικώς… συννεφιασμένο. Οι διαδοχικές ήττες από τον Ολυμπιακό ήχησαν σειρήνες συναγερμού στο ΟΑΚΑ και αίφνης οι «πράσινοι» έδειχναν να έχουν εξίσου μεγάλη ανάγκη για έναν… πολιορκητικό κριό στα γκαρντ. Ο Ναν έμοιαζε με… επιβεβλημένο ρίσκο. Έμοιαζε με ένα στοίχημα πολυτελείας που δεν έπρεπε να χαθεί. Άλλωστε αν υπάρχει ένα στοιχείο που συνδέει Αταμάν και Μπαρτζώκα είναι η ικανότητά τους να διακρίνουν… μπασκετικούς θησαυρούς. Η κοινή τους επιθυμία να ντύσουν στα χρώματα των ομάδων τους τον Αμερικανό έμοιαζε με την καλύτερη συστατική επιστολή για όσα θα ακολουθούσαν.

Με τα... αν δεν γράφεται ιστορία, με τον... Ναν, ίσως!

Μετά από ένα μικρό – και φυσιολογικό – διάστημα προσαρμογής, ο Κέντρικ Ναν καταθέτει πλέον ψήγματα του περίσσιου επιθετικού του ταλέντου θυμίζοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που είχαν σφραγίσει την παρθενική του σεζόν στο ΝΒΑ, όταν άπαντες παραμιλούσαν με τις εμφανίσεις του στο Μαϊάμι.

Αν δεν υπήρχε ο Ναν να ξεμπλοκάρει τον Παναθηναϊκό με την οργιώδη του τέταρτη περίοδο στο Πριγκιπάτο, όταν όλα έμοιαζαν χαμένα, οι «πράσινοι» δεν θα είχαν πανηγυρίσει τη μέχρι τώρα νίκη της χρονιάς.

Αν υπήρχε ένας… ερυθρόλευκος Ναν στην Μπολόνια ενδεχομένως ο Ολυμπιακός να ήταν εκείνος που θα πανηγύριζε ένα διπλό-ορόσημο για τη δική του σεζόν. Με τα… αν όμως δεν γράφεται ιστορία. Με τον… Ναν, ίσως!

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"