Σαν οφειλή που εξοφλήθηκε μοιάζει ο ορισμός της Ρεμπέκα Γουέλτς στο παιχνίδι της Φούλαμ με την Μπέρνλι το Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου, αν και η Ιστορία δεν κοιτάζει τέτοιες λεπτομέρειες. Η Γουέλτς πρόκειται, στο «Κρέιβεν Κότατζ» να γράψει το θρύλο της, αφού ορίστηκε ως πρώτη σε αναμέτρηση για την Premier League. Η Γουέλτς θα γίνει η πρώτη διαιτητίς που θα σφυρίξει ματς της α’ κατηγορίας του αγγλικού πρωταθλήματος και αυτό, αν και τουλάχιστον επισήμως μπορεί να αναδεικνύει μια κάποια ανοχή, ειδικά από τη στιγμή που ο Σαμ Άλισον, σε παιχνίδι της Boxing Day, θα γίνει ο πρώτος μαύρος διαιτητής που σφυρίζει από το 2008 (ο τελευταίος μη λευκός ρεφερί, Τζαρνάιλ Σινγκ, αποχώρησε το 2010), ωστόσο ενδεχομένως να υποκρύπτει και ένα είδος… δωροδοκίας, μια και η Γουέλτς έπεσε θύμα σεξιστικού προπηλακισμού προ τριών εβδομάδων στο Μπέρμιγχαμ, με αποτέλεσμα να συλληφθούν δύο έφηβοι. Έτσι, όσο κι αν ο αρχιδιαιτητής Χάουαρντ Γουέμπ εκδήλωσε την υπερηφάνεια του για τη συμπερίληψη, το πιθανότερο είναι ότι τα κίνητρα για αυτόν τον ορισμό είναι και ιδιοτελή, αφού ουδείς στην Premier League θέλει μία γυναίκα διαιτητή να εκτοξεύει μύδρους και να αφήνει υπόνοιες για φαλλοκρατισμό.

Όχι ακριβώς το ιδανικό πλαίσιο για να εορταστεί μια τέτοια στιγμή, ιδιαιτέρως σημαντική αν και μεμονωμένη: η στατιστική ακολουθία σε τέτοιες καταστάσεις δεν δικαιώνει ακριβώς τις αποφάσεις, διότι συνήθως δεν υπάρχει συνέχιση, στο βαθμό που να θεωρείται κανονική πραγματικότητα. Δηλαδή δεν τυχαίνει (αν είναι τύχη) σε κάθε γυναικεία πρωτιά να παρεισφρέει η αριθμητική πρόοδος ή έστω μια ακολουθία που να δείχνει ότι όντως δεν είναι ένα το (ανδρο)κρατούμενο.

Η Γουέλτς σφύριζε στις 25 Νοεμβρίου το εντός έδρας παιχνίδι της Μπέρμιγχαμ με τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ (2-1) για την Championship και έπεσε, όχι ασυνήθως, θύμα σεξιστικών σχολίων, στο σημείο που η αστυνομία του Μπέρμιγχαμ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο 17χρονους που φώναζαν φοβικά συνθήματα προς το πρόσωπό τους. Μάλιστα, αυτό έγινε τον καιρό που η “Daily Mail” είχε ξεκινήσει μια καμπάνια με τίτλο “Σταματήστε να προσβάλετε τους διαιτητές”, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι Τύπου της Μπέρμιγχαμ να γράψουν: “Δυστυχώς, την τελευταία φορά που σφύριξε στο «Σεντ Άντριους», το κλαμπ παρέλαβε αρκετές μαρτυρίες για σεξιστικές και μισογυνικές προσβολές που στόχευαν στη διαιτητή”. Επιπλέον, αν και ήταν αργά, προσέθεσαν: “Αυτό δεν θα γίνει ανεκτό και κάθε άτομο που θα βρεθεί να επιδίδεται σε τέτοιου είδους συμπεριφορά θα του ζητείται από τους ταξιθέτες να φεύγει από τη θέση του.

Επιπροσθέτως, με βάση τον κώδικα συμπεριφοράς του κλαμπ, λανθασμένη και προσβλητική συμπεριφορά μπορεί να φέρει αποκλεισμό μέχρι τέσσερα παιχνίδια, με εγκληματικά λόγια και λόγια μίσους να τιμωρούνται με μάξιμουμ πέντε χρόνια. Το κλαμπ αναγνωρίζει ότι η συντριπτική πλειονότητα των «Bluenoses» έχουν εξαιρετικούς τρόπους, ωστόσο είναι η μικρή μειονότητα που απογοητεύει τους υπολοίπους. Η Μπέρμιγχαμ έχει πολιτική μηδαμινής ανοχής απέναντι στις διακρίσεις και είναι αφιερωμένη στο να ταυτοποιεί, να αντιμετωπίζει και να εκμηδενίζει τη διάκριση απέναντι σε κάθε σύνολο οντοτήτων που βασίζεται σε προστατευόμενο χαρακτηριστικό, με έναν αριθμό από δημόσιες διαδικασίες διαθέσιμες στους φιλάθλους”.

Πάντως, παρ’ ότι φαίνεται ότι το περιστατικό στο Μπέρμιγχαμ και ο ορισμός για το παιχνίδι της Premier League προπαραμονή Χριστουγέννων συνδέονται μεταξύ τους, η Γουέλτς ήταν τέταρτη (η πρώτη γυναίκα τέταρτη) στο ίδιο γήπεδο την 4η Νοεμβρίου, στο παιχνίδι της Φούλαμ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που οι φιλοξενούμενοι νίκησαν 1-0. Τον Ιανουάριο του 2023, έγινε η πρώτη που σφύριξε ματς της Championship, και μάλιστα στον κρανίου τόπο, το Μπέρμιγχαμ, όταν η ομώνυμη ομάδα ηττήθηκε 1-0 από την Πλίμουθ Αρτζάιλ. Τον Απρίλιο του 2021, ήταν η πρώτη μιας τετράδας γυναικών διαιτητών που ηγήθηκαν παιχνιδιού των εθνικών κατηγοριών, εκείνο ανάμεσα στη Χάρογκεϊτ και την Πορτ Βέιλ για τη League 2, κάτι που της έδωσε ακόμα μία πρωτιά. Είχε προηγηθεί, όμως, το 2010, η Έιμι Φερν, η οποία είχε σφυρίξει για 20 λεπτά, ως αντικαταστάτρια του Τόνι Μπέιτς, το παιχνίδι της Κόβεντρι με τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Στα 40 της, απολαύει το σεβασμό των συναδέλφων της για τις γνώσεις της, απλώς έχει να αντιμετωπίσει ένα κοινό σαν τη σακούλα με τα κόκαλα, που διάλεξε ο Δίας όταν του την έφερε ο Προμηθέας. Από έξω, δείχνουν να είναι ο επιούσιος των ευπρεπών κανόνων συμπεριφοράς, και εντός των συνόρων, επιδίδονται σε ρατσιστικούς και σεξιστικούς μύδρους, χάνοντας αυτό ψευδές κούλνες με το οποίο περιφέρονται.

Η Γουέλτς, γεννημένη σε μια περιοχή που λέγεται Ουάσινγκτον, Τάιν και Γουέρ και υπάγεται στην ευρύτερη περιοχή του Σάντερλαντ, πέρασε το 2009 από το Συμβούλιο του Ντάραμ για να γίνει διαιτητίς. Η αρχή της καριέρας της έγινε στην περιοχή της, με παιχνίδι για τις Λίγκες της Κυριακής.